In Groot-Brittannië rantsoeneren de eerste supermarkten al enkele soorten groenten. De reden: de eigen productie ligt stil vanwege de hoge energiekosten en er is onvoldoende aanvoer uit de belangrijkste importlanden.

De Europese landbouw is afhankelijk van kassen (verwarmd bij koud weer), met name voor het verbouwen van groenten, om aan de vraag te voldoen. Door de hoge energieprijzen maken veel boeren, van het VK tot Nederland tot andere landen in Europa, er echter beperkt gebruik van om wintergewassen te planten, meldt Report24.

Te koud ondanks de opwarming van de Aarde

The Guardian meldt dat Groot-Brittannië in deze tijd van het jaar doorgaans ongeveer 80 procent van zijn salade- en groenteproducten uit de regio Murcia in het zuidoosten van Spanje haalt. De huidige ongunstige weersomstandigheden met lage temperaturen hebben zich echter ook voorgedaan in andere referentielanden zoals Italië, Marokko, Tunesië en Egypte. Stormen vertragen ook de leveringen uit Marokko.

Maar ook de aanvoer van lokaal voedsel baart Britse boeren steeds meer zorgen. Minette Batters, voorzitter van de National Farmers Union, zei tijdens een bijeenkomst op dinsdag dat de Britse eierproductie is gedaald tot het laagste punt in negen jaar. Ook verwacht de vereniging dat de productie van tomaten en komkommers zal dalen tot het laagste niveau sinds 1985. Vooral de gestegen energiekosten zorgen voor problemen bij de Britse kassenbouwers. Daarnaast gaf 40 procent van de veehouders en 36 procent van de schapenhouders aan de komende twaalf maanden hun bedrijf te willen verkleinen, aldus RT.de.

Volgens een BBC-bericht leidt dit ertoe dat sommige supermarkten in Groot-Brittannië al verschillende soorten groenten op rantsoen zetten. Veldgewassen zoals tomaten, paprika’s, veldsla, bloemkool of komkommers worden soms maar in zeer beperkte hoeveelheden verkocht. Ondertussen zijn groothandels al op zoek naar nieuwe leveranciers uit andere landen, wat waarschijnlijk ook betekent dat de groenten veel grotere afstanden moeten afleggen.

De combinatie van ongunstige weersomstandigheden, hoge energieprijzen en steeds duurdere en schaarser wordende stikstofmeststoffen legt een enorme last op de boeren. Het ongunstige weer kan de regeringen in Europa niet worden verweten, wel de explosie van energie prijzen en kunstmest. Want het is de economische oorlog tegen Rusland met alle sancties en embargo’s die leidt tot verstoringen en onrust op de markten. Boeren lijden net zoveel als de industrie en particuliere huishoudens.

Maar terwijl regeringen hun financiële steun voornamelijk richten op de industrie en particuliere huishoudens, blijven boeren grotendeels met niets achter. Consumenten beginnen dat langzaam maar zeker te merken.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Voedsel te duur: Britten voelen zich gedwongen om hondenvoer te eten

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra
1 maand geleden

De werkelijkheid veegt de vloer aan met het CO2-KLIMAATSPROOKJE en de stikstofleugen.

Een bevolking die de werkelijkheid negeert krijgt de brokken voor de kop. Dat zien we nu gebeuren.