Emmanuel Todd is ervan overtuigd dat de Verenigde Staten zich in een fase van langdurig verval bevinden en dat zij, tegen de achtergrond van hun tanende invloed in de wereld, hebben besloten aan te dringen op een grotere invloed in hun “oorspronkelijke protectoraten”, die zij na de Tweede Wereldoorlog hebben verworven, meldt Tass.

Het conflict in Oekraïne is existentieel voor de Verenigde Staten, die, als de bevriende Europese economieën uitgeput raken, het risico lopen hun greep op de wereldfinanciën te verliezen, aldus de Franse historicus en antropoloog Emmanuel Todd in een interview met Le Figaro.

In zijn commentaar herinnert hij aan een analyse van professor John Mearsheimer van de Universiteit van Chicago, die stelde dat dit conflict voor Rusland “existentieel” is, maar voor de Verenigde Staten slechts een spel landen, en dat een overwinning of een nederlaag voor de VS van weinig belang is. “Maar deze analyse is onvoldoende. [Amerikaanse president Joe] Biden moet nu haast maken. Amerika is kwetsbaar en het verzet van de Russische economie duwt het Amerikaanse imperiale systeem naar de afgrond. Niemand had verwacht dat de Russische economie bestand zou zijn tegen de ‘economische macht’ van de NAVO,” aldus Todd.

Hij is ervan overtuigd dat de Verenigde Staten zich in een fase van langdurige achteruitgang bevinden en dat zij, tegen de achtergrond van hun tanende invloed in de wereld, hebben besloten meer invloed te verwerven in hun “oorspronkelijke protectoraten”, die zij na de Tweede Wereldoorlog hebben verworven, dat wil zeggen Europa en Japan. Tegen deze achtergrond brengt de ineenstorting van de Europese economie, aldus de deskundige, grote risico’s met zich mee voor de Verenigde Staten zelf.

“Als de Russische economie langdurig weerstand biedt tegen de sancties en erin slaagt de Europese economie leeg te bloeden en met Chinese steun weet te overleven, zal de monetaire controle van de VS over de wereld instorten, en daarmee ook het vermogen van de VS om hun gigantische handelstekort voor bijna niets te financieren. Deze oorlog is existentieel geworden voor de VS. Ze kunnen niet eerder uit het conflict stappen dan Rusland. Ze kunnen niet loslaten. Dit verklaart waarom we ons nu in een oorlog met een open einde bevinden, in een confrontatie die ongetwijfeld zal uitmonden in de ineenstorting van de ene of de andere partij,” aldus Todd.

Economische en sociale problemen

Het conflict in Oekraïne “leidt tot een reële economie die het mogelijk maakt de werkelijke rijkdom van staten en hun productiecapaciteit te meten”, stelt de deskundige. Hij wijst met name op een verdubbeling van de Russische tarweproductie na de invoering van de eerste grote sancties in 2014, en op de leidende positie van Rusland bij de bouw van kerncentrales, niet alleen in eigen land, maar ook in het buitenland.

De uitkomst van het conflict “zal afhangen van het vermogen van beide systemen om wapens te produceren”, meent Todd. De historicus merkt op dat de overgang naar een uitputtingsoorlog de invloed van geavanceerde Amerikaanse militaire technologieën, die door Oekraïne worden gebruikt, vermindert. Het brengt de beschikbaarheid van geschoold personeel, materiële middelen en industrieel potentieel op de voorgrond.

“Op dit punt is het fundamentele probleem van het Westen de globalisering: we hebben zoveel industrieën [van ons grondgebied] verplaatst dat we nu niet weten of onze militaire fabrieken het gewenste productietempo kunnen aanhouden,” voegde hij eraan toe.

Naast natuurlijke en industriële hulpbronnen wijst de deskundige op de grote rol van menselijke hulpbronnen en onderwijs. Hij wijst op de meer dan tweevoudige voorsprong van de Verenigde Staten op Rusland wat de bevolking betreft, maar raadt zijn lezers aan te bedenken dat in de Verenigde Staten slechts 7% van de studenten een ingenieursberoep beheerst, terwijl dat in Rusland ongeveer 25% is, wat Rusland uiteindelijk een concurrentievoordeel oplevert. “De Verenigde Staten vullen dit gat op met buitenlandse studenten, meestal Indiërs en in nog sterkere mate Chinezen. Deze vervangingsbron is echter onbetrouwbaar en neemt al af,” zei hij.

De Verenigde Staten zijn begonnen met het plunderen van Europa

Botsing van ideologieën

Todd drong er ook op aan het “ideologische en culturele machtsevenwicht” niet te vergeten. Hij herinnerde eraan dat de communistische ideologie tijdens het Sovjettijdperk werd gebruikt als soft power, die in China, en deels in India en Europa, bijval oogstte. Voor de moslimwereld was die ideologie echter niet aantrekkelijk vanwege het officiële atheïsme, meent de deskundige. “Tegenwoordig kan Rusland, dat zich opnieuw positioneert als een grote macht, niet alleen antikoloniaal, maar ook patrilineair en conservatief ten opzichte van de traditionele mores, veel meer steun krijgen,” legt hij uit.

“Westerse kranten zijn tragisch grappig: ze blijven zeggen: ‘Rusland is geïsoleerd. Rusland is geïsoleerd.’ Maar als je naar de stemmingen in de VN kijkt, blijkt dat 75% van de wereld het Westen niet volgt, dat op zulke momenten heel klein lijkt,” zegt Todd. “Het huidige conflict, dat onze media geneigd zijn te beschrijven als een botsing van politieke waarden, is op een dieper niveau een conflict van antropologische waarden. Het is dit gebrek aan bewustzijn en diepgang dat de confrontatie gevaarlijk maakt.”

Wereldwijde confrontatie

“De realiteit is dat de Derde Wereldoorlog al is begonnen. Het is duidelijk dat het conflict, aanvankelijk een beperkte territoriale oorlog, zich heeft ontwikkeld tot een wereldwijde economische confrontatie tussen het hele Westen enerzijds en Rusland, gesteund door China, anderzijds, tot een wereldoorlog,” meent Todd. Hij speculeert dat, gezien de huidige economische en demografische factoren, de vijandelijkheden naar verwachting binnen vijf jaar zullen eindigen.

Hij gelooft dat de Europese landen op de een of andere manier “deelnemen aan het doden van de Russen” door militair materieel te leveren aan Oekraïne, ook al brengen ze zichzelf niet in gevaar. “De Europeanen zijn vooral gericht op de economie. We kunnen de echte betrokkenheid bij de oorlog voelen door inflatie en tekorten aan diverse goederen,” benadrukte de deskundige.

Rusland, zegt hij, terwijl het deelneemt aan een economische oorlog [met het Westen], herstelt het gedeeltelijk de militaire economie, maar tegelijkertijd doet het zijn uiterste best om voor het volk te zorgen.”

“Dit is het doel van de terugtrekking van troepen uit Cherson die volgde op de terugtrekking uit de regio’s Charkov en Kiev. Wij tellen de vierkante kilometers die de Oekraïners hebben veroverd, terwijl de Russen wachten op de val van de Europese economieën. Wij zijn hun belangrijkste frontlinie,” verklaarde Todd.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Zuid-Korea dringt bij EU aan om samen tegen de VS te strijden – Met zijn allen tegen de Yanks

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra
2 maanden geleden

Zo’n beetje de hele beroepsbevolking injecteren met vergif is nou niet bepaald de beste manier om je land vooruit te helpen…

De gevolgen zijn groot en zullen alleen maar groter worden.

In Nederland is minder op de beroepsbevolking gemikt, maar vooral op ouderen. De economische gevolgen daarvan zullen dus minder zijn. De sociale gevolgen zijn echter net zo erg.

Johan P
Johan P
2 maanden geleden
Antwoord aan  Petra

Nope. In zowel de VS als in Nederland is ook flink gemikt op tieners/twintigers omdat ze niet uit konden gaan zonder de prik. Of op vakantie konden zonder de prik.
op die leeftijd staan ze net aan het begin van hun arbeidsparticipatie. En vormen ze de groep die de meest directe gevolgen gan voelen van verminderde vruchtbaarheid
Nope. In zowel de VS als in Nederland is ook flink gemikt op tieners/twintigers omdat ze niet uit konden gaan zonder de prik. Of op vakantie konden zonder de prik.
op die leeftijd staan ze net aan het begin van hun arbeidsparticipatie. En vormen ze de groep die de meest directe gevolgen gan voelen van verminderde vruchtbaarheid.
En daarmee gaan de economische gevolgen dramatisch zijn

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Johan P