De Turkse nationalistische partij MHP, waarvan president Erdogan afhankelijk is om de NAVO-aanvraag van Zweden door het parlement te krijgen, zegt nu definitief nee tegen de toetreding van het Noordse land tot de NAVO. De reden is de koranverbranding die vandaag plaatsvond bij de Turkse ambassade, meldt Friatider.

Het besluit van het Zweedse staatsbestuur om een ontaarde Deense politicus toestemming te geven de Koran voor de Turkse ambassade te verbranden is niet alleen een schandaal, maar ook een duidelijke provocatie en een belichaming van barbarij en vandalisme, aldus Devlet Bahceli tegen Anadolu.

Devlet Bahceli heeft 48 zetels in het Turkse parlement en wordt in de Zweedse media – net als zoveel andere zaken – vaak omschreven als een “fascist”.

Onder deze omstandigheden zal de NAVO-aanvraag van Zweden niet door onze fractie worden goedgekeurd. Het zou een verraad zijn aan onze religie, onze taal en onze doelstellingen voor de ontwikkeling van Turkije in de eerste eeuw van de 21e eeuw,” zegt hij.

Bahceli zegt dat Zweden deze fout moet rechtzetten door zijn excuses aan te bieden aan de Turkse en islamitische gemeenschap.

– Het is beledigend om überhaupt politieke en diplomatieke betrekkingen te onderhouden met landen die vijandig staan tegenover onze nationale en morele waarden, en vervolgens is het uitgesloten om ons met hen in hetzelfde NAVO-bondgenootschap te verenigen.

– De islamitische Turkse natie zal dit niet tolereren en zal zich niet laten misleiden door diverse uitbarstingen, zegt hij, eraan toevoegend dat de beoordeling nu duidelijk is.


Eerder annuleerde Turkije al het bezoek van de Zweedse minister van defensie

De stap kwam nadat een beeltenis van president Recep Tayyip Erdogan was opgehangen in de Zweedse hoofdstad.

RT:

Ankara heeft het geplande bezoek van de Zweedse minister van Defensie Pal Jonson afgeblazen, zo heeft zijn Turkse collega Hulusi Akar zaterdag bekendgemaakt. De stap komt nadat leden van de Koerdische gemeenschap een anti-Turks protest hielden in Stockholm.

Op dit moment is het bezoek van de Zweedse minister van Defensie Jonson aan Türkiye op 27 januari noch belangrijk, noch zinvol geworden. Daarom hebben we het bezoek geannuleerd“, zei Akar zaterdag tegen verslaggevers. Hij voegde eraan toe dat zijn land nog steeds aan het “evalueren” was hoe Zweden en Finland hun verplichtingen tegenover Türkiye nakomen in het kader van hun kandidatuur voor toetreding tot de NAVO.

“We verwachten dat Zweden en Finland hun huiswerk doen“, aldus de minister.

Jonson tweette dat de ministers “besloten hebben … de geplande bijeenkomst in Ankara uit te stellen tot later.”

Vorige week ontbood Ankara de Zweedse ambassadeur nadat op 12 januari in de Zweedse hoofdstad een beeltenis van president Recep Tayyip Erdogan ondersteboven aan een lantaarnpaal was gehangen. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Tobias Billstrom, veroordeelde de daad als “afschuwelijk“.

De Zweedse autoriteiten wezen echter de oproep van Ankara om een onderzoek af en zeiden dat de demonstranten geen wetten hadden overtreden. De actie leidde tot verdere verontwaardiging in Türkiye, dat Koerdische politieke en militante groeperingen, zoals de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), als terroristische organisaties beschouwt.

De betrekkingen tussen Zweden en Türkiye verslechterden verder nadat de politie van het Noordse land Rasmus Paludan, een anti-islam activist en leider van een kleine extreem-rechtse Deense partij, Stram Kurs (Harde Lijn), toestemming gaf om een kopie van de Koran te verbranden in de buurt van de Turkse ambassade in Stockholm. Volgens de politie valt deze daad onder de vrijheid van meningsuiting. Dit was voor de Turkse autoriteiten aanleiding om de Zweedse gezant voor de tweede keer te ontbieden, meldden lokale media vrijdag.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Begin van het einde van de relatie van Turkije met de NAVO en de VS – Turkije’s Erdogan zet Syrië op zijn kop

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra
2 maanden geleden

Turkije bewijst hiermee een achterlijk land te zijn.

Johan P
Johan P
2 maanden geleden

Daar heeft Zweden mooi mazzel mee dan

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Johan P
Eelke Piers
Eelke Piers
2 maanden geleden

Hiep, hiep, hiep. Hoera, hoera, hoera

Durachuk
Durachuk
2 maanden geleden

Natuurlijk is het Turkije weer die als fout bestempeld wordt. Maar als Turkije gebruikt kan worden voor onze doelen is het goed. Het beledigen van het geloof is echter de meest achterlijke daad in dit vuile politieke spel. De heer Erdogan zet altijd de belangen van Turkije op de eerste plaats en daar zouden onze politici beter een voorbeeld aan nemen. Ik ben het niet altijd met hem eens maar hij is zeker een beter politicus als dat schorem in Europa.. Zweden en Finland bij de navo is een slechte zaak voor de vrede.

Eerste keer hier
Eerste keer hier
2 maanden geleden

Weet je wat het is, als moslims wekelijks een LGBTQ-vlag gaan verbranden in Stockholm of de foto van de Zweedse koning, dat wordt niet toegestaan. Maar deze gozer mag heel Zweden touren en Koran’s verbranden onder politiebescherming. De haat tegenover Zweden in de islamitische wereld heeft ongekende hoogtes bereikt, het is Zweden gelukt om gehater te worden dan Frankrijk, wat best wel een knappe prestatie is. Dit gaat niet alleen om een Koranverbranding btw, Zweden wordt er al langer van beschuldigd moslimkinderen te ontvoeren van hun ouders en hen atheïstische en lgbtq op te voeden.