Turkije heeft ingestemd met de volledige terugtrekking van zijn troepen uit Noord-Syrië na tripartiete besprekingen tussen Moskou, Ankara en Damascus eerder deze week, meldde de Syrische krant Al-Watan.

De ministers van Defensie van de drie landen – Hulusi Akar, Ali Mahmoud Abbas en Sergey Shoigu – kwamen woensdag in Moskou bijeen voor de eerste ontmoeting van deze aard sinds het uitbreken van het Syrische conflict in 2011, meldt RT.

Volgens de bron van de krant in Damascus resulteerden de onderhandelingen in “de instemming van Turkije om zijn troepen volledig terug te trekken uit de Syrische gebieden die het in het noorden van het land bezet houdt.”

Ankara en Damascus waren het er ook over eens dat de in Syrië gevestigde Koerdische YPG-milities, die Turkije in verband brengt met de vogelvrij verklaarde Koerdische Arbeiderspartij (PKK), “agenten zijn van Israël en de VS, en een ernstige bedreiging vormen voor zowel Turkije als Syrië.”

Turkije beschouwt de separatistische PKK en gelieerde Koerdische groepen als “terroristische organisaties” die een bedreiging vormen voor zijn nationale veiligheid. Het Turkse leger voerde in november luchtaanvallen uit op YPG-doelen in Noord-Syrië, en Ankara zei dat er ook een grondoperatie in het gebied op stapel stond.

Een speciale trilaterale commissie zal worden opgericht door Rusland, Türkije en Syrië om ervoor te zorgen dat de in Moskou gemaakte afspraken worden nagekomen, zo meldde Al-Watan.

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei zaterdag tegen lokale media dat “men niet moet verwachten dat alles in één keer wordt opgelost in één enkele vergadering”.

In Moskou heeft Turkije “benadrukt dat we de territoriale integriteit en de soevereine rechten van Syrië respecteren, en dat ons enige doel de strijd tegen het terrorisme is“, met inbegrip van de PKK/YPG en Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS), zei hij.

Ankara en Damascus zijn overeengekomen de gesprekken voort te zetten om de verzoening te verdiepen, voegde Akar eraan toe. Hij suggereerde ook dat die onderhandelingen zelfs zouden kunnen uitmonden in een gezamenlijke antiterroristische operatie waarbij de twee landen betrokken zijn, wat zou gebeuren “als we onze problemen in verband met defensie en veiligheid kunnen oplossen, als we aan onze behoeften kunnen voldoen.”

Van Syrische zijde werd de bijeenkomst in de Russische hoofdstad eerder omschreven als “positief“, terwijl het Russische ministerie van Defensie zei dat de besprekingen op constructieve wijze waren gevoerd en benadrukte dat de betrokkenheid moet worden voortgezet.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


VS beschuldigd van stelen van meer dan 80% van Syrië’s olieproductie per dag

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dee
Dee
2 maanden geleden

Aj! Da’s dus tegen het zere been van de VS als Navo bondgenoot Turkije gezamelijk met Putin en Assad gaat optreden tegen de berg terroristen van de VS.
Ik vermoed dat Turkije snel de Navo gaat verlaten, en het zal mij niet verbazen dat stiekem ergens de verdeling van het binnenkort falliete Europa op de plank ligt.

Lucifer
Lucifer
2 maanden geleden
Antwoord aan  Dee

Erdogan doet mij denken aan een weerhaan, waait met alle winden mee.
Ook Erdogan heeft bakken en bakken olie gestolen van Syrie. Dat de VS driekwart van de olie productie per dag steelt lijkt mij ietwat overdreven! Dan zal je toch héél wat tankwagens moeten hebben? Nu kan ik daar eigenlijk niet goed over oordelen daar het mij onbekend is hoeveel liter de dag productie is in Syrie. Erdogan kan liegen of het gedrukt staat, ik persoonlijk zou NOOIT een overeenkomst met die glibber aan gaan. Maar DAT gaat ook op voor alle “leiders” van Europa!
Zijn er eigenlijk wel betrouwbare “bondgenoten”?