EU-burgers die niet onbewust insecten willen eten, moeten bijzonder voorzichtig zijn: De EU-Commissie heeft al vier soorten insecten in verschillende vormen goedgekeurd als “eetbare insecten”.

De meest recente goedkeuring dateert van 5 januari: Na meelwormen, sprinkhanen en krekels mag voortaan ook de graankever worden gebruikt als ingrediënt in levensmiddelen als brood, soepen, pasta, snacks, pindakaas en chocoladeproducten, meldt Free West Media.

De meelworm kreeg de eerste goedkeuring voor een zogenaamd “eetbaar insect” in juni 2021 : bij Uitvoeringsverordening 2021/822 van de EU-Commissie werd het in de handel brengen van gedroogde larven van Tenebrio molitor (meelkever) als “nieuw voedingsmiddel” goedgekeurd.

De SAS EAP Group uit Frankrijk heeft de aanvraag ingediend en mag de meelworm in de Unie in de handel brengen. Zij mag afzonderlijk of met een maximumgehalte van 10 gram worden verkocht in eiwitproducten, koekjes, gerechten op basis van peulvruchten en deegwaren.

Als insecten worden gebruikt, moet op de verpakking van het levensmiddel worden vermeld dat de consumptie ervan allergische reacties kan veroorzaken bij mensen met bekende allergieën voor schaal- en weekdieren en producten daarvan en voor huisstofmijt.

In november 2021 werd het tweede “eetbare insect” goedgekeurd bij Uitvoeringsverordening 2021/1975 : “Fair Insects BV” uit Nederland mag sindsdien ingevroren, gedroogde en gepoederde Locusta migratoria (treksprinkhanen) in de EU op de markt brengen.

Lees de etiketten ! – Voedselproducenten stoppen stiekem krekels in ons voedsel

Afhankelijk van de vorm van verwerking mogen de sprinkhanen als ingrediënten in verschillende maximumhoeveelheden worden gebruikt in producten zoals verwerkte aardappelproducten; gerechten op basis van peulvruchten en producten op basis van deegwaren, vleesvervanging, soepen en soepconcentraten, peulvruchten en groenten in blik/potten, salades, bierachtige dranken, alcoholhoudende drankenmixen, chocoladeproducten, diepgevroren gefermenteerde producten op basis van melk, gezouten vlees.

Sinds 2022 respectievelijk 2023 is de huiskrekel (Acheta domesticus) toegestaan in verschillende vormen van verwerking. Uitvoeringsverordening 2022/188 staat het gebruik in bevroren, gedroogde en poedervorm toe. De aanvraag kwam opnieuw van “Fair Insects BV”. De huiskrekel mag, net als sprinkhanen, in soortgelijke levensmiddelen worden gebruikt.

Sinds 3 januari mag het Vietnamese bedrijf “Cricket One Co. Ltd” krachtens uitvoeringsverordening 2023/5 ook “gedeeltelijk ontvet poeder van Acheta domesticus” in de EU mogen verkopen. De mogelijk getroffen levensmiddelen zijn meergranenbrood en -broodjes, crackers en broodstengels, graanrepen, droge voormengsels voor bakkerijen, koekjes, deegwaren en nog veel meer.

Het uitvoeringsbesluit 2023/58 van 5 januari staat “Ynsect NL BV” uit Nederland toe larven van Alphitobius diaperinus (graankever) in bevroren, pasteuze, gedroogde en poedervormige vorm als nieuw levensmiddel aan EU-burgers te verstrekken.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Bekijk de SMERIGE ingrediënten in Beyond Meat burgers

5 3 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John
John
4 dagen geleden

Maak alle verpakkingen waar je van weet dat er insecten in verwerkt zitten open, en zet ze terug in de rekken.
Nee neem een mesje mee als dat nodig is.
Zo snij je plastic verpakkingen open en zet ze terug.
Ik vergelijk het met die acties van die mafketels die melk op de grond schudden.

John
John
4 dagen geleden
Antwoord aan  John

En laten we ergens lijsten bijhouden op internet met dingen die we niet meer moeten eten (Met merk en artikel).
Dan zetten ze het er natuurlijk niet meer op.

Chris Dirick
Chris Dirick
4 dagen geleden
Antwoord aan  John

Dat lijkt mij een goed idee. Daarbij ook vermelden welk concern daarvoor verantwoordelijk is.

John
John
4 dagen geleden
Antwoord aan  Chris Dirick

Je hebt van die apps voor E-nummers, maar die werken niet goed.
Je moet ieder E-nummer zelf opzoeken in de app.
Beste was om een app te hebben die de barcode scant, en dan gelijk fabrikant en artikel laat zien, en zegt of er bepaalde beestjes in zitten.
Ik wil best voor zulke app betalen, en als mensen dan ook betaald krijgen voor artikelen die ze aanmelden die er nog niet in vermeld staan…

SAeftinghe
SAeftinghe
4 dagen geleden

Dat is natuurlijk te verwachten na het mislukken van de covid vaccinaties.
Nu wordt het voedsel gebruikt om het volk te manipuleren.

Wat kan er in het water gedaan worden naast chloor en fluor.

Wordt het niet eens tijd om direct bij de boeren te gaan inkopen.
In de randstad wat lastig, maar in landelijke gebieden goed te doen lijkt me

John
John
4 dagen geleden
Antwoord aan  SAeftinghe

Ik woon in een min of meer landelijk gebied, maar woon 40 meter van de Jumbo vandaan.
Het is heel veel werk om bij de boer in te kopen.
Je bent er zo een dag aan kwijt.

John
John
4 dagen geleden

Mensen krijgen kanker van het eten van insecten.
Alleen vogels, en nog een handvol andere dieren, kunnen insecten eten.
https://www.wijsheid.nu/insecten-ons-nieuwe-voedsel/
Ik denk dat het daarom wordt gedaan.
De depopulatie-agenda wordt er nu wel erg hard doorgedrukt.
Oversterfte? Nee, die gaan we niet onderzoeken.

Lin
Lin
4 dagen geleden
Antwoord aan  John

Je krijgt GEEN kanker van het eten van insecten. Als je veel insecten eet ( dus als men insecten in zo goed als alle etenswaar gaat verwerken krijg je te veel binnen), krijgt je lichaam problemen met de verwerking en vasthouding van de vitamines, die ons lichaam uit goede voedingswaar haalt. Dit komt omdat een insect een uitwendig skelet heeft dat uit chitine bestaat, en deze chitine veroorzaakt de afbraak van de voor ons zo broodnodige vitamines. Dit kan uiteindelijk zeer ernstige gevolgen hebben. Ook heeft elk insect parasieten. Deze parasieten zijn niet te verwijderen. De ontlasting van een insect is niet goed te verwijderen uit het dier ( omdat een insect erg klein is) en er blijft altijd een restje in het dier zitten wat besmet kan zijn met parasieten. Voor een mens dus zeer ongezond. Ons maag en darmstelsel is ook heel anders dan insecteneters zoals vogels en reptielen.

Hans M
Hans M
4 dagen geleden

Gadverdamme ! Zogauw het bekend is een lijst van merken/fabrikanten publiceren die deze troep in hun producten verwerken zodat ze geboycot kunnen worden. Zouden ze deze zooi ook in Davos gegeten hebben ?