De Verenigde staten willen koste wat kost voorkomen dat er goedkoop Russisch gas aan Europa geleverd wordt, ze waren zelfs bereid om Nordstream daarvoor op te blazen. Sindsdien hebben Rusland en Turkije aangekondigd dat Turkije een gashub voor Europa zou kunnen worden.

De Yanks dreigden onmiddellijk om Turkstream ook op te blazen. De oorlog in Syrië werd ook gevoerd over energie, en omdat Syrië niet gehoorzaamt aan de ‘op regels gebaseerde internationale orde’, waarvan niemand de regels kent maar die inhouden dat de VS mogen doen wat ze willen en de rest van de wereld niet. Energie vanuit het eveneens ongehoorzame Iran mocht Europa niet bereiken via Syrië, maar moest komen van de aan de VS horige Golfstaten, die inmiddels ook wat opstandig worden.

Turkije is al langer lastig voor de VS. Het doet niet mee aan de sancties tegen Rusland, overweegt zich aan te sluiten bij de BRICS en andere regionale handelsovereenkomsten waar de VS geen zeggenschap over hebben. Het kocht S-400 luchtafweer van Rusland, omdat die beter is dan alles wat de VS fabriceren, en laat een kerncentrale bouwen door Rusland. De lijst is nog veel langer. En nu blaast het ook nog de proxy-oorlog van de VS en Israël tegen Syrië op.

Tom Luongo:

Terwijl wij ons allemaal terecht zorgen maken over wat er in Oekraïne gebeurt, versterken die stiekeme Russen hun situatie aan de zuidkust van de Zwarte Zee en de oostelijke Middellandse Zee.

Zoals vorige week gemeld vond de ontmoeting tussen Rusland, Turkije en Syrië plaats tussen hun ministers van Defensie, waarbij zij allen de gesprekken omschreven als “constructief” voor het oplossen van meerdere openstaande kwesties zoals vluchtelingen en het steunen van radicalen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft deze bijeenkomst op gang gebracht, zoals in het artikel in de Moscow Times wordt opgemerkt:

In november zei Erdogan dat een ontmoeting met de Syrische leider Bashar al-Assad tot de mogelijkheden behoorde, nadat hij gedurende het 11 jaar durende conflict de diplomatieke banden met Damascus had verbroken.

Half december gaf hij aan dat hij Assad zou kunnen ontmoeten nadat de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken van beide landen elkaar hebben ontmoet.

“We willen een stap zetten als Syrië, Turkije en Rusland,” zei hij toen.

De besproken kwesties zijn vooral belangrijk voor Erdogan omdat de aanslepende oorlog zijn populariteit in eigen land ondermijnt in het licht van een voortdurende terugtrekking van westers kapitaal uit Turkije, waardoor de lira sinds 2018 een hyperinflatie heeft doorgemaakt die alleen maar als zodanig kan worden omschreven.

Nu er verkiezingen op til zijn en Erdogans positie voor het eerst in zijn politieke carrière wankel is, moeten er nu maatregelen worden genomen om de situatie te verbeteren. De miljoenen Syrische vluchtelingen de kans geven om naar huis te gaan zou een grote politieke overwinning voor Erdogan zijn.

Dit is ook een goed gebruik van Sergei Shoigu, de Russische minister van Defensie, aangezien hij niet de leiding heeft over de operatie in Oekraïne en dat met reden niet meer heeft gedaan sinds oktober.

Shoigu heeft deze ontmoeting vast al maanden voorbereid, om de basis te leggen voor gesprekken tussen Turkije en Syrië, die allang hadden moeten plaatsvinden.

Zoals Alex Mercouris in een recente Duran-video opmerkte, heeft de Turkse president Erdogan drie stappen gezet voor een oplossing van het conflict tussen Turkije en Syrië. Deze bijeenkomst van de ministers van Defensie is de 2e daarvan.

Het is nu duidelijk dat de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen zullen komen. Vermoedelijk zullen Erdogan en de Syrische president Bashar al-Assad daarna bijeenkomen met de Russen als onderhandelaar om een officieel einde te maken aan de betrokkenheid van Turkije bij de Syrische oorlog die meer dan tien jaar geleden begon.

Zonder de betrokkenheid van Turkije in Syrië zal het doel van de Neocons om Rusland te wurgen op de gasimport naar Europa nooit verwezenlijkt worden. Dit was de belangrijkste drijfveer achter de Syrische oorlog. Om hem aan boord te krijgen, moest Erdogan omgekocht worden met een enorme landroof, wat hij heeft geprobeerd.

Maar toen hij in november 2015 niet genoeg deed om een oorlog met Rusland te beginnen, nadat Turkije zogenaamd een Russische SU-24 had neergeschoten, werd hij beloond met een couppoging tegen hem onder leiding van de CIA en het Amerikaanse leger vanaf de luchtmachtbasis Incerlik.

Hij werd blijkbaar gered door een vroege waarschuwing van Poetin en naar Iran gebracht om zijn tegenaanval te bevelen aan het Turkse leger in de nacht van de couppoging.

Dit was het begin van het einde van Turkijes relatie met de NAVO en de VS.

De weg tussen Turkije en Rusland is tot nu toe ongelooflijk hobbelig geweest. Poetin is buitengewoon geduldig geweest met Erdogan over een twaalftal kwesties, zijn terughoudendheid en soms dubbel spel.

Maar de realiteit is dat Erdogan, of hij het nu leuk vindt of niet, sinds de Russische inval in Syrië elk jaar in zijn eigen belang heeft gehandeld, door ter plaatse druk uit te oefenen door grondgebied in te nemen in Syrië, door ongehoorde eisen te stellen aan het oostelijk deel van de Middellandse Zee en door het Westen en Rusland tegen elkaar uit te spelen in verband met de uitbreiding van de NAVO, het vluchtelingenbeleid en zijn steun aan Azerbeidzjan en Oekraïne.

Ik ben zelfs tot de conclusie gekomen dat zijn herhaalde schendingen van het Griekse luchtruim, iets wat niemand anders in de wereld doet en de Grieken het volste recht hebben om dit met geweld te stoppen, waarschijnlijk deel uitmaakt van zijn hele “Crazy Sultan” schtick om de mensen op scherp te houden.

Zoals ik al vele malen heb gezegd, Erdogan speelt beide kanten, laat een witte of zwarte steen vallen op het geopolitieke Go-bord wanneer het hem uitkomt.

En zijn agenda is nu bijna rond: een onafhankelijk maar toch centraal gelegen Turkije.

Tegen die achtergrond is zijn toenadering tot Syrië een bom die het Westen niet zou moeten verbazen, aangezien Erdogan al sinds het begin van de Oekraïense oorlog in februari de boel op stelten heeft gezet.

Maar de timing hiervan komt het meest ongelegen voor de neocons van de VS en het VK, die duidelijk bezig zijn met de voorbereiding van een operatie voor een regimewisseling tegen Poetin in Rusland in 2023.

Poetin zit vaster in het zadel dan ooit. Hij is geliefd door zijn volk en heeft een goedkeuringspercentage van 80%, terwijl niet één politicus in het Westen boven de 30% komt en dan zijn die cijfers waarschijnlijk nog vervalst ook. Feit is dat Westerse politici en leiders gehaat worden door hun volk. En terecht!

Als je het allemaal bij elkaar optelt – Erdogan wordt geconfronteerd met hevige oppositie in de peilingen, hyperinflatie, onrust in eigen land en verkiezingen later dit jaar – moet het beëindigen van de oorlog in Syrië bovenaan zijn to do-lijst voor 2023 staan.

Dat zal niet zonder gevolgen blijven. En hoewel hij jarenlang heeft geprobeerd zijn echte bedoelingen te verbergen, is niemand echt verbaasd dat hij nu deze stap zet?

Op een gegeven moment heeft iedereen geen manoeuvreerruimte meer en moet je niet alleen je kant kiezen, maar die ook aan iedereen bekendmaken en de reactie daarop incasseren.

Dus is John Bolton helemaal opgewonden hierover en hij wil Turkije uit de NAVO zetten. Dat is duidelijk omdat Erdogan de toetreding van Zweden en Finland blokkeert, wat voor Bolton blijkbaar belangrijker is dan het behoud van aanvoerroutes voor Amerikaanse troepen die vastzitten in Syrië en Irak, mocht Erdogan in reactie daarop de VS uit Incerlik verdrijven.

Con Coughlin van The Telegraph is tot dezelfde conclusie gekomen in een klaagzang dat leest als een opmaat voor een nieuwe poging om deze opruier in Ankara uit de weg te ruimen.

Het besluit van Turkije om door te gaan met de Russische aankoop [S-400’s] heeft het land niet alleen op ramkoers gezet met Washington, dat dreigt de F-35 deal aan het eind van de maand te schrappen; het toont ook Ankara’s totale minachting voor het NAVO-bondgenootschap, een houding die belangrijke Europese lidstaten zoals Groot-Brittannië moeten laten zien dat ze niet langer kunnen tolereren.

Zijn conclusie, Turkije’s minachting voor de NAVO, waar ik niet echt iets tegenin kan brengen, is reden om hem uit het bondgenootschap te zetten.

Maar, zoals ik al zei, dit soort reacties is precies wat Erdogan nodig heeft van het Westen, dat hem en Turkije lange tijd als een vijfde wiel heeft behandeld. De neocons kunnen zijn capriolen framen zoals ze willen, maar hebben ze echt nagedacht over wat er daarna gebeurt?

De neocons kennende denk ik van niet. Ze zijn zo gericht op Rusland en overtuigd van de uitkomst van hun oorlog daartegen, dat ze een van de grootste legers ter wereld met een immens geostrategisch belang gewoon in het kruis kunnen trappen en denken dat het niets uitmaakt.

Zonder de steun van Turkije in Idlib zullen de rebellen daar op den duur niet overleven. Erdogan zal zijn aanvallen op de door de VS gesteunde SDF Koerden in het oosten opvoeren. Dit laat ook Israël in een meer wankele positie, dat eigenlijk alleen overleeft dankzij de genade van Rusland.

Want de recente berichten over Amerikaanse troepen die in Deir Ezzor, waar zij de diefstal van Syrische olie beschermen, onder zware raketaanvallen komen te staan, zijn een teken dat zowel Syrië als Iran door Poetin in hun confrontatie met de VS in Syrië van hun ketenen zijn ontdaan.

In het licht van Angela Merkels erkenning dat de Minsk-akkoorden een list zijn om Oekraïne te bewapenen, denk ik niet dat je nog meer bewijs nodig hebt dat Poetin nu zijn zaken op orde heeft om de strijd rechtstreeks met de VS aan te gaan, wetende dat een conflict onvermijdelijk is.

Angela Merkel onthult dat Minsk-overeenkomst (2014) bedoeld was om Oekraïne de tijd te geven zich te bewapenen

Nu dat verhaal is opgeblazen – niet voor de normies, maar voor de staatshoofden van het Zuiden – heeft Poetin het recht om niet langer met zich te laten sollen door de VS via proxies.

Er is geen reden om de rode lijnen niet te overschrijden die er altijd waren als olijftakken om de basis te vormen van toekomstige diplomatieke inspanningen. De huidige generatie idioten en psychopaten die het Westen leiden met hun prep school capriolen zijn niet langer een gesprekspartner in de ogen van niet alleen de Russen, maar nu ook de Turken, Iraniërs, Chinezen, Pakistani, enz.

Er zitten consequenties aan opscheppen op Twitter zoals Michael McFaul die als ambassadeur openlijk loog, of erger nog voormalig Sec. of State Mike Pompeo die het effectief State Dept. beleid maakte om te liegen omdat dat zijn training was bij de CIA.

Meer bewijs nodig? Poetin heeft Iran net tientallen SU-35’s verkocht. Dit was een andere impliciete redline om de VS te sussen, die hij net overschreed, terloops mag ik wel zeggen. Zolang Iran een lachertje van een luchtmacht had, kon Poetin tenminste de schijn ophouden dat hij naar de VS luisterde.

Maar dat is nu allemaal verleden tijd.

Het punt is dat Poetin geen rode lijnen mon overschrijden overschrijden totdat de VS/EU hun leugens en dubbelhartigheid toegaven. Het moest openbaar zijn voordat hij dit kon doen, anders zou de fragiele coalitie die hij heeft gevormd om het Westen te bestrijden kunnen instorten.

In dit opzicht heeft Merkel hem een dienst bewezen.

Het Amerikaanse Imperium gaat in sneltreinvaart ten onder. Alleen de Europese ratjes weigeren het onder ogen te zien en dreigen met het zinkende schip ten onder te gaan in plaats van het te verlaten. Dom, erg dom. Maar wat kun je anders verwachten van omgekochte en gechanteerde politici en hoernalisten.


elp ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Het lijkt alsof alleen Oekraïne het slagveld is nu, maar de oorlog, ook de economische speelt zich op veel meer fronten af. We zitten al in WW3.

De door de VS geleide wereldorde is aan het wankelen… Dit is waarom het slecht nieuws is voor Europa

5 3 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 maanden geleden

6 zeemijlen naar 12 zeemijlen het zal wel ellende worden in de Egëische zee aangewakkerd natuurlijk door Washington zodat ze Turkije uit de NATO kunnen trappen en Zweden met Finland erin.