Broodlijn bij een gaarkeuken tijdens de Grote Depressie in de V.S.

Op 19 januari 2023 raken de Verenigde Staten hun schuldenplafond van 31,4 biljoen dollar. Het land staat voor een recessie als het in gebreke blijft met zijn schuld, waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën in een interview. Haar waarschuwing onderstreepte het gevaar van het drukken van geld.

Het land heeft de schuldlimiet van 31,4 biljoen dollar bereikt die het Congres in 2021 heeft goedgekeurd. De Republikeinse wetgevers die het Huis van Afgevaardigden controleren, zeiden dat ze de schuldlimiet niet zouden verhogen tenzij de Democraten, die de Senaat controleren, akkoord zouden gaan met bezuinigingen. De Amerikaanse staatsschuld bedraagt ongeveer 122 procent van het bruto binnenlands product (bbp), wat betekent dat de overheid meer verschuldigd is dan de bevolking produceert, meldt Free West Media.

Op zaterdag zei Janet Yellen, minister van Financiën van de VS, dat de VS ernstige gevolgen kunnen ondervinden als het wettelijke schuldplafond niet snel wordt verhoogd. Een wanbetaling op zijn schuld tegen de zomer zou leiden tot een financiële crisis, waarschuwde Yellen.

Het maakt me nerveus… Het zou verwoestend zijn. Het is een catastrofe,” zei Yellen tegen Axios, en voegde eraan toe dat “we een financiële crisis zullen krijgen en ik geloof dat we een recessie zullen krijgen in de Verenigde Staten.”

De uitgaven zouden moeten dalen om de belastinginkomsten te evenaren,” zei Yellen. Dat zou op zijn beurt het vermogen van de overheid om de economie met stimulansen te ondersteunen, kunnen verlammen. Bovendien zouden de “psychologische gevolgen” van de beslissing van mensen om minder te consumeren “de uitgaven verder kunnen beïnvloeden en een recessie kunnen verdiepen“.

Volgens de hoge ambtenaar zou een wanbetaling van de Amerikaanse schuld ook gevolgen hebben voor de wereldeconomie. “Amerikanen zouden te maken krijgen met hogere leenkosten, en het zou ook wereldwijd voor heel wat onrust zorgen“, aldus Yellen. Maar de echte reden waarom de Fed de rente niet kan laten stijgen tot waar ze in een vrije markt zou zijn, is dat dit de rentebetalingen van de federale overheid tot een onhoudbaar niveau zou doen stijgen.

Het Congres is er door het ministerie van Financiën van op de hoogte gesteld dat noodmaatregelen zijn ingeroepen om te voorkomen dat het land het nationale schuldenplafond bereikt. De maatregelen houden grotendeels in dat onnodige betalingen tijdelijk worden opgeschort om het Congres de tijd te geven te onderhandelen over een verhoging van de schuldlimiet, waarschijnlijk tot begin juni. Zonder die verhoging dreigt het land in gebreke te blijven, waarschuwde ze.

Maar het onverantwoorde geld printen door de Federal Reserve heeft velen doen geloven dat de regering haar kredietlimiet niet mag verhogen zonder te snijden in de sociale uitgaven.

Kim Dotcom waarschuwt dat dreigende “grote wereldwijde instorting eraan komt”

VS waarschuwen voor faillissement

De president en de leiding van het Congres zijn verantwoordelijk om een manier te vinden om het schuldplafond te verhogen,” vertelde ze aan Axios.

Het schuldplafond voorkomt dat de Amerikaanse schatkist nieuwe staatsobligaties uitgeeft om overheidsuitgaven te financieren. Het overschrijden van de limiet betekent dat het vermogen van de federale overheid om betalingen te doen, waaronder het betalen van diverse sociale uitgaven, in gevaar komt.

De schuldlimiet beperkt daarom het totale toegestane bedrag van de uitstaande federale schuld van de VS. Het is echter onwaarschijnlijk dat het Congres een zinvolle hervorming van de rechten zal goedkeuren.

Volgens het Ron Paul Institute zal een Republikeins uitgavenplan “waarschijnlijk de uitgaven voor het militair-industrieel complex blijven verhogen, terwijl het weigert de dreigende kostenproblemen met de sociale zekerheid en Medicare aan te pakken“.

Volgens columnist Paul Craig Roberts is de huidige economische toestand het resultaat van een “hoog niveau van incompetentie dat vandaag de dag de Amerikanen regeert“.

Roberts heeft betoogd dat bijvoorbeeld het rentebeleid van de Fed de inflatie eerder kan verhogen dan verlagen.

Militaire uitgaven zijn vergelijkbaar met welzijn. De bijbehorende lonen en salarissen pompen geld in de consumentenvraag, maar er zijn geen overeenkomstige goederen en diensten om het te absorberen. Consumenten kopen geen tanks, raketten, gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. De omvang van het Amerikaanse militaire budget maakt het inflatoir,” merkte hij op.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De wereldwijde geplande financiële tsunami is net begonnen

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 maand geleden

Amerika is dus ook kapot met hun grote bek. Salarissen van de ambtenaren kunnen dus niet meer betaald worden maar wel hun ellende in Ukraine en de rest van de wereld door de strot van iedereen duwen. Gaat niet alleen een ciris worden maar ook een burgeroorlog.

godsrighthand
godsrighthand
1 maand geleden
Antwoord aan  Andre

mijn grootste wens….

Peterus
Peterus
1 maand geleden

Daar hoef je geen professor voor te zijn dat Amerika, maar dat geld voor zo goed als de hele wereld dat ze NOOIT die schulden gaan terugbetalen. Dat was ook nooit hun opzet.

Het systeem was gewoon iedereen zo diep mogelijk in de schulden zodat banken alle eigendommen van bedrijven en particulieren af kunnen pakken.

Bij steeds meer mensen komt hun huis onder water te staan en zegt de bank dat ze bij moeten storten. Dat kunnen mensen helemaal niet want die zitten al tot hun nek in de schulden dus die raken en hun huis kwijt en blijven met een enorme rest schuld achter.
Dat was ook het plan van regering, banken en elite….. dat is ook waarom ik nooit een hypotheek op mijn huis wilde en geen leas auto heb.

Qvic
Qvic
1 maand geleden

De opzet in Amerika is heel anders dan in andere landen. Zo heeft Amerika zijn leger geprivatiseerd, de gezondheidszorg geprivatiseerd, De politie is geprivatiseerd. Zo zijn alle staatsbedrijven geprivatiseerd. Zelfs de gevangenissen. De ambtenaren werken voor geprivatiseerde bedrijven. De FED is al sinds 1913 geprivatiseerd. De regeringen zijn alle door de zelfde spelers als de FED in dienst. Ze spelen constant de bal naar elkaar, zodat het schulden plafond steeds hoger wordt. Grote internationale coöperaties zitten ook in die zelfde clubjes, van ons kent ons. Die alle uit de zelfde ruif vreten op kosten van de gewone burgers. Het Pentagon en het militair-complex is ook een private club. Dus als er geen verhoging komt van het schulden plafond gaan er geen staatsbedrijven plat, enkel geprivatiseerde bedrijven die zich valselijk staatsbedrijven noemen.

Dat voorbeeld is in de EU ook zo gespiegeld. 25 à 30 jaar terug nog voordat de euro kwam, werden ook vele staatsbedrijven geprivatiseerd, verkocht aan de burgers dat door concurrentie alles goedkoper werd. Maar alles is een paar keer over de kop gegaan en betaald de burger nu alles 4x zoveel. De adder zit in het commerciële, want bedrijven moeten winst maken om te kunnen overleven en die gaan altijd zoveel mogelijk snijden in de service en onderhoud om kosten te besparen. Maar staatsbedrijven behoeven geen winst te maken. Wat weer ten goede komt in de service en het onderhoud.