Duitsland is op weg om een ​​”bedelaarsland te worden, waarschuwen Duitse sociale experts. Volgens hen dreigen de torenhoge energieprijzen en de stijgende kosten van levensonderhoud de gebruikelijke manier van leven in de Duitse samenleving te verstoren – wat dramatische gevolgen kan hebben voor het land.

Eind november heeft NielsenIQ, een marktonderzoeksbureau voor consumentengedrag en retail, een enquête gehouden onder meer dan 10.000 mensen in Duitsland. Uit het onderzoek bleek dat 52 procent van de inwoners van het land hun aankopen beperkt en alleen geld uitgeeft aan producten die ze echt nodig hebben. Ongeveer 44 procent geeft aan geen geld uit te geven aan amusement en luxeartikelen, en 31 procent gaat bijna nooit uit eten. Ongeveer 30 procent van de ondervraagden was het ermee eens dat ze onder de huidige omstandigheden minder winkelen, schrijft Günther Strauss.

“Het is veelbetekenend dat steeds meer mensen zich afvragen waar ze zonder kunnen, en dat vervolgens doen”, zegt NielsenIQ-expert Lothar Steiblin.

“De angst voor armoede slaat om in wanhoop”

De algemeen directeur van de gezamenlijke algemene vereniging, Ulrich Schneider , vertelde het tijdschrift Focus dat Duitsland op weg was een “bedelaarsland” te worden. De reden hiervoor zijn de exploderende energieprijzen, de stijgende kosten van levensonderhoud en toenemende lasten voor burgers, die een sociale crisis veroorzaken en ernstige gevolgen hebben voor het land.

“Zelfs voordat de kosten van levensonderhoud explodeerden, hadden we een recordaantal van 13,8 miljoen armen in Duitsland”, zei de sociale expert. Volgens enquêtes behoren als gevolg van de huidige crisis meer dan twaalf miljoen huishoudens “statistisch gezien nog niet tot de armen, maar hebben aan het einde van de maand niets meer over”.

Schneider: “Er zijn geen reserves. Een kapotte wasmachine of een noodzakelijke autoreparatie kan al snel een ramp worden. Bijbetalingen voor elektra en gas of hogere voorschotten zijn voor veel van deze huishoudens niet mogelijk.”

Schneider schetst een somber beeld voor het geval de ontwikkeling ongecontroleerd doorgaat. “Aangezien de enorme prijsstijgingen voor de laagste inkomens slechts in onvoldoende mate worden opgevangen, dreigt onze samenleving aan de onderkant uiteen te vallen.”

Bij degenen die nog net het hoofd boven water kunnen houden, veranderen de zorgen langzaam “in echte angst”, aldus Schneider. “Er is de angst voor de volgende golf van voedselprijzen, de angst voor achterstallige elektriciteitsrekeningen, de angst om de afbetalingen of de huur niet te kunnen betalen.”

Soms, zei hij, is het erger dan dat. “Voor veel arme mensen verandert angst in pure wanhoop,” zei Schneider. “De toeloop naar de voedselbanken bewijst hoe hopeloos de situatie voor veel mensen is geworden.” Schneider zegt dus:

“Duitsland was vele decennia lang een moderne welvaartsstaat. We mogen niet toestaan dat het sluipend muteert in een aalmoesstaat omdat we de armen niet geven wat ze nodig hebben.”

De deskundige roept op tot een wettelijk moratorium op energiebe-afsluitingen in de komende maanden. “Mensen hebben de zekerheid nodig dat ze niet op een gegeven moment in de kou en het donker zitten en dat ze hun huis niet kwijtraken.”

Schneider vervolgde in het interview: “Hoewel we nog steeds de op drie na sterkste economische macht ter wereld zijn, waren we zelfs vóór de Corona-, energie- en prijzencrises een sociaal zeer diep verdeeld land met enerzijds immense rijkdom, maar anderzijds ook steeds grotere armoede.”

Grimmig: Duitsers verliezen alle hoop nu economie volledig instort – Experts waarschuwen voor nucleaire noodsituaties

Verminderd verbruik

Dat de Duitsers arm worden wordt ook door Die Welt bevestigd. Er wordt gezegd dat elke tweede Duitser zich alleen het hoognodige kan veroorloven.

Duitsers zijn minder geneigd om hun auto te tanken en medicijnen en kleding te kopen, maar ze kopen wel eerder levensmiddelen en hygiëneartikelen uit angst voor verdere prijsstijgingen.

Bovendien verwachten de Duitsers geen verandering ten goede en zijn zij daarom van plan hun consumptie verder te beperken. Volgens de enquête denkt 52 procent van de Duitse burgers dat de leefsituatie in Duitsland de komende drie jaar zal verslechteren. Hieruit blijkt dat Duitsers aanzienlijk negatiever zijn dan de rest van de EU, waar het gemiddelde pessimisme 32 procent bedraagt.

En laten we eerlijk zijn, Duitsers hebben alle reden om zich zorgen te maken. “Steeds meer consumenten in Duitsland hebben problemen om de kosten van energie, voedsel en basisdiensten te dekken. Meer dan driekwart van de potentiële kopers moet bezuinigen op hun aankopen. Een op de twee van de meer dan duizend ondervraagden gaf toe dat ze alleen het hoognodige kunnen kopen,” meldt journalist Carsten Dierig van Die Welt.

Door Dierig geïnterviewde deskundigen leggen uit dat de middelen van de consumenten merkbaar zijn geslonken door de ongebreidelde inflatie in het land. Vooral detailhandelaren in kleding en consumentenelektronica hebben dit sterk gevoeld. In een recente enquête gaf 56 procent van de Duitsers toe dat zij momenteel weinig of geen kleding kopen. Hetzelfde geldt voor consumenten van elektronische apparaten zoals televisies, smartphones, laptops en spelconsoles. Op dit gebied moet 56 procent van de Duitse consumenten aankopen uistellen of er zelfs van afzien.

De situatie is vergelijkbaar voor tankstations en apotheken – bijna elke tweede respondent tankt minder vaak, en bijna elke vierde geeft toe te besparen op geneesmiddelen. Als onderdeel van verdere besparingsmaatregelen willen veel Duitsers afzien van bezorgdiensten en minder afhaalmaaltijden bestellen. Tegelijkertijd willen veel consumenten ook besparen op vrijetijdsactiviteiten – bijvoorbeeld op vakantiereizen naar het buitenland, bezoeken aan restaurants, bars en bioscopen, abonnementen op fitnessstudio’s of het aantal streamingdiensten.

96 procent verwacht verdere prijsstijgingen. Anderzijds zijn de respondenten van plan meer geld uit te geven aan voedsel en hygiëneproducten. “Waarbij dit allesbehalve vrijwillig is, maar eerder te wijten aan de algemene verwachting van verder stijgende prijzen,” benadrukt Dierig.

En deze veronderstellingen zijn niet ongegrond. Sinds enkele maanden breekt de inflatie in Duitsland nieuwe records. Volgens het Bundesamt für Statistik zijn energie en levensmiddelen de belangrijkste motoren. In oktober waren er bijvoorbeeld stijgingen van 43% voor energieproducten en 20,3% voor levensmiddelen, beide in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Die Welt citeert een onderzoek van het in München gevestigde ifo Institute for Economic Research, waaruit blijkt dat Duitsers binnenkort nog meer geld moeten achterlaten bij de kassa’s van supermarkten. Twee van de drie levensmiddelenproducenten en 38% van de drankenproducenten zijn namelijk van plan de prijzen voor hun eindverbruikers te verhogen – als gevolg van de gestegen grondstof- en productiekosten.

“Bedrijven in Duitsland zijn tot nu toe traag en onvolledig geweest in het doorberekenen van hun verhoogde inkoopprijzen aan klanten”, aldus het onderzoek.

Zij leggen uit dat tot dusver slechts 34% van de gestegen grondstof- en productiekosten aan de eindverbruikers zijn doorberekend. De geringe vraag, de concurrentiedruk en de voortzetting van langlopende contracten zijn remmende factoren gebleken. In de komende maanden zullen de bedrijven hun hogere kosten echter in toenemende mate doorberekenen aan de eindverbruikers.

Is het de schuld van Poetin?

De Duitse ministers proberen natuurlijk geveinsd optimisme te behouden. Maar zelfs minister van Economische Zaken Robert Habeck moet toegeven dat de temperatuur in zijn kantoren niet hoger mag zijn dan 19 graden – er moet warmte bespaard worden.

“De industrie heeft sinds het begin van het jaar ongeveer 25 procent van het gasverbruik bespaard en de productie is slechts met 1,4 procent gedaald. Natuurlijk worden energie-intensieve industrieën meer getroffen dan andere sectoren, maar toch blijkt hieruit dat efficiëntiewinst mogelijk is. Onder druk van de prijzen kunnen wij marktconforme antwoorden geven. Daar kun je niet blij mee zijn omdat de situatie zo bitter is. Maar het laat zien hoe robuust dit land is,” verheugde Habeck zich in een interview met de FAZ.

Het belangrijkste was nu om Vladimir Poetin te laten zien “hoe goed de democratie hier werkt”. De minister beloofde dat Duitsland niet zou veranderen in een “industriële woestenij”.

{…}


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Analyse: Europa wordt een “Economische Woestijn” terwijl de industrie sterft, banken failliet gaan en voedselproductie instort

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ohje
Ohje
3 maanden geleden

Overal hoor

Bernie
Bernie
3 maanden geleden

Gezien de verkiezingen hebben heel veel van die mensen gestemd op CSU of SPD want die hadden ‘sociaal’ beleid. Misschien dat die kiezers nu tot andere inzichten komen. Maar ik betwijfel het. Duitsers zijn heel hardnekkig met het moraliseren, net als Nederlanders, en komen heel moeilijk tot het inzicht dat de werkelijkheid heel anders is dan de illusies die politieke partijen voortoveren.

Marcel
Marcel
3 maanden geleden

Als Duitsland niest dan krijgen wij griep.

Petra
3 maanden geleden

Dat dit bij verkiezingen bijna niet in de resultaten wordt teruggevonden roept grote vragen op.

Het WEF heeft zéér waarschijnlijk ook de verkiezingen in Duitsland goed onder controle.

Net als in Nederland, overigens.