Rusland had zich voorbereid. In de jaren voor de oorlog had Rusland ongeveer 600 miljard dollar aan centralebankreserves opgebouwd, waarvan ongeveer de helft in de VS, de EU, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Moskou kon deze reserves gebruiken om te interveniëren op de valutamarkten en waarde van de roebel te behouden, of om wapens te kopen van buitenlandse producenten.

Rusland hield ook een zeer conservatieve staatsschuld aan, waardoor deze schulden gemakkelijker konden worden afbetaald en het mogelijk was nieuwe schulden aan te gaan als de oorlogsomstandigheden dat vereisten, meldt 19fortyfive.

Ten slotte had Rusland een alternatief internationaal betalingssysteem opgezet (System for the Transfer of Financial Messages, of SPFS) dat zijn banken in staat zou stellen betalingen met bepaalde klanten te blijven verwerken in geval van een onderbreking van het SWIFT-systeem (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications).

Rusland uit SWIFT zetten zal zich als een boemerang tegen het Westen keren

Hoewel Moskou uiteraard een scherpe, korte oorlog verwachtte, begreep het ook dat zijn invasie sancties van het Westen zou uitlokken. Moskou hoopte dat een snelle overwinning en het vooruitzicht van hoge energieprijzen zouden leiden tot een versoepeling van het dreigende sanctieregime voordat de sancties ernstige schade op lange termijn zouden kunnen aanrichten.

In de onmiddellijke nasleep van de invasie stelde Rusland kapitaalcontroles in om verdere kapitaalvlucht te voorkomen en verhoogde het de rente aanzienlijk. Dit gaf de houders van roebels een stimulans om de munt vast te houden en maakte het moeilijk om deze desgewenst te dumpen.

De westerse financiële campagne

De westerse campagne heeft geleid tot sancties van een ongekend aantal en een ongekende omvang in de financiële wereldgeschiedenis. In de onmiddellijke nasleep van de invasie bevroren de sancties van de VS, de EU, het Verenigd Koninkrijk en Japan in feite de valutareserves van 300 miljard dollar die Rusland in het buitenland aanhield.

Door de sancties kon Rusland zijn bevroren buitenlandse reserves echter gebruiken om de rente op zijn staatsschuld te betalen, waardoor een wanbetaling werd voorkomen. Duizenden personen, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties zijn door westerse landen gesanctioneerd. Hiertoe behoren personen die banden hebben met de Russische regering en personen en groepen die banden hebben met de inner circle van president Vladimir Poetin.

Westerse landen hebben ook beslag gelegd op de activa van individuele Russen die banden hebben met het regime, wat heeft geleid tot de inbeslagname van jachten en andere luxeartikelen van Russische oligarchen. Een groot aantal landen heeft zich bij deze sancties aangesloten, waaronder landen als Japan en Zuid-Korea, die in het verleden terugschrokken voor dergelijke acties.

Aan het begin van de oorlog werden verschillende grote Russische banken afgesloten van het SWIFT-betalingssysteem. Dit maakte het voor deze banken moeilijk om betalingen op internationale schaal te blijven verwerken. Sberbank, de grootste bank, was aanvankelijk uitgesloten van de afsluiting, maar werd op de lijst geplaatst na onthullingen over wreedheden in Bucha. Vanwege haar belang voor de internationale energiemarkten werd Gazprombank niet gesanctioneerd.

Onmenselijke valse vlag operatie in Bucha, Oekraïne

Het meest recente financiële instrument is het opleggen van een olieprijsplafond, bedoeld om het Rusland onmogelijk te maken olie boven een bepaalde prijs te verkopen, zodat de schade van een olietekort aan de wereldeconomie wordt beperkt en Rusland tegelijkertijd minder kan profiteren van zijn slechte gedrag. Op 4 december 2022 bereikten de VS en de EU overeenstemming over een maximumprijs van 60 dollar, die ver onder de internationale oliehandelsprijzen ligt.

Economische oorlog houdt aan

Rusland en het Westen kwamen zo in een titanenstrijd terecht over de financiële toekomst van Rusland en de toekomst van het hele mondiale financiële systeem. De gevolgen zouden zowel binnen als buiten Rusland wijdverbreid zijn, hoewel de impact minder onmiddellijk en complexer zou zijn dan velen hadden gehoopt.Dissident:

Het toont prachtig de hypocrisie van de VS aan dat de kampioen van het vrije markt kapitalisme prijsplafonds op wil leggen. Het zal niet werken, want elk olie, gas, of eender welke grondstof producerend land zal beseffen dat zij als volgende getroffen kunnen worden.

De vrije markt is alleen maar mooi als de juiste rovers er van kunnen profiteren, is de boodschap die hier van uit gaat. Daarom werkt het ook niet.

De oorlog om Oekraïne zal wel binnen een jaar beslist zijn. Oekraïne zal dan niet meer bestaan, of hooguit als een gedemilitariseerd rompstaatje. De Grote Oorlog, om de Amerikaanse (financiële) hegemonie zal wel langer duren; 10 tot 20 jaar. Het kost tijd om van financieel systeem te veranderen.

China mag dan olie deels in Yuan willen gaan verhandelen, maar zowel China als Saoedi-Arabië bezitten enorme dollarreserves (Amerikaanse staatsschuld), die kunnen ze niet zomaar op straat gooien.

Yves Smith van Naked Capitalism legt hier uit waarom het nog niet zo makkelijk is om van de dollar af te komen als wereldreservemunt.

Dat het zal gebeuren is echter een zekerheid.Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De door de VS geleide wereldorde is aan het wankelen… Dit is waarom het slecht nieuws is voor Europa

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J.W.A. Renssen
J.W.A. Renssen
3 maanden geleden

Is toch geen titanenstrijd? Enige wat de VS kan is oorlog voeren tegen landen en de bevolking van het westen maar daar wordt de dollar niet sterker van. Met de actie van Xi en de Saudi’s is de strijd al gestreden. De roebel en de Yuan worden aan goud gekoppeld. Kortom VS is geen titaan meer.

Johan P
Johan P
3 maanden geleden

Het is helemaal niet zo moeilijk om er van af te komen, het is een kwestie van planning.
Maar als de BRICS-landen besluiten om samen met wat aspirantleden van OPEC om met ingang van morgen olie af te rekenen in goud dan is overmorgen de dollar niks meer waard.

Dee
Dee
3 maanden geleden

Ja, zodra ik met een kruiwagen vol euries een brood mag kopen.
Het 100.000.000.000.000.000.000 biljet is niet ver weg meer.

Laatst bewerkt op 3 maanden geleden door Dee