CO2-uitstoot wordt steeds duurder – een gevolg van de EU-emissiehandel. Sinds 2005 is deze uitgebreid tot steeds meer bedrijfstakken. In de toekomst zal zij ook gelden voor de scheepvaart. Maar er zijn uitzonderingen: rijke jachteigenaren hoeven nog steeds geen CO2-certificaten te kopen.

Sinds 2005 moeten sommige grote industriële bedrijven certificaten kopen voor hun CO2-uitstoot. Dat is een gevolg van het emissiehandelssysteem van de EU, dat sindsdien geleidelijk is uitgebreid. Sinds 2012 moeten luchtvaartmaatschappijen bijvoorbeeld ook certificaten kopen voor vluchten binnen Europa, meldt Exxpress.de.

Het systeem wordt opnieuw uitgebreid, besloot de EU eind 2022. In de toekomst zullen ook het wegverkeer en gebouwen worden opgenomen. Velen vieren het besluit om de emissiehandel uit te breiden tot de scheepvaart als een belangrijke doorbraak. Maar er zijn enkele merkwaardige uitzonderingen.

Vanaf 2024 zullen alleen grote passagiers- en vrachtschepen van meer dan 5000 bruto registerton onder de regeling vallen. Eigenaars of huurders van luxueuze jachten kunnen gerust zijn: zij zullen profiteren van een vrijstellingsregel in de CO2-emissiehandel. Dit maakte de EU-Commissie bekend op verzoek van de Duitse omroep NDR.

Met andere woorden: geen enkele miljardair hoeft CO2-rechten te kopen voor zijn enorme schip, hoe vaak hij het ook gebruikt.

De uitstoot van jachten is enorm omdat ze enorme hoeveelheden brandstof verbruiken, van “350 liter, 500 liter of zelfs meer dan 1000 liter diesel per uur”, meldde de Tagesschau.

Sommige NGO’s hekelden de nieuwe verordening: “Superrijke jachteigenaren veroorzaken op een zomerdag meer vervuiling dan de meerderheid van de mensen in hun hele leven, maar politici blijven hen ermee weg laten komen.” De 1500 grotere jachten in Europa stoten gemiddeld ongeveer 725 ton CO2 per jaar uit.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Bonussen voor grootverdienende miljardairs: EU stelt privévliegtuigen vrij van kerosinebelasting – Klaus Schwab betaalt niks

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan P
Johan P
4 dagen geleden

Juist. De prive-jets van de rijke elite en de prive-jachten van de rijke elite zijn vrijgesteld van de CO2 heffing. Hun jets waren al vrijgesteld van een extra belasting op kerosine. Je kunt die arme elites toch niet laten betalen voor al het werk dat zij doen om de ongewassen domme meute gelukkig te maken? Wat ze doen door ervoor te zorgen dat die meute zich geen zorgen hoeft te maken over geld en bezit en dergelijke. Zij nemen dat allemaal over, om je zonder zorgen te laten leven. In een 15-minuten-stad, om de planeet te redden.

Dee
Dee
4 dagen geleden

Doe wat ik zeg!
Niet wat ik doe.
Eat ze bugz!

Qvic
Qvic
4 dagen geleden

Ik heb mij altijd afgevraagd hoe meten zij dat en in welk medium meten zij dat. Want CO2 is lichter in gewicht dan onze omgevingslucht die we inademen NO2. Koolstofmolecuul is lichter dan het Stikstof molecuul. De zogenaamde wetenschap gaat er van uit dat de omgevingslucht uit stikstofmonoxide NO bestaat, maar dat is niet mogelijk want dat is een onstabiel molecuul en die komen niet voor in de vrije natuur.

Johan P
Johan P
4 dagen geleden
Antwoord aan  Qvic

Ik maak me sterk dat het helemaal niet gemeten wordt. Het wordt vermoedelijk berekend op basis van het scheikundige proces, waarbij er dan wat aannames worden gedaan.
Maar dat neemt niet weg dat ik misschien 25-30 liter benzine per week verbruik, oftewel misschien 1.500 liter op jaarbasis, waar zij 500-1.500 liter diesel op een dag verbruiken met zo’n jacht. Dus als zo’n jacht, zelfs een ‘kleintje’ 4 dagen per jaar wordt gebruikt verbruiken ze al meer dan ik per jaar. En mijn verbruik is al hoog omdat ik afgelegen woon.

Laatst bewerkt op 4 dagen geleden door Johan P
Andreas
4 dagen geleden

Inside Story – How powerful is the Bilderberg group? WEF en WHO

Als je verder zoekt gaat het erom dat dit allemaal bedrijven zijn van de BV Nederland maar gaan ze je in de 2e kamer niet vertellen. Karakteristiek voor de BV Nederland is Strijd en afgescheidenheid, Spirituele zelfzucht, geloofsstrijd, De BV Nederland, groei BBP, onvrede, Tweedracht (wij-zij) massavorming, mobilisatie, Propaganda, haat, Fysiek geweld, oorlog.

The Bilderberg group is hosting some of the world’s top business and political leaders in complete secrecy.
So how influential is the Bilderberg group?
And what does it say about the relationship between big business and politicians?

* Fragmentation of Democratic Societies
* Trade and Deglobalisation
https://bilderbergmeetings.org/meetings/meetings-overview/2020
Decoded

Their main rule is Own Nothing.
En zie hoe ze het spel spelen en staat vrede niet op hun agenda…….

Understanding New Earth 3D-5D Transition


Het onbewust in dienst genomen kind gaat gevoelens en het gedrag van de buitengesloten persoon ervaren en gaat leven volgens de dynamiek: ‘het zal mij niet beter gaan dan jou’. Dit heet ook wel een onbewuste identificatie of verstrikking.

Valse doctrines over geloof en medicijnen.jpeg
Rudolf
Rudolf
3 dagen geleden

Verschil moet er zijn !! Wat dénken, verbéélden jullie je wel dat je je gelijk wilt stellen aan die hoogstaande edele élite ?! Het moet niet gekker wórden !!!