De grootste gasleverancier van Groot-Brittannië, het Noorse staatsoliebedrijf Equinor, is beschuldigd van “profiteren” van de energiecrisis en de hogere rekeningen van huishoudens na het boeken van een recordjaarwinst van 62 miljard pond.

De olie- en gasproducent zei woensdag dat de aangepaste winst in de laatste drie maanden van vorig jaar $15,1 miljard bedroeg, wat de totale jaarwinst op $74,9 miljard bracht, de hoogste in haar 51-jarige geschiedenis, meldt The Guardian.

Het grootste olie- en gasbedrijf van Frankrijk, TotalEnergies, een van de grootste exploitanten in de Noordzee, meldde woensdag eveneens een recordjaarwinst. De aangepaste winst bedroeg 36 miljard dollar en het zei dat het nog eens 2 miljard dollar aan eigen aandelen zou terugkopen.

Equinor is de laatste olie- en gasgigant die recordwinsten rapporteert dankzij de stijgende gasprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, na soortgelijke resultaten van Exxon, Chevron, Shell en BP.

Equinor levert ongeveer een kwart van het Britse gas en hoopt het Rosebank-veld, ten westen van Shetland, te ontwikkelen ondanks felle tegenstand van klimaatprotesten. Een definitief investeringsbesluit over het grootste onontwikkelde olieveld in het VK wordt dit jaar verwacht.

Equinor verhoogde zijn kwartaaldividend en zei dat het verwacht de aandeelhouders in 2023 $17 miljard te kunnen overhandigen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Terwijl Europese huishoudens hun verwarming uit moeten schakelen en geconfronteerd worden met onbetaalbare energierekeningen, vullen de multinationals die alle politici gekocht hebben op een schandalige wijze hun zakken.

“You will own nothing, and they will own everything and be happy”

Onbetaalbare energie voor het plebs en de industrie – Hoogste winst in 115 jaar voor Shell 

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marko
Marko
1 maand geleden

Wanneer gaat Duitsland nu art. 5 inroepen om met de nato de VS aan te vallen na een aanval op Duitse infrastruktuur door de vs ?

Peter.
Peter.
1 maand geleden

Noorwegen kan wel eens het land zijn wat als eerste wordt aangepakt door Putin .zij steken ook in het opblazen van de pijplijn .