De laatste tijd is de druk van de partners toegenomen, ook binnen de coalitie. De kanselier staat nu open voor de levering van “Leopard-2” gevechtstanks aan Oekraïne. Op één voorwaarde.

Volgens de Süddeutsche Zeitung is kanselier Olaf Scholz (SPD) blijkbaar bereid Leopard-2 gevechtstanks aan Oekraïne te leveren, maar op één voorwaarde. In een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden op dinsdag maakte Scholz duidelijk dat Duitsland alleen kon toegeven aan de druk om te leveren als de VS van hun kant gevechtstanks van het type Abrams zouden leveren.

Scholz heeft altijd benadrukt dat Duitsland niet alleen militaire steun aan Oekraïne zou verlenen. Biden verbond zich blijkbaar niet tijdens de gesprekken. De VS eisen blijkbaar dat de kanselarij andere staten niet alleen toestaat Leopard 2 gevechtstanks te leveren als zij aan een dergelijke levering deelnemen, maar er zelf ook enkele levert. Aanstaande vrijdag vindt in Ramstein op uitnodiging van de VS een bijeenkomst plaats van de contactgroep Oekraïne; de nieuwe minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) zal namens Duitsland aanwezig zijn. Het is nog niet duidelijk of er tegen die tijd een akkoord zal zijn bereikt. Onlangs is de druk van andere EU-staten op Duitsland aanzienlijk toegenomen, aangezien de Leopard-tanks van Duitse makelij zijn en Berlijn dus zijn goedkeuring moet geven voor elke levering.

Ook defensiepolitici van de SPD verwachten binnenkort een akkoord over de kwestie. Zij vrezen dat Rusland nieuwe offensieven plant. Op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland, hield Scholz zich gedeisd. Duitsland levert Oekraïne “in coördinatie met onze partners reeds een continue stroom wapens op grote schaal – waaronder luchtafweersystemen zoals Iris-T of Patriot, artilleriestukken en infanteriegevechtsvoertuigen“. Dit, zei hij, maakt deel uit van een ingrijpende verandering van tijdperk in het Duitse buitenlands en veiligheidsbeleid. Om de oorlog te beëindigen “moet de Russische agressie mislukken“, zei kanselier Scholz. De G-7 landen in het bijzonder zullen Oekraïne “financieel, economisch, humanitair en militair” steunen zolang dat nodig is.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


NAVO betrokkenheid escaleert: Frankrijk stuurt AMX-10 RC lichte tanks naar Oekraïne – TMA’s Bradley en 140 Leopard tanks volgen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties