Rusland heeft Turkije een nieuwe deal aangeboden waarbij de door Koerden geleide Syrische Democratische Krachten (SDF) zich terugtrekken uit twee belangrijke steden in Noord-Syrië, meldde Al Jazeera op 8 december.

Turkije lanceerde op 20 november een operatie tegen Koerdische troepen in Syrië en Irak, met de codenaam Claw-Sword, als reactie op de bomaanslag van 13 november in Istanbul. Ankara zegt dat de kernfractie van de SDF, de People’s Protection Units, betrokken was bij de terroristische aanslag waarbij zes mensen om het leven kwamen en 80 anderen gewond raakten. De groep heeft deze beschuldigingen echter herhaaldelijk ontkend.

Tot nu toe is Operatie Claw-Sword beperkt gebleven tot lucht- en artillerieaanvallen. Desalniettemin waarschuwden hoge Turkse functionarissen, waaronder president Recep Tayyip Erdogan, onlangs meermaals voor een nabij-grondoffensief tegen de SDF.

Onder het nieuwe Russische aanbod, dat bedoeld was om een ​​Turkse invasie van Noord-Syrië te voorkomen, zou de SDF zich terugtrekken uit de steden Manbij en Kobane in het noorden en noordoosten van Aleppo. De twee belangrijkste steden zullen worden overgedragen aan de Syrische regeringstroepen, meldt SouthFront.

Het personeel van de Asayish, de veiligheidsafdeling van de SDF, blijft in de twee steden. Ze zullen echter worden geïntegreerd in de Syrische veiligheidstroepen.

Een Russische delegatie informeerde Turkse functionarissen dat de SDF klaar is om door te gaan met de deal op voorwaarde dat Turkije zijn plannen voor een nieuwe grondoperatie in Noord-Syrië annuleert.

“Ankara bestudeert het aanbod van de Russische delegatie”, citeerde Al Jazeera zijn Turkse bronnen.

Syrische regeringstroepen verzamelen zich al in de buurt van Manbij en Kobane, mogelijk in afwachting van een Turkse goedkeuring van het Russische aanbod.

Manbij en Kobane waren twee van de drie steden die onlangs door president Erdogan werden genoemd als hoofddoelen van elke nieuwe Turkse grondoperatie in Noord-Syrië, met als derde stad Tell Rifaat.

Rusland heeft enorme inspanningen geleverd om een ​​nieuwe Turkse invasie in Noord-Syrië te voorkomen. De SDF heeft tot nu toe echter geweigerd concessies te doen die alle veiligheidsproblemen van Ankara zouden wegnemen. Het nieuwe aanbod kan de laatste poging zijn om een ​​vreedzame uitweg uit deze crisis te vinden.


elp ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Iran en Turkije lanceren luchtaanvallen tegen Koerdische terroristen in Syrië en Irak

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 maand geleden

Fijn om te weten dat er een lading Koerden naar Duitsland komen.