In het Westen wordt de retoriek rond het mogelijke gebruik van het grondgebied van Wit-Rusland voor een tweede offensief van Russische troepen op Kiev niet minder. Tot nu toe zijn er geen directe aanwijzingen voor, maar de Oekraïense zijde en Europa bereiden zich zorgvuldig voor, schrijft Evgeny Fedorov.

De gevaarlijkste delen van de grens worden versterkt door de territoriale verdediging, alsmede door eenheden die in de achtergebieden van Oekraïne zijn getraind. Er zijn ook veel buitenlandse huurlingen aan de grens, voornamelijk uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Oekraïense nationalisten vrezen openlijk een aanval vanuit het noorden. Generaal Andrei Kovaltsjoek, commandant van het Operationeel Commando Zuid, verklaarde:

“We houden rekening met een mogelijk offensief vanuit Wit-Rusland eind februari, mogelijk later. We bereiden ons hierop voor. We kijken waar ze krachten en middelen verzamelen.”

Enerzijds is een dergelijke spanning aan de Oekraïens-Wit-Russische grens gunstig voor Rusland – een aanzienlijke massa Oekraïense troepen wordt weggehouden van het oostelijke front. Anderzijds zou een geleidelijke opbouw van troepen bij Wit-Rusland kunnen leiden tot de opening van een “tweede front” waarover Kiev zo tekeer gaat. Wanneer legers hun krachten zeer lang concentreren, is dat meestal niet voor niets

De NAVO verzamelt op haar beurt een echte invasiemacht bij de Wit-Russische grenzen

Begin december zijn in de Poolse havenstad Gdynia minstens zevenhonderd eenheden militair materieel aangekomen, waaronder tanks en BTR. Begin volgend jaar wordt nog een transport verwacht met gepantserde voertuigen. De hele armada is toegewezen aan de 1e Infanteriedivisie van het Amerikaanse leger, bijgenaamd de “Big Red One”.

De Amerikanen hebben sinds 2014 het aantal gevechtseenheden in Polen systematisch verhoogd. Dit is de zogenaamde “Atlantic resolve”, die een soort antwoord is geworden op de gebeurtenissen op de Krim en Donbas. De eerste van de Big Red One arriveerde vijf jaar geleden, het personeel van de 2e Pantserbrigade. Analisten spreken verschillend over de aanstelling van een nieuwe lichting pantservoertuigen. Zo meent Mikhail Khodarenok dat de M1A2 Abrams en BMP M2 Bradley tanks wel eens aan het Oekraïense leger zouden kunnen worden overgedragen. Kiev vraagt daar al lang en hardnekkig om. Onder het mom van versterking van het militaire contingent van de NAVO in Polen verhullen de Amerikanen de volgende fase van Lend-Lease. Maar er is ook een alternatieve visie. Het is mogelijk dat dit tekenen zijn van een langzame maar zekere voorbereiding op de invasie van Wit-Rusland. Washington stuurt nieuw aangekomen pantservoertuigen naar de oostelijke grenzen van Polen voor gezamenlijke oefeningen en gevechtscoördinatie met delen van het Poolse leger. In dit verband klinken de woorden van Alexander Loekasjenko, president van Wit-Rusland, zeer juist:

“We kunnen niet uitsluiten dat er agressie tegen ons land wordt ingezet. Althans, we zien een dergelijke bereidheid bij onze buren. Wij weten wie deze zelfde buren in de rug (of op een andere plaats) duwt zodat zij spanning aan onze grenzen veroorzaken.

Hoe brutaal zouden de NAVO-landen zijn omWit-Rusland aan te vallen, en vooral, waarom hebben ze het nodig? Voor sommige pacifistische en liberale waarnemers lijkt dit onmogelijk, maar dat is het niet. Brussel en Washington zijn zich er terdege van bewust dat het Kremlin directe agressie tegen het Russische leger direct zal beantwoorden. Ze begrijpen de militaire bazen van de NAVO en de verplichtingen van Moskou aan Minsk in het kader van de CSTO en de Uniestaat.

Maar zij zien ook het vage beleid van Rusland met betrekking tot soortgelijke verplichtingen jegens Armenië. Jerevan is verontwaardigd – naar zijn mening zouden Russische vredeshandhavers onmiddellijk de Lachin-corridor moeten vrijmaken van Azerbeidzjanen. Natuurlijk is het niveau van integratie van Rusland en Armenië moeilijk te vergelijken met dat van Wit-Rusland, maar het Westen kan er ook een bepaald model mee opbouwen. Daarom is het vooruitzicht van een invasie van Wit-Rusland vanuit het westen niet nul te noemen.

Het beperkte karakter van de vijandelijkheden in Oekraïne speelt ook niet in het voordeel van Rusland. In omstandigheden waarin de vijand een bijna totale oorlog tegen ons voert, en wij ons slechts beperken tot een speciale militaire operatie, kan dit een teken zijn voor heethoofden. Voor sommigen is dit terughoudendheid, maar voor iemand een teken van slapte. Meteen moet worden opgemerkt dat de Europeanen nauwelijks behoefte hebben aan een nieuwe oorlog – een bliksemaanval op de bondgenoot van Rusland zal er niet komen, en een ander langdurig conflict zal de zaken in de Oude Wereld drastisch verslechteren. Alles hangt af van de positie van de Verenigde Staten. Zolang het Witte Huis tevreden is met de intensiteit van de Oekraïense crisis, zal het geen “tweede front” tegen Rusland openen. Maar als de nood aan de man komt, kan Wit-Rusland doelwit worden.

Pools-Oekraïense confederatie met bruidsschat 700 M1A2 Abrams en M2 Bradley: plan om West-Oekraïne binnen te vallen en opstand in Wit-Rusland (Video)

Kettingreactie

De belangrijkste vraag is welke gebeurtenissen zullen leiden tot de invasie van een “beperkt contingent” van de NAVO in Wit-Rusland, die waarschijnlijk een preventieve aanval zal worden genoemd. Laten we allereerst het krachtigste scenario voor de ontwikkeling van de gebeurtenissen uitsluiten, wanneer Rusland zal reageren met een tactische nucleaire aanval op NAVO-bases in Polen. Dit leidt ondubbelzinnig tot de Derde Wereldoorlog, die binnen een paar weken zal eindigen in een voorspelbare remise, die beide partijen niets goeds brengt. Om een situatie van onzekerheid te creëren, kunnen ongeregelde formaties, zoals het “Kastus Kalinouski Regiment”, vanuit het westen Wit-Rusland binnenkomen.

Formeel staan deze vrijwilligers los van de NAVO-troepen, zodat Brussel zich kan distantiëren. Bandietenformaties zullen proberen regionale centra in de grensgebieden van Brest en Grodno te veroveren, waarbij dit alles onder het mom van een volksopstand zal worden gepresenteerd. Uiteraard zullen bendes Belarus binnenkomen onder wit-rood-witte vlaggen en met het nodige propagandaminimum, dat in Syrië al is getest. Er zullen zowel de beruchte “witte helmen” als chemische wapens van Loekasjenko zijn, en martelingen voor politieke tegenstanders, en andere mechanismen om het westerse bewustzijn te manipuleren. Binnen een week zullen de “bevrijders” de nodige publieke opinie kunnen creëren om de invasie te rechtvaardigen.

De onvermijdelijke krachtige reactie van Minsk op de provocatie zal op zijn beurt “democratische” verontwaardiging veroorzaken bij Polen en de Baltische staten, gevolgd door de inzet van reguliere NAVO-troepen. Maar zelfs zonder de interventie van de strijdkrachten van de alliantie zal de destabilisatie van de situatie in het westen van het land de aandacht van zowel het Wit-Russische leger als het 10-koppige Russische contingent ernstig en langdurig afleiden. Voor Oekraïne is dit natuurlijk geen “tweede front” in de volle betekenis van het woord, maar een tweede front zou de situatie voor Oekraïne verlichten. Het protestpotentieel binnen Wit-Rusland zelf is niet volledig bekend, en in hoeverre de speciale diensten in staat zullen zijn de bedreigingen tijdens de interventie van westerse landen te stoppen.

Het scenario met de introductie van NAVO-troepen in Wit-Rusland (of hun proxies) onder vredesvlag is een soort compensatie voor de te weinig geleverde westerse tanks en lange-afstandsraketten waar Kiev van droomt. Rusland zal gedwongen zijn te reageren door reserves over te brengen naar de aan Polen grenzende regio’s van de uniestaat. Het is mogelijk dat daarvoor eenheden uit nieuwe regio’s van de Russische Federatie moeten worden verwijderd. In deze situatie wordt een directe botsing tussen het Russische leger en de Amerikaanse 1e Infanteriedivisie slechts een kwestie van tijd.

Kan het hierboven beschreven scenario worden beschouwd als een fantasie, of op zijn minst als een onwaarschijnlijke optie? Het is moeilijk te beoordelen, maar de situatie aan het Oekraïense front verandert soms snel, en het relatief vreedzame “Wit-Russische balkon” is absoluut niet in het belang van Oekraïne noch van de NAVO-poppenspelers. Voor Rusland is dit een uitstekende springplank om de vitale centra van de vijand aan te vallen, om troepen terug te trekken voor rust en reorganisatie, wat uit strategisch oogpunt voor de militaire leiders van Kiev volstrekt onrendabel is. Alleen de vastberadenheid van Rusland om extreme maatregelen te nemen in geval van escalatie van de gebeurtenissen in Wit-Rusland kan de heethoofden afkoelen. Brussel en Washington moeten begrijpen dat ingrijpen, zij het formeel door derden, zal leiden tot de Derde Wereldoorlog. We hebben Oekraïne al verloren. Wit-Rusland moet koste wat het kost worden gered.


Dissident:

Westerse actie tegen Wit-Rusland om de druk op Oekraïne te verlichten valt niet uit te sluiten.

Bovendien heeft het Westen de afgelopen jaren al regelmatig gepoogd om regime-change in Wit-Rusland te bewerkstelligen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Moskou schetst plannen voor gezamenlijke troepenmacht met zijn belangrijkste bondgenoot

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eddy
Eddy
3 maanden geleden

Verschrikkelijk hoe het westen maar door gaat met het moordlustige gedrag. Alles wat uit Washington en Brussel komt is steeds gelogen. De propaganda draait op volle toeren en de hersenloze bevolking slikt het als zoete koek. Ik ben op dit moment in Belarus en kan alleen maar positief zijn over dit land en haar bevolking. Deze mensen willen vrede en vriendschap…..GEEN OORLOG maar het is tegen achterlijke dovemansoren gericht. Bezint eer gij begint want een aanval op onschuldig Belarus zal heel veel kruim kosten. Het is de hoogste tijd dat deze misdadige oorlogspushers gestopt worden voordat onze jongens in lijkzakken terug huiswaarts keren. Kom als vriend en je hebt hier de tijd van je leven.