In het Russische persbureau TASS is een analyse van het energiebeleid van de federale overheid verschenen, die interessante feiten bevat en interessante onderwerpen behandelt. Zo vermelden de Duitse media nauwelijks dat de geplande Duitse LNG-terminals maar de helft kunnen vervangen van het gas dat recent via Nord Stream 1 naar Duitsland is gekomen. Dat Duitsland ook gas heeft verkregen via de Yamal-pijpleiding, die door Wit-Rusland en Polen naar Duitsland loopt, en al bijna een jaar geen gas heeft geleverd omdat Polen die blokkeerde, wordt niet eens meegerekend. En het houdt er geen rekening mee dat Nord Stream 2 is gebouwd om te voldoen aan de verwachte stijgende vraag naar gas, dat bijvoorbeeld nodig is om de elektrische auto’s aan te drijven waarvoor veel reclame wordt gemaakt, schrijft Thomas Röper.

Dit roept de vraag op hoe de ontbrekende elektriciteit in de toekomst geproduceerd gaat worden. En ook tegen redelijke prijzen.

Dat de LNG-terminals ook extreem vuil zijn, wordt in de Duitse media ook niet besproken. Zo zal de zojuist geopende drijvende terminal bij Wilhelmshaven 178 miljoen kubieke meter gifstoffen, waaronder chloor en andere chemicaliën, in de Noordzee lozen.

Maar de Groenen zijn er erg enthousiast over. En dat vertellen ze liever niet aan hun kiezers.

Omdat ik het TASS-artikel erg interessant vond, heb ik het vertaald.

Begin van de vertaling:

Pogingen om Russisch gas te vervangen: succes of mislukking van het Berlijnse beleid?

Sinds het begin van de Russische militaire operatie in Oekraïne heeft Duitsland zich aangesloten bij verregaande economische sancties tegen zijn belangrijkste energieleverancier, Rusland, en onderzoekt het koortsachtig alternatieve opties voor gasvoorziening. Om Russisch gas te vervangen, moet Duitsland de ontbrekende hoeveelheden tegen hoge prijzen op de wereldmarkt kopen door “vuil” gefrackt vloeibaar aardgas (LNG) uit de VS te kopen. Maar of het gas ‘vuil’ is of niet, interesseert vrijwel niemand – zelfs milieuactivisten van de Groenen niet.

Al in februari verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock dat Berlijn bereid was “een hoge economische prijs te betalen voor de veiligheid van Oekraïne”. Het is nu duidelijk om wie het gaat. “Voorheen werden mensen die meer dan 10 procent van hun netto-inkomen aan energie moesten besteden als arm beschouwd. Dit heeft nu ook de middenklasse bereikt”, legt Christoph Butterwegge uit, een bekende politicoloog en expert op het gebied van armoedebestrijding in Duitsland. Hij wees erop dat de meeste huurders in Duitsland al meer dan 40 en zelfs 50 procent van hun inkomen moeten uitgeven aan huur, verwarming en elektriciteit.

De Duitse overheid probeert te voorkomen dat de situatie verslechtert door steeds meer hulppakketten uit te rollen voor de bevolking, maar veel Duitsers vragen zich al af hoe lang dit nog kan doorgaan. “Er liggen zwaardere, meer veeleisende jaren voor ons. Deze crisis vereist dat we weer leren zuinig te zijn”, zei bondspresident Frank-Walter Steinmeier eind oktober.

Het schip van de hoop of een poging om zand in je ogen te strooien?

Op 17 december werd in Wilhelmshaven de eerste drijvende LNG-terminal van Duitsland geopend. De Höegh Esperanza werd in Spanje geladen met zo’n 165.000 kubieke meter LNG uit Nigeria.

Ondanks de afwijzing van Russisch gas heeft de Duitse regering besloten om in recordtijd LNG-terminals te bouwen. Naast Wilhelmshaven zullen ze worden gebouwd in Brunsbüttel (Sleeswijk-Holstein), Stade (Nedersaksen) en Lubmin (Mecklenburg-Vorpommern). Hun totale jaarlijkse capaciteit wordt geschat op 33 miljard kubieke meter aardgas. Ter vergelijking: in 2021 werd alleen al door Nord Stream ongeveer 60 miljard kubieke meter geleverd.

Esperanza betekent “hoop” in het Spaans. De openingsceremonie van de terminal was waarschijnlijk bedoeld om de Duitsers hoop te geven dat de energiecrisis eindelijk met succes zou worden opgelost. De aanwezigheid van bondskanselier Olaf Scholz (SPD), vicekanselier en minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) en minister van Financiën Christian Lindner (FDP), het toptrio van de verkeerslichtcoalitie, toont aan hoeveel belang de federale regering hecht aan het project.

Scholz kondigde de oprichting van de terminals in Wilhelmshaven en Brunsbüttel aan in de Bondsdag op 27 februari, toen hij sprak over Oekraïne en benadrukte dat dit een “keerpunt” in de geschiedenis was. Al voor de start van de militaire operatie werd de kanselier gezien als voorstander van de import van vloeibaar gas, dat gezien het goedkopere en milieuvriendelijkere Russische gas geen toekomst had in Duitsland. Gebeurtenissen in Oekraïne hebben de zaken ingrijpend veranderd. In 2021 haalde Duitsland 55 procent van zijn gasbehoefte uit Rusland. Volgens voorlopige cijfers van de Federal Association of Energy and Water Industries (BDEW) zal dit eind dit jaar dalen tot 20 procent. Sinds september 2022 is er geen Russisch pijpleidinggas meer naar Duitsland gekomen.

De drijvende terminals vormen de kern van de stappen om af te stappen van Russisch gas in Duitsland. Ze zouden in de toekomst een derde van de Duitse aardgasbehoefte moeten dekken. Voor Scholz zijn ze waarschijnlijk een symbool van het “keerpunt”.

Hoe zit het met de bescherming van het milieu en de afhankelijkheid van leveranciers?

In de documenten die zijn ingediend voor de vergunning voor de terminal in Wilhelmshaven staat dat de Höegh Esperanza alleen al 178 miljoen kubieke meter gifstoffen, waaronder chloor en andere chemicaliën, in de Noordzee zal lozen. Milieuactivisten, vissers en omwonenden vrezen voor grote schade aan de zee en het ecosysteem.

“We kunnen niet begrijpen waarom deze zes maanden niet werden gebruikt om het schip dienovereenkomstig om te bouwen”, zegt Imke Zwoch van de Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND). Wel heeft de overheid toegezegd dat de overige terminals geen gebruik zullen maken van zogenaamde biociden (giftige stoffen).

Milieuactivisten vrezen echter ook andere gevolgen. De Bondsrepubliek Duitsland wil tegen 2045 klimaatneutraal zijn en volledig overschakelen op “groene” energie, maar bouwt nu een heel netwerk van LNG-terminals. Met andere woorden: in plaats van actief te proberen hernieuwbare energiebronnen uit te breiden en de juiste fondsen te verstrekken, besteedt de regeringscoalitie geld en energie aan fossiele brandstoffen. Milieuactivisten geloven dat de introductie van LNG de overgang naar groene energie zal vertragen. De milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe (DUH) heeft daarom besloten om de werktijden van de terminals wettelijk te beperken.

Scholz sprak eind november trots en euforisch uit toen hij zei “zeer verheugd” te zijn over de ondertekening van de deal met Qatar om LNG aan Duitsland te leveren. Volgens de deal zou het land twee miljoen ton vloeibaar gas importeren. Maar de leveringen beginnen pas in 2026 en twee miljoen ton is slechts ongeveer drie procent van de jaarlijkse gasbehoefte van Duitsland. Tot voor kort hekelden de Groenen Qatar vanwege zijn “autoritarisme”. De politiek dicteert echter de voorwaarden en duwt partijdige politieke principes naar de achtergrond. De foto, waarop minister van Economische Zaken Habeck buigt voor de sjeik, ging de wereld rond.

“Duitsland is op zoek naar nieuwe partners over de hele wereld om zich te bevrijden van de afhankelijkheid van Russische olie en gas. Energiebronnen worden echter op alle continenten gebruikt als middel om politieke druk uit te oefenen”, herinnert Die Welt zich. De energiecrisis heeft de Perzische Golfstaten een nieuwe impuls gegeven en nu dreigt Duitsland onder de invloed van andere landen te komen in zijn poging om zijn afhankelijkheid van Rusland te verminderen.

De lichten gaan uit

Nu zijn de energieprijzen voor veel middelgrote Duitse bedrijven gewoon exorbitant hoog. De bezuinigingsmaatregelen zijn met het blote oog te zien: in Berlijn gaan de lichten ‘s nachts uit bij de Brandenburger Tor, in Keulen bij de gelijknamige kathedraal, in Frankfurt am Main bij de Paulskirche en bij de oude Römer, in Hamburg bij de Michaelskirche, het visitekaartje van de stad, en in Dresden de Frauenkirche. De verlichting van het kasteel van Heidelberg (Baden-Württemberg) en Neuschwanstein in Beieren behoren tot het verleden.

Ondanks de maatregelen van de Duitse overheid, met name om de energieprijzen te verlagen, verwachten de gasverbruikers in Duitsland forse prijsstijgingen. Volgens het online platform Verivox moet een huishouden met een jaarlijks gasverbruik van 20.000 kilowattuur vanaf januari gemiddeld 2.756 euro per jaar betalen, een stijging van 1.457 euro of 112 procent sinds de prijsstijging in het najaar van 2021 inging. .

En er is geen hoop dat ze binnenkort zullen dalen. “Uit wat we horen, kunnen we zeggen: niemand verwacht het”, zei Klaus Müller, hoofd van de Federal Network Agency, in een recent interview met de Süddeutsche Zeitung. LNG uit Qatar of de VS is duurder dan pijpleidinggas uit Rusland. Energie-intensieve bedrijven in Duitsland moeten nadenken over de winstgevendheid van hun productie. De stoplichtcoalitie heeft nog geen antwoord gegeven op de vraag hoe haar voortbestaan ​​moet worden gewaarborgd.

Men krijgt de indruk dat de Duitse regering bij haar pogingen om Russische energiebronnen te verbieden, de problemen van de Duitse bevolking volledig is vergeten. Ondertussen hebben de benzine- en dieselprijzen in Duitsland dit jaar recordhoogtes bereikt. Volgens de ADAC was de jaargemiddelde prijs voor E10-benzine 1,86 euro per liter en voor diesel 1,95 euro. Nog nooit waren de prijzen bij benzinestations in de Bondsrepubliek zo hoog. Het vorige record stamt uit 2012: toen kostte een liter E10 jaarlijks gemiddeld 1,5 euro en een liter diesel 1,4 euro.

Uit peilingen blijkt dat Duitsers de beloften van hun eigen regering dat de Duitse gasvoorziening veilig is niet echt geloven. Volgens een onderzoek van het YouGov-instituut verwacht 29 procent van de ondervraagden deze winter knelpunten in de aardgasvoorziening. Nog eens 26 procent denkt dat er komende winter een knelpunt komt. 29 procent verwacht geen knelpunten. De meerderheid van de Duitsers (50 procent) gelooft ook dat de inflatie in 2023 zal blijven stijgen. De onvrede onder de bevolking neemt toe en de vraag rijst hoe die zich gaat uiten.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Angst voor volksopstanden: Duitsland en Oostenrijk bereiden repressie voor

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Matt
2 maanden geleden

Onbegrijpelijk. De jeugd wilde toch de aarde redden van de co2 ondergang en wat blijkt nu? Men gaat een van de schoonste brandstoffen (gas) verbieden en massaal weer overschakelen op kolen en houtstook en laat dat nu net de grootste vervuilers zijn. In België worden de ‘mazoutkachels’ ook stilaan verboden.
Over de gigantische vervuiling wat veroorzaakt wordt door LNG, zowel als het ontginnen door zware vergiften in de aardbodem te spuiten, als het verwerken wat in bovenstaand artikel wordt uitgelegd wordt niet gesproken. Raar is dat.
Hoe kunnen die schijnheilige groen criminelen nu nog met droge ogen de jeugd ‘wakker'(woke) maken als de klimaat = eerder milieuvervuiling, in hoog tempo verder gaat?
Hebben de spuitjes hun blind en dom gemaakt?
ik tekende het al in 2021:
comment image
Voor meer cartoons klik op mijn naam.

Dee
Dee
2 maanden geleden

Heijtink
2 maanden geleden

FF kritisch: “Volgens het online platform Verivox moet een huishouden met een jaarlijks gasverbruik van 20.000 kilowattuur vanaf januari gemiddeld 2.756 euro per jaar betalen, een stijging van 1.457 euro of 112 procent sinds de prijsstijging in het najaar van 2021 inging. .”
rekenen ze in Duitsland gas in kWu?
vóór de toename was gas dus best goedkoop . . .
het blijft zeer verwonderlijk hoe de Duitse Groenen akkoord gaan met deze enorme vervuiling. Zijn de NL Groenen op de hoogte van de Noordzee-vervuiling?? Die komt vast deze kant op . . .