De situatie in de chemische industrie verslechtert door hoge energie- en grondstofprijzen. Volgens een onderzoek van de Duitse Chemische Vereniging verplaatst al een op de vier bedrijven zijn productie naar het buitenland. Verenigingsvoorzitter Markus Steilemann voorspelt opnieuw een enorme productiedaling voor 2023, meldt RT.de.

De voorzitter van de Vereniging van de Duitse Chemische Industrie (VCI), Markus Steilemann, gaf commentaar op de economische situatie in de chemische industrie. Volgens een rapport  van n-tv op donderdag is 40 procent van de chemische bedrijven volgens Steilemann al bezig met het verminderen van hun productie – om energie te besparen of om verliezen te voorkomen. De op twee na grootste bedrijfstak van Duitsland lijdt onder de hoge energiekosten en de prijsstijgingen van grondstoffen en halffabrikaten.

Volgens een actueel ledenonderzoek verplaatst bijna een op de vier bedrijven een deel van zijn productie naar het buitenland. Steilemann vreest dat belangrijke delen van de chemische basisindustrie binnenkort niet meer beschikbaar zijn in Duitsland. Momenteel zijn er knelpunten in de bevoorrading, bijvoorbeeld met pigmenten, zoutzuur of ijzerchloride. De productie van ammoniak is door het hoge energieverbruik met 75 procent gedaald.

Massale uittocht van bedrijven dreigt uit Duitsland - Schuld van Ursula von der Leyen

Voor het jaar 2023 verwacht de VCI opnieuw een enorme productiedaling in de chemisch-farmaceutische industrie. Daarom plannen veel bedrijven al werktijdverkorting. Steilemann verklaart:

“De voortekenen voor het komende jaar zijn extreem slecht.”

De VCI-voorzitter hoopt op een versoepeling vanaf 2024: “Vanaf 2024 zou de situatie misschien weer wat kunnen versoepelen als er voldoende capaciteit is voor vloeibaar aardgas.” Bovendien hebt u enorme hoeveelheden elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen nodig tegen betaalbare prijzen.

Voor het lopende jaar 2022 gaat de chemiebond uit van een totale productiedaling van zes (voorheen: 5,5) procent. Volgens Steileman wordt zelfs een daling van 10 procent verwacht in de chemische productie exclusief farmaceutica. Door prijsstijgingen van gemiddeld 22 procent zal de omzet echter naar verwachting met 17,5 procent groeien tot 266,5 miljard euro. Desalniettemin ligt het, gecorrigeerd voor de prijs, vijf procent onder het niveau van vorig jaar.

Het schokkende document: Hoe de VS de oorlog en de energiecrisis in Europa planden

Steilemann beschrijft de situatie in de chemische industrie als geheel als dramatisch.

“Vooral onze middelgrote bedrijven vechten voor hun toekomst.”


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Michael Hudson: Wat de ondergang van Duitsland zal betekenen voor de Euro

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties