De groothandelsprijzen voor aardgas gaan al tientallen jaren op en neer. Prijsverhogingen vonden voor het laatst plaats rond oktober 2020. De hoge prijzen van de afgelopen twee jaar hadden niets te maken met het conflict in Oekraïne en de ontploffing van Nord Stream. 

Sinds medio december 2022 zijn de prijzen in vrije val, schrijft dr. Peter F. Mayer.

In de grafiek ( bron ) zien we een min van 65,1% ten opzichte van het hoogtepunt van eind november. De prijzen daalden eerst, stegen vervolgens weer en sinds half december is er een vrijwel ononderbroken neerwaartse beweging.

Hier zien we de ontwikkeling van de afgelopen 12 maanden – weer een min van 44,3 procent.

En vergeleken met de piek van de gasprijzen in 2008 – tijdens de laatste financiële crisis – is er een min van 69,3%.

Oorzaken: speculatieve winsten

De vraag is wat deze enorme fluctuaties veroorzaakte. En natuurlijk wie er miljarden aan verdiende. De strategische risicoadviseur, econoom en bestsellerauteur William F. Engdahl analyseerde in een artikel de oorzaken.

De energiecrisis is niet omdat politici als Scholz of de Duitse minister van Groene Economie Robert Habeck of de vicevoorzitter van de Europese Commissie voor Groene Energie, Frans Timmermans, dom zijn of geen idee hebben. ” Corrupt en oneerlijk, misschien wel. Maar ze weten precies wat ze doen. Je leest een script. Het maakt allemaal deel uit van het EU-plan om een ​​van de meest energie-efficiënte industriële concentraties ter wereld te deïndustrialiseren. Dit is de Groene Agenda 2030 van de VN, ook wel bekend als Klaus Schwab’s Great Reset.

Deregulering van de EU-gasmarkt

Door deregulering is de bepaling van de aardgasprijs veranderd. “Bijna twee decennia lang begon de Europese Commissie, gesteund door megabanken als JP MorganChase of grote speculatieve hedgefondsen, de basis te leggen voor de huidige volledige deregulering van de aardgasmarkt. Natuurlijk wordt dit soort verandering altijd verkocht alsliberalisering”. Liberaal klinkt goed, maar het is gewoon een methode waarmee oligarchen en grote financiële instellingen snel winst kunnen maken. In plaats van langlopende contracten af ​​te sluiten en te belonen, worden prijzen nu bepaald door niet-gereguleerde real-time handel op de open markt. U kunt ook handelen met verschillende derivaten, futures en dergelijke – d.w.z. in principe inzetten op toekomstige evenementen vergelijkbaar met roulette.

En dan is het geen wonder dat de prijzen enorm fluctueren. Degenen die deze roulette kunnen spelen, zijn natuurlijk alleen organisaties die het zich kunnen veroorloven om virtueel een hele tanker met LNG te kopen en te verkopen.

Consumenten werden gevraagd te betalen, ongeacht of het bedrijven of eindklanten waren. Natuurlijk rekenen de bedrijven de hogere energieprijzen door aan de consumenten, op voorwaarde dat ze dat konden ondanks eventuele concurrentie uit bijvoorbeeld de VS. Het is duidelijk wie wordt gevraagd te betalen. De energieleveranciers maken nu mooie winsten. Want zoals gebruikelijk worden prijsstijgingen snel doorberekend, maar dalende inkoopprijzen met meer vertraging.

Enorme winsten voor de wereldwijde olie- en gasindustrie

De winsten in de wereldwijde olie- en gasindustrie zijn in 2022 enorm gestegen, met 70 procent, als gevolg van de oorlog en de sancties. Het winstniveau overtrof zelfs de verwachtingen van analisten, meldt Unser Mittel Europa.

“In 2022 is de winst van de wereldwijde olie- en gasindustrie met 70 procent gestegen, terwijl de mammoeten niets vernieuwen, niet meer produceren en alleen de gesanctioneerde extra winst in eigen zak steken waarvoor de Europese bevolking heeft betaald.”

– zei premier Viktor Orbán in zijn jaarlijkse “State of the Nation Address”.

Dankzij de enorme extra winst bedroegen de vrije kasreserves van de industriële spelers eind vorig jaar 834 miljard dollar, meer dan 70 procent op jaarbasis. En de aldus gegenereerde extra winst wordt duidelijk niet gebruikt voor de investeringen die nodig zouden zijn om de kosten te verlagen.

De grootste extra winst werd gemaakt door westerse oliemaatschappijen met een jaarlijkse groei van 125 procent. Deze bedrijven konden dus profiteren van de stijging van de olie- en gasprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de sancties. Het behaalde winstniveau overtrof zelfs de verwachtingen van analisten.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Wereld Economisch Forum roept op tot hogere belastingen op de al schrikbarende energiekosten – Moet duurzame economieën creëren en autobezit afschrikken

5 4 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans
Hans
21 dagen geleden

Ik kan alleen maar zeggen dat ik wacht op het grote tribunaal dat komen gaat…….