Zwitserland staat bekend als land met veilige banken. Het is het favoriete land van criminelen, dictators en miljardairs om hun geld te stallen vanwege het Zwitserse bankgeheim en omdat Zwitserse banken niet omvallen.

Nou, de tweede grootste bank in Zwitserland staat letterlijk op instorten.

In tegenstelling tot Silicon Valley Bank en Signature Bank, is Credit Suisse zo cruciaal voor het wereldwijde banksysteem dat het officieel is aangewezen als “systeemrelevant door de internationale Financial Stability Board“:

Credit Suisse is een van de 30 wereldwijde financiële instellingen die door de International Financial Stability Board zijn aangewezen als systeemrelevant. Met andere woorden, het is te groot om failliet te gaan.

Een “too big to fail” bank is in meer dan tien jaar niet omgevallen.

Als Credit Suisse ten onder gaat, zullen de schokgolven over de hele planeet weerklinken. Ook al is Credit Suisse nu kleiner dan het ooit was, het is nog steeds veel groter dan SVB:

Credit Suisse had eind 2022 een totaal aan activa van $574 miljard – een daling van 37% ten opzichte van $912 miljard eind 2020. Haar vermogensbeheertak houdt toezicht op nog eens $1,7 biljoen aan activa. Die cijfers overtreffen die van Silicon Valley Bank, die een totaal aan activa had van $ 212 miljard.

Ik roep al tijden dat de renteverhogingen door de Centrale Banken tot problemen gaan leiden (en ik roep ook al tijden dat hun plan om daarmee de inflatie terug te dringen niet gaat werken). Een van de gevolgen daarvan is dat schuldenlanden in de problemen komen met de rentebetalingen op hun schulden. En daardoor worden hun staatsobligaties minder waard, staatsobligaties die in normale tijden altijd als de meest veilige belegging worden gezien. Als de staatsobligaties minder waard worden hebben banken die daar vol mee zitten een probleem.

Net als SVB is een van de redenen waarom Credit Suisse zo in de problemen zit, dat het zich heeft volgestopt met staatsobligaties die nu dramatisch in prijs zijn gedaald.

De balansproblemen die de SVB ten val brachten zijn waarschijnlijk nog groter bij Credit Suisse. Terwijl de SVB hypotheekobligaties kocht tegen een rendement van 1,5%, werden grote Europese banken gedwongen staatsobligaties te kopen tegen sterk negatieve rendementen.

Credit Suisse probeerde in een dramatische (zelfmoord)-poging geld aan te trekken.

Kansloos. Niemand wil investeren in een failliete bank:

En het laatste redmiddel is de overheid de belastingbetaler.

De keuze is gemaakt. Dit was de keuze:

Credit Suisse zat al wel tijden in de problemen, maar Zwitserland is geen problematisch schuldenland. Wacht maar tot een of andere grote belegger morgen of vandaag tegen Italiaanse banken begint te duwen. Dan wordt het echt feest. Die zitten ook allemaal zwaar in Italiaanse staatsobligaties. En Deutsche Bank dat al een decennium in zwaar weer verkeert en groter is dan de hele omvang van het totale BBP van de EU. Deutsche Bank is niet ‘too big to fail’ maar ‘too big to bail’.

Volgens Zero Hedge waren Franse banken gisteren ook al bezig om te vallen.

Er is niet al te veel fantasie voor nodig om Macron schreeuwend door de telefoon te zien gaan toen de grootste Franse banken vandaag het meest crashten.

Iemand Sigrid Kaag gezien of gehoord trouwens, terwijl dit allemaal gebeurt? Het staat in haar functie-omschrijving, maar ze heeft zich nog geen seconde met financiën bezig gehouden sinds minister is van.

Of Lagarde?

‘Inflatie kwam uit het niets’ – Lagarde

Of zou het heel misschien kunnen dat de ineenstorting van het financiële systeem geen ongelukje is.

Lehman was die bank die i2008 triggerde ..

Ja kan het niet bedenken, maar ‘zij’ doen het wel.

Ze lachen je uit terwijl je beroofd wordt.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De wereldwijde geplande financiële tsunami is net begonnen

Stel je op de hoogte van het moderatiebeleid voor je iets post !

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over –

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
11 dagen geleden

De ECB gaat vandaag weer de rente verhogen met een half procentje en het klopt wat je zegt dat de schuldenlanden in de problemen gaan komen.

Andre
Andre
11 dagen geleden
Antwoord aan  Andre

Griekenland 170% Italië 145% Portugal 115% Spanje 114% en Frankrijk 111% is geen goed vooruitzicht.

Andre
Andre
11 dagen geleden
Antwoord aan  Andre

Lees net dat de ECB 6000 miljard aan staatsobligaties heeft opgekocht.

https://www.europa-nu.nl/id/vjqcmiwqw0ra/opkopen_staatsobligaties_door_ecb

Hagar
Hagar
11 dagen geleden

Het internationale financiële systeem is een systeem dat voor 100% door de welbekende (((internationale samenzweerders))) is ontworpen, met als enige bedoeling henzelf te verrijken, en ons uit te buiten.

Wijzelf zijn er volledig van buitengesloten, omdat wij nooit de echte “inside-information” zullen krijgen.

Zelfs onze eigen professoren economie, onze ministers van financiën, en onze bankiers snappen er niets van, en kunnen de zaak alleen een beetje van buitenaf observeren.

Wij kunnen alleen met lede ogen aanschouwen dat de samenzweerders door dit systeem de wereldeconomie beheersen, en er op mysterieuze wijze stinkend rijk van worden.

Zelfs al de topfuncties van de zogezegd “regulerende” instellingen worden door hun eigen leden bemand, dus ze hebben het systeem volledig in eigen handen.

Voor hen is dit systeem een onuitputtelijke bron van rijkdom, ze creëren er letterlijk geld mee, uit het niets, en ze gebruiken dit geld dan om politieke macht te kopen in ons “democratische” systeem.

De (((internationale samenzweerders))) zullen daarom dit systeem met hand en tand verdedigen, en schrikken er niet voor terug om er een wereldoorlog voor te beginnen.

De enige oplossing uit deze kettingen van slavernij is de oplossing die ons door de Führer al lang geleden werd aangegeven, en die bewezen heeft tot onze bevrijding en tot enorme welvaart te leiden: de overheid moet zelf het geld uitgeven, schuldvrij en rentevrij, en enkel naargelang de noden van de groeiende economie.