De Russisch-Belarussische militaire groepering is opgericht om een mogelijke invasie af te wenden, legt een hoge diplomaat uit.

De gezamenlijke Russisch-Belarussische strijdmacht vervult uitsluitend een defensieve rol, zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Mikhail Galuzin zaterdag. De diplomaat verwierp ook alle speculaties dat de troepenmacht zou kunnen worden ingezet in het conflict in Oekraïne, meldt RT.

Tegenover RIA Novosti merkte Galuzin op dat “de taak van de gezamenlijke Russisch-Wit-Russische troepengroep erin bestaat om, indien nodig, terug te vechten tegen een would-be agressor, mocht het grondgebied van onze bondgenoot Belarus worden binnengevallen.”

Tegelijkertijd, zo voegde hij eraan toe, “is het onjuist om een vraag te stellen over de mogelijkheid om deze troepenmacht in te zetten bij de speciale militaire operatie in Oekraïne.”

De diplomaat merkte op dat, volgens de militaire doctrine van de Unie van Rusland en Wit-Rusland, indien een lidstaat wordt aangevallen, een dergelijke actie wordt beschouwd als een invasie tegen de organisatie als geheel. De relevante responsmaatregelen in dit geval “blijven ter beoordeling van de politieke en militaire leiders van Rusland en Belarus,” voegde hij eraan toe.

Rusland neemt nieuwe stappen om zijn westgrens te beveiligen - Loekasjenko krijgt kernwapens zoals ik bepleitte

De gezamenlijke troepenmacht werd begin oktober voor het eerst aangekondigd door de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko, onder verwijzing naar de toegenomen militaire activiteit van de NAVO aan de grenzen van het land. De troepenmacht zou bestaan uit ongeveer 9.000 Russische troepen en ongeveer 70.000 Wit-Russische militairen. Eerder deze maand zei de Wit-Russische president dat de militairen van beide landen “trainen als één strijdmacht, één leger”.

Minsk heeft buurland Oekraïne herhaaldelijk beschuldigd van provocaties en van plannen om Wit-Rusland aan te vallen, wat door Kiev ten stelligste wordt ontkend.

Eerder deze week heeft de Russische president Vladimir Poetin in Minsk besprekingen gevoerd met Loekasjenko en tijdens een persconferentie verklaard dat de twee bondgenoten hun gezamenlijke oefeningen zullen voortzetten om hun militaire paraatheid te vergroten. Hij herhaalde ook dat Rusland absoluut niet van plan of geïnteresseerd is Wit-Rusland “op te slokken” en voegde eraan toe dat Moskou alleen de economische integratie met Minsk wil bevorderen.

Wit-Rusland is een nauwe bondgenoot van Rusland en heeft Moskou toegestaan zijn grondgebied te gebruiken tijdens de militaire operatie in Oekraïne.

Pro-Russisch Telegramkanaal Raedovka met 1.5 miljoen geeft het volgende commentaar:

Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent mogelijkheid van activering Wit-Russische groepering in Oekraïne – wat zit er werkelijk achter diplomatieke woorden?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanmorgen dat het “onjuist” was om te spreken over de inzet van een gezamenlijke Russisch-Wit-Russische groepering in Oekraïne. Met de woorden van de diplomaten is alles echter verre van zo eenduidig.

Ten eerste is het de moeite waard eraan te herinneren waaraan het succes van de eerste benadering vanaf het grondgebied van Belarus te danken was. De belangrijkste component was het plotselinge en onverwachte karakter van een dergelijke actie voor Kiev, waarvan de troepen voor het grootste deel enkele uren, zo niet dagen, verlamd waren.

Ten tweede hebben de Russische autoriteiten het voortdurend over het belang van westerse leveringen, en die komen via de spoorweg, die slechts enkele tientallen kilometers van de Wit-Russische grens in de regio Volyn ligt.

Ten slotte, ten derde, zal Loekasjenko vandaag Rusland bezoeken met het formele doel het centrum voor de opleiding van kosmonauten te bezoeken. De Wit-Russische leider komt namelijk binnen enkele dagen voor de tweede keer naar Rusland (https://t.me/readovkaru/2053) om met Poetin te praten.

Tegelijkertijd zijn er in Wit-Rusland zelf personele veranderingen in het leger – gisteren is Oleg Mischenko ontslagen als hoofd communicatie van de strijdkrachten. Bedenk dat goede communicatie tijdens de SSR van cruciaal belang was.

Ongeacht het resultaat van de onderhandelingen in hoge kringen staat het lot van Wit-Rusland al bij voorbaat vast – het zal in ieder geval een militair conflict aangaan. De enige vraag is de voorwaarden van die toetreding, waarover nu lijkt te worden onderhandeld.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Rusland bereidt een inval voor in Noord-Oekraïne vanuit Wit-Rusland

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties