Turkije zou de NAVO binnen enkele maanden kunnen verlaten, zo heeft een politicus beweerd, onder verwijzing naar de “provocaties” van het door de VS geleide militaire blok tegen zijn land. Ethem Sancak is een Turkse zakenman van Arabische afkomst die actief is in de politiek en die volgens lokale media dicht bij president Recep Tayyip Erdogan staat.

Hij gaf commentaar op een anti-NAVO campagne in Turkije die de Vatan (Patriottische) Partij, waar hij vice-voorzitter voor buitenlandse betrekkingen is, heeft georganiseerd, meldt RT.

De NAVO dwingt ons tot deze acties met hun provocaties,” verklaarde hij, en voorspelde dat het doel van zijn partij om Turkije uit het bondgenootschap te krijgen “binnen vijf tot zes maanden” werkelijkheid kan worden.

In een gesprek met de nieuwswebsite enbursa.com op dinsdag merkte Sancak op dat Turkije door deel uit te maken van het blok op ramkoers ligt met medelid en oude rivaal Griekenland, en ook het risico loopt te worden meegezogen “in een draaikolk in het Midden-Oosten“. De recente koranverbrandingen in sommige Europese landen maken het verlaten van de NAVO “een noodzaak“, stelde hij.

De Deens-Zweedse rechtse politicus en activist Rasmus Paludan organiseerde afgelopen weekend een protest voor de Turkse ambassade in Stockholm, waarbij het heilige boek van de Islam werd verbrand. Het incident leidde tot woede in de moslimwereld, terwijl de Turkse president zei dat de keuze van Stockholm om de actie toe te staan betekende dat Ankara het verzoek van Zweden om toe te treden tot de NAVO niet zou steunen.

Turkse machtspartij blokkeert definitief NAVO-aanvraag Zweden na Koranverbranding

Sancak zei dat de Turken de VS steeds meer zien als een natie die “het meest vijandige en destructieve beleid” voert. Tegelijkertijd “voelen zij grote sympathie voor Rusland.”

Uit een eind vorig jaar door de Turkse opiniepeiler Gezici gehouden enquête bleek dat 72,8% van de Turken goede betrekkingen met Rusland wenst. Minder dan een kwart zei te geloven dat Moskou vijandig staat tegenover Turkije.

Omer Celik, de woordvoerder van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), verwierp het idee, dat hij “verbijsterend” noemde. Turkije is een van de oudste NAVO-leden en mensen die oproepen tot uittreding “praten over de vernietiging” van het blok, zei hij woensdag tegen journalisten.

De Vatan-partij meent dat Turkije beter af zou zijn als het zijn pogingen om lid te worden van de EU zou staken en in plaats daarvan goede betrekkingen met China en Rusland zou aangaan. Zij pleit er ook voor de geschillen met Iran en Syrië, landen die door de VS worden bestookt met verlammende sancties en andere vormen van druk, te overwinnen.

Sancak is vorig jaar lid geworden van de Vatan-partij, hoewel zijn betrokkenheid bij de politiek al tientallen jaren teruggaat tot zijn tijd als universiteitsstudent en activist. Zijn zakelijke belangen omvatten farmaceutische producten en cosmetica, alsook media, met het tv-kanaal 360 en het dagblad Star als zijn bekendste overnames.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Begin van het einde van de relatie van Turkije met de NAVO en de VS – Turkije’s Erdogan zet Syrië op zijn kop

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Balou
Balou
2 maanden geleden

Dat er velen het voorbeeld van Turkije moge volgen en heel spoedig!

Hagar
Hagar
2 maanden geleden

Het beste dat Turkije (en alle andere Europese landen) kan doen, is bij de NATO blijven, en deze duivelse oorlogsorganisatie van binnenuit zoveel mogelijk ondermijnen, blokkeren en saboteren, en tegelijk samenwerken met Rusland en China.

Dee
Dee
2 maanden geleden

Ik heb al vaker beweerd dat Turkije de NATO zal verlaten als de tijd daarvoor rijp is. Turkije heeft immers haar eigen plannen en heeft die nooit onder stoelen of banken gestoken. Dit zou ook wel eens de doodsteek voor de NATO kunnen betekenen. NATO verliest met Turkije een groot en machtig leger en enorm belangrijke basis waar ook kernkoppen opgeslagen liggen. Bovendien is de ligging van Turkije van enorm strategisch belang voor de controle van het Midden Oosten en de Zwarte Zee. Als NATO zich blijft uitputten tegen Rusland, dan zou 2023 inderdaad wel eens het gedroomde herstel van het Ottomaanse rijk kunnen betekenen.
Ik ga vast Turks leren. Want ik woon immers in het door de Turken zo geliefde Andalusia.

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Dee
Didi
Didi
2 maanden geleden

Het is altijd al hun bedoeling geweest Europa te veroveren..

Matt
2 maanden geleden

Zolang Turkije lid is kan Finland GEEN lid worden. dat is ook iets om over na te denken, want als Finland wel lid wordt, na het vertrek van Turkije, staat het daar binnen een paar weken vol met “NATO”spul. Op de grens met Rusland dus, de natste droom van de NATO komt dan uit.
Voordeel bij hun vertrek is dan wel weer de volledige Turkse controle over de doorgang naar de Zwarte Zee die geheel in Turks gebied ligt. De Amerikanen moeten dan toestemming vragen en heel waarschijnlijk krijgen ze die niet, terwijl Rusland die toegang al jaren heeft.

Qvic
Qvic
2 maanden geleden
Antwoord aan  Matt

@ Matt,
Als Finland lid zou worden van de NAVO zijn zij hun land compleet kwijt. Finland kan alleen bestaan als onafhankelijke buffer staat. Dat is schriftelijk vast gelegd met Rusland, bij het afscheiden van dat deel wat ooit Rusland was.

Matt
2 maanden geleden
Antwoord aan  Qvic

De Finnen zijn doodsbang gemaakt door de NAVO want na Oekraïne (zouden ) zij aan de beurt zijn om door Rusland te worden ingepalmd.
Ze delen een grens van >duizend kilometer.
Als Turkije dat veto niet had uitgesproken was Finland nu al lid.
En het is ondertussen voldoende gekend wat Amerika met ‘gemaakte afspraken’ doet; staan die hun niet aan verdwijnen ze in de papiersnipperaar.
Trouwens, Duitsland, een zogenaamd groot NAVO land is niet eens baas in eigen huis maar bezet door Amerika