Zo’n 80 jaar na de nederlaag van Stalingrad rollen er binnenkort weer Duitse tanks Rusland binnen. Dit is mogelijk dankzij het recente besluit van de Duitse regering om Marder pantserwagens aan Oekraïne te leveren. Waarnemers gaan ervan uit dat het daar niet bij zal blijven en dat de levering van zware Leopard 2 gevechtstanks, zoals geëist door Kiev en westerse oorlogsaanhangers, nu slechts een kwestie van tijd is, meldt Free West Media.

Nadat de Duitse regering zich maandenlang had verzet tegen de vraag naar Duitse tanks, onder verwijzing naar het standpunt van de westerse bondgenoten, zijn ze sindsdien van koers veranderd en volgen ze het voorbeeld van Frankrijk en de VS.

Vorige week beval president Macron de levering van AMX-10 gepantserde gevechtsvoertuigen aan Oekraïne, terwijl de Amerikaanse regering de levering van Bradley gepantserde personeelsdragers aankondigde. De regering van kanselier Scholz kwam hierdoor onder druk te staan en gaf prompt toe.

Hardliners, niet alleen in Kiev maar vooral Scholz’ coalitiepartners de Groenen, zien de beloofde Marder-levering als een dijkdoorbraak in hun voordeel en reageerden onmiddellijk met nog verdergaande eisen.

De Groenen willen oorlog

Zo verklaarde de voorzitter van de Europacommissie in de Bondsdag, het groene parlementslid Anton Hofreiter: “Ik zou willen dat wij, als belangrijkste productieland voor de ‘Leopard 2’, een Europees initiatief starten voor de levering van ‘Leopard 2’.”

In de Bondsdag sprak ook zijn Groene collega Katrin Göring-Eckardt zich uit voor de levering van gevechtstanks aan Oekraïne: “Het zou verkeerd zijn om niets te doen.” En vice-kanselier Robert Habeck wilde leveringen van Leopard 2 aan Kiev zeker niet uitsluiten.

Ook in de FDP zijn de voorstanders van escalatie bijzonder aangemoedigd en dringen zij aan op de volgende stappen in de confrontatie. De voorzitster van de defensiecommissie in de Bondsdag, de wapenlobbyiste Marie-Agnes Strack-Zimmermann, verklaarde: “We zullen niet opgeven. Na de ‘Marder’ komt de ‘Leopard’. Ik blijf erbij.”

In de publieke sfeer dicht bij de regering hebben de oorlogsstokers eindelijk hun masker laten vallen. Er worden al scenario’s besproken over hoe de uitvoering zou leiden tot een openlijk militair conflict met Rusland. Dergelijke plannen gaan veel verder dan de Marder-levering waartoe nu besloten is.

Eind december zei Carlo Masala, hoogleraar internationale politiek aan de universiteit van de federale strijdkrachten in München, dat met betrekking tot wapenleveranties aan Oekraïne “gesproken werd over gepantserde personeelsdragers en gevechtsvliegtuigen, die voorheen grotendeels taboe waren”. Masala zelf gelooft in uitbreiding van de oorlog: “Tanks en vliegtuigen zijn de enige oplossing.”

Masala is ook optimistisch dat de huidige escalatie goede vorderingen maakt: “Over twee maanden hebben we het misschien over gevechtsvliegtuigen”.

Kiev roept op tot WW3

De regering in Kiev houdt intussen geen maat meer. Daar reageerde vice-minister van Buitenlandse Zaken Melnyk, die in de afgelopen tien maanden als ambassadeur in Duitsland steeds meer en steeds dodelijker Duitse wapens had geëist, prompt met een nieuwe eisencatalogus – naast gevechtsvliegtuigen wilde hij ook “gevechtsdrones, oorlogsschepen, U-boten, ballistische raketten”. Deze leveringen zouden “morgen al” moeten komen.

Stemmen als die van de militaire expert Masala maken er geen geheim van dat de remmingen die de afgelopen maanden grenzen stelden aan de Duitse wapenleveranties nu uit de discussie in Duitsland zijn verdwenen. Daarmee hoeft geen rekening meer te worden gehouden. Masala ging bijvoorbeeld in op waarschuwingen dat men door het leveren van tanks de “rode lijnen” van Rusland zou kunnen overschrijden en een partij in de oorlog zou kunnen worden.

Hij achtte dergelijke zorgen achterhaald: “Al dat gepraat over ‘Poetin zal escaleren als we bepaalde wapensystemen leveren’ is nu eindelijk van tafel” en dit opende “de deur voor andere wapenleveranties”. Over de levering van gevechtstanks, en mogelijk ook gevechtsvliegtuigen en ander zwaar materieel, zei Masala dat dit nog niet “beslissend zou zijn voor de oorlog”.

‘Rode lijnen’ moeten worden genegeerd

De wapenlobbyiste Marie-Agnes Strack-Zimmermann had eerder al opgeroepen om de rode lijnen van het Kremlin bewust te negeren: “Wie fantaseert over de bezorgdheid dat bepaalde wapenleveranties ‘een rode lijn richting Rusland zullen overschrijden’, steunt het verhaal van de agressor, niet dat van de slachtoffers,” zei ze.

Een recent artikel in de New York Times, waarin een deskundige van het International Institute for Strategic Studies (IISS) in Londen zich openlijk uitspreekt voor het negeren van Moskous rode lijnen, pleit expliciet voor het negeren van Russische waarschuwingen dat westerse wapenleveranties tot een bredere oorlog zouden leiden: “Rode lijnen zijn bijna altijd zacht, veranderlijk en voorwaardelijk”, en daarom kan men ze gerust negeren.

Gezien de demonstratieve bereidheid tot escalatie lijken nuchtere en verstandige stemmen in de minderheid. Een van hen is het voormalige hoofd van het Bundesamt für Verfassungsschutz, Hans-Georg Maassen. In een televisie-interview dit weekend waarschuwde hij: “Als we geen eerstehulppakketten maar wapens leveren, lopen we natuurlijk het risico partij in de oorlog te zijn. Dat moet je je voorstellen: We zijn nu partij in de oorlog – tegen Rusland. […] We zouden nu met deze wapenleveranties het doelwit kunnen worden van Russische aanvallen. Dat betekent: Duitsland wordt in een oorlog betrokken – zonder dat wij onze eigen oorlogsdoelen hebben.”

Kiezers worden ook genegeerd

Volgens een INSA-enquête voor de Bild am Sonntag vindt 49 procent van de Duitsers het besluit om gevechtsvoertuigen aan Kiev te leveren verkeerd, terwijl slechts 40 procent het ermee eens is. De levering van gevechtstanks, die waarschijnlijk als volgende op de agenda staat, werd door 50 procent afgewezen, terwijl slechts 38 procent voorstander was. Ongeveer 1001 mensen werden ondervraagd.

Voor politieke leiders zijn dergelijke gevoelens echter volstrekt irrelevant. In september verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zich tijdens een optreden in Praag solidair met Oekraïne, “ongeacht wat mijn Duitse kiezers denken”.

De reactie op het Duitse besluit om de Marders aan Oekraïne te leveren bleef ook in Moskou niet onopgemerkt. In een verklaring van de Russische ambassade in Berlijn van vrijdag wordt het besluit van de regering omschreven als een “verdere stap naar escalatie van het conflict in Oekraïne”.

De ambassade zei er rekening mee te houden dat de regering-Scholz blijkbaar “onder grote druk van Washington” heeft gehandeld. De Marder leveringen vertegenwoordigden niettemin een morele grens “die de federale regering niet had mogen overschrijden”, voegde ze eraan toe. Het besluit van Berlijn om zware wapens te leveren aan het regime in Kiev zou “de Duits-Russische betrekkingen ernstig schaden”.

VK voert het tempo van de escalatie op

Het is niet verwonderlijk dat Groot-Brittannië het tempo aangeeft. Londen overweegt de levering van in eerste instantie maximaal tien Challenger 2 tanks, meldde de omroep Sky News maandag. Eerder had ook Polen de druk opgevoerd en andere landen aangemoedigd een brede coalitie te vormen om modernere tanks aan Oekraïne te leveren.

Overeenkomstige gesprekken met Groot-Brittannië zijn al weken aan de gang om andere staten aan te moedigen main battle tanks te leveren, zei een door Sky News geciteerde “Oekraïense bron”.

Ondertussen meldde het Duitse weekblad Spiegel dat Londen onder de aanhangers van West-Oekraïne al “vrijblijvend” de mogelijke levering van een goed dozijn Challenger 2-systemen had aangekondigd. Officieel zal het besluit echter waarschijnlijk pas worden gepresenteerd tijdens een volgende vergadering van de zogenaamde “Ramstein Group” op 20 januari op de gelijknamige Amerikaanse militaire basis in Duitsland.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


‘We staan tegenover de hele NAVO in Oekraïne’- zegt het Kremlin, terwijl steeds meer Westerse landen ‘gevechtstanks’ sturen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Matt
15 dagen geleden

En hoe is het 80 jaar geleden afgelopen met die Leopard tanks in Rusland?

Frans H
Frans H
15 dagen geleden
Antwoord aan  Matt

Die waren er niet.

John
John
15 dagen geleden
Antwoord aan  Matt

De Duitsers hadden toen wel Tiger, Tiger II, en Panther tanks, maar geen Leopard of Leopard II.
Geen idee of die toen in Rusland waren.
Je moet er ook brandstof voor hebben, en de aanvoerlijnen zijn lang.
Wel toevallig dat het allemaal dierennamen zijn, ook die Marder.

John
John
15 dagen geleden
Antwoord aan  Matt

Dacht je dat ze 80 jaar oude tanks gebruiken?
Jij rijdt nu toch ook niet in een T-Ford?

Hagar
Hagar
15 dagen geleden

De Amerikanen/NATO/Neo-cons zijn knettergek.

Het zijn onverbeterlijke extremistische oorlogsmaniakken.

De geschiedenis bewijst dit, en de actuele gebeurtenissen bewijzen dit ook.

Het is een mirakel dat de Russen of de Chinezen nog altijd geen nucleaire first-strike hebben uitgevoerd.

Durachuk
Durachuk
14 dagen geleden

De Duitsers hadden in 1941 tenminste het lef om zelf te gaan vechten tegen het bolsjewisme. Nu is het de U.S.A. en E.U. die oorlog willen met de Russische Federatie maar niet het lef hebben om zelf te gaan. In plaats hiervan offeren ze het gehersenspoelde Ukrainese volk ervoor op. Een duidelijke grenzeloze lafheid laten ze hiermee zien. Belastinggeld van miljoenen Europeanen wordt hiervoor misbruikt. Geld, gestolen van burgers die geen oorlog willen. Alle westerse politici zijn hiermee schuldig aan landverraad, volksverraad en massamoord. Ik vind het dan ook beschamend dat wij als volk hiertegen niets ondernemen en dat maakt ons medeschudig.