In een gesprek met CNN zegt Brian Moynihan, CEO van Bank of America, dat het bedrijf zich voorbereidt op een mogelijk faillissement van de Amerikaanse staatsschuld. De financiële instelling is de op een na grootste bank van het land en bereidt zich naar verluidt voor op het ergste wat betreft het conflict in het Congres over het schuldenplafond.

Moynihan sprak over het debat in het Congres, en specifiek over de gevolgen daarvan voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Vervolgens blijft het in gebreke blijven met betrekking tot de schuld van het land een zeer reële mogelijkheid die entiteiten, zoals Bank of America, niet kunnen negeren, meldt Hal Turner.

In de eerste paar maanden van het nieuwe jaar heeft de staatsschuld een ongekende hoogte bereikt. Die ontwikkeling heeft geleid tot debatten aan beide zijden van het politieke spectrum over de vraag of het plafond van de staatsschuld nog voor de zomermaanden moet worden verhoogd.

“We moeten daarop voorbereid zijn, niet alleen in dit land maar ook in andere landen in de wereld,” zei Moynihan tegen CNN. Bovendien verklaarde hij: “Je hoopt dat het niet gebeurt, maar hoop is geen strategie – dus bereid je je erop voor.”

Er wordt verwacht dat president Joe Biden tijdens zijn State of the Union-toespraak van dinsdag het debat over het schuldplafond zal aangaan. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft daarentegen al gewaarschuwd voor de schuldencrisis. Zij wees erop dat het land mogelijk al in juni in gebreke zal blijven als het plafond niet wordt verhoogd.

De Amerikaanse regering heeft jarenlang zoveel te veel uitgegeven, dat zij niet genoeg geld in kas heeft om haar schulden te betalen EN lopende operaties te financieren. Als het schuldplafond niet wordt verhoogd door het Congres, dan heeft de regering alleen het geld in kas dat elke maand binnenkomt uit bijvoorbeeld de loonbelasting. Dat kan genoeg zijn om sommige delen van de regering draaiende te houden, maar het zou niet genoeg zijn om de schuld af te betalen – of zelfs de rente op de schuld.Dat laatste is helemaal mooi. De VS kan de rente op de schuld niet meer betalen. En de FED blijft de rente maar verhogen om zogenaamd de inflatie te bestrijden. Ik heb al vaak uitgelegd dat dat niet werkt. Dit zijn niet de jaren 80. De inflatie wordt niet veroorzaakt door een oververhitte economie, maar door geld printen en schaarste veroorzaakt door vernietigde toeleveringsketens door de lockdowns en nu de westerse sancties. De Europese ECB moet wel meegaan met de renteverhogingen van de FED en als gevolg daarvan gaat de afbetaling, van allereerste de staatsschuld van de zuidelijke Europese landen, hier ook het systeem opblazen.


VS stevenen af op financiële ‘catastrofe’ waarschuwt VS minister van Financiën

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 maand geleden

En daarom heeft de Russische Federatie geen haast met die blauw/gele haatsmurf Zelenskii.

John
John
1 maand geleden

Gaat men internationaal nog dollars accepteren, of gaat iedereen betaling in eigen valuta eisen?

Qvic
Qvic
1 maand geleden

Als de dollar onderuit gaat, neemt het ook alle fiatvaluta mee de afgrond in. Daar is allang voor iets anders voor bedacht en dat is alles digitaal maken. De plannen liggen al klaar om de digitale dollar en de digitale euro in 2024 al in te voeren. Deze digitale fiatvaluta zal na 2027 de enige betaal mogelijkheid zijn. Maar dan moet je wel geprikt zijn. Want deze wordt gekoppeld aan je vaccinatie paspoort. Dan heb jij niets meer te zeggen over je bankrekening, de overheden bepalen dan eigenlijk alles en m.b.v. het vaccin ben jij dan verbonden 24/7 met A.I. die alles van jouw controleert zelfs jouw gedachte. Denk jij 1 verkeerde gedachte gaan er direct credits van je bank tegoed af. Of als jij je niet laat prikken een uit gestotende zal worden, die niets kan kopen of verkopen. Al jouw bank te goeden zou dan ingepikt worden door de banken. Dat is het vooruitzicht voor volgend jaar. Alle het contante geld is tot 01-01-2027 inwisselbaar. Tenminste zo liggen de plannen er nu nog voor.

Johan P
Johan P
1 maand geleden
Antwoord aan  Qvic

Dat kunnen ze proberen. In de EUSSR gaat dat misschien nog lukken ook.
Maar in de ‘fly-over’ gebieden in de VS, de landelijke gebieden met nog steeds relatief kleine, christelijke gemeenschappen gaat dat toch moeilijker worden. Ik merk nu al dat mensen elkaar diensten gaan verlenen voor zaken, kleinschalig, maar ruilhandel gaat terugkomen.