Ik lees regelmatig wat in de Chinese staatskrant de Global Times, niet dagelijks maar toch meermaals per week. Ik lees het hoofdartikel, soms helemaal, soms niet, afhankelijk of ik het interessant vind. Ik kijk even naar de best gelezen artikelen die weergegeven staan aan de zijkant, en scan de voorpagina.

De afgelopen maanden is de Chinese toon steeds verder verhard na de provocatie van Pelosi om Taiwan te bezoeken. Dat is heel on-Chinees, ze blijven liever diplomatiek beleefd. Dat ze zich steeds harder uitspreken, kan alleen maar betekenen dat ze behoorlijk klaar zijn met het gedrag van de VS.

RT:

Washington verhoogt opzettelijk de “Chinese dreiging” als excuus om zijn militaire uitgaven te verhogen, allemaal in een poging om zijn wereldwijde dominantie te handhaven, zei het Chinese ministerie van Defensie in een verklaring op zaterdag, nadat president Joe Biden de Amerikaanse National Defense Authorization Act voor 2023 in wet had ondertekend.

De feiten hebben meer dan eens bewezen dat de VS de directe bedreiging zijn voor de internationale orde en de boosdoener van de regionale onrust,” zei de woordvoerder van het ministerie, kolonel Tan Kefei.

In de verklaring staat verder dat de VS, om hun eigen belangen na te streven, bij verschillende gelegenheden “oorlogen hebben gevoerd tegen andere landen of conflicten hebben veroorzaakt, met massale slachtoffers en ontheemding van onschuldige burgers tot gevolg”.

Het Amerikaanse militaire budget van 858 miljard dollar voor het fiscale jaar 2023, dat 10 miljard dollar aan veiligheidssteun en versnelde wapenaankopen voor Taiwan toestaat, is de zoveelste in een reeks provocerende stappen die “de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan ernstig in gevaar brengen en het risico van een militaire confrontatie tussen China en de VS vergroten.”

Het wordt serieus: Chinezen dreigen het bejaarde drankorgel Pelosi uit de lucht te schieten

Het Chinese Volksbevrijdingsleger beloofde verder “resoluut de nationale hereniging en de territoriale integriteit van het land te beschermen“, en waarschuwde dat Washington geen andere keuze heeft dan “de kernbelangen en de belangrijkste zorgen van China te respecteren”.

Het eiland Taiwan wordt sinds 1949 zelf bestuurd, maar heeft zich nooit officieel onafhankelijk verklaard van Peking, terwijl China het beschouwt als onderdeel van zijn één-China-gebied. De spanningen tussen Beijing en Taipei zijn hoog opgelopen sinds het bezoek van de Amerikaanse House Speaker Nancy Pelosi aan Taiwan in augustus.

Washington moet zijn “oude truc van unilaterale intimidatie” die het met Peking uithaalt, laten varen, zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi eerder deze week in een telefoongesprek tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. “Dat heeft in het verleden niet met China gewerkt en zal in de toekomst ook niet werken.”


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Westerse media beweren dat er massaprotesten zijn in China

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over:

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rinus
3 maanden geleden

Dat hele Amerika moet van de aardbodem weggevaagd worden !

Frits
Frits
3 maanden geleden
Antwoord aan  Rinus

Dat gaat ook spoedig gebeuren.

Piet
Piet
3 maanden geleden
Antwoord aan  Rinus

Vergeet israël niet. Die twee zijn vier handen op een buik. Beide landen zijn DE BRON van al het kwaad op de wereld en dienen te verdwijnen = 80% wereldvrede.

Hagar
Hagar
3 maanden geleden

Als men zich afvraagt waarom levenslange ultra-oorlogstoker Henry Kissinger plotseling pleit voor de-escalatie in Oekraine, dan is dit de reden: hij wil dat de VS zich concentreren op een oorlog tegen China.

De oude vos verliest zijn streken niet.

Eddy
Eddy
3 maanden geleden
Antwoord aan  Hagar

In dit geval gebruik ik liever het gezegde : “vertrouw nooit een jood”

Ravian
Ravian
3 maanden geleden

China heeft in Taiwan niets verloren, en dat gelazer met de Spratly eilanden is ook gewoon een poging tot ordinair “landje pik”, China deugt in deze dus ook voor geen meter.