De 15 Minuten Stad is een plan van de VN en het WEF, omdat ze het beste met je voor hebben en willen ze dat je minder auto rijdt, schrijft Jo Nova.

Een cartoon van het WEF speciaal voor jullie brave meisjes en jongens:

In de eigen woorden van het WEF – deze herschikking van steden heeft absoluut te maken met klimaatverandering:

Aangezien klimaatverandering en wereldwijde conflicten schokken en spanningen met snellere tussenpozen en in toenemende mate veroorzaken, zal de 15-minutenstad nog kritischer worden.

En de oplossing was de pandemie (dat zeggen ze echt):

Het voor de hand liggende, maar onvolledige antwoord is de pandemie…. met COVID-19 en zijn varianten die iedereen thuis houden (of dichter bij huis dan normaal), is de 15-minuten stad van een “nice-to-have” naar een rallying cry gegaan. In al je behoeften voorzien binnen een loop-, fiets- of vervoersafstand was plots een kwestie van leven of dood.

En dan verschijnt de duistere hand van de totalitaire managers, zoals James Woudhuysen eind oktober in Spiked waarschuwde:

De waanzin van de ’15 minuten stad’

De groene agenda laat zich inspireren door de onliberale dagen van de lockdown.

Daartoe wil de Oxfordshire County Council, die wordt geleid door Labour, de Liberal Democrats en de Green Party, de stad Oxford opdelen in zes “15 minuten” districten. In deze wijken, zo wordt gezegd, zullen de meeste huishoudelijke benodigdheden bereikbaar zijn op een kwartiertje lopen of fietsen, zodat de bewoners geen auto nodig hebben.

Op het eerste gezicht klinken deze wijken van 15 minuten misschien aangenaam en handig. Maar er is een dwingend randje. De gemeente wil het autogebruik en de verkeerscongestie terugdringen door strenge regels op te leggen voor autoritten.

Bewoners zullen hun auto moeten registreren bij de gemeente en hun ritten zullen via de belangrijkste poorten worden geteld. Het is de sociale kredietregeling die begint met uw auto en werkt als een soort anti-frequent-flyer punten.

Volgens de nieuwe voorstellen kunnen de 150.000 inwoners van Oxford die meer dan 100 dagen per jaar buiten hun aangewezen district rijden, een boete krijgen van 70 pond.

Het concept van de 15-minutenstad werd geboren met ‘C40’. C40, vandaag voorgezeten door de Londense burgemeester Sadiq Khan, noemt zichzelf een “netwerk van burgemeesters van bijna 100 toonaangevende steden ter wereld die samenwerken om de dringende maatregelen te nemen die nu nodig zijn om de klimaatcrisis het hoofd te bieden”.

Klimaat lockdowns? Serieus?

Het klinkt allemaal een beetje belachelijk om een lockdown voor te stellen “voor het klimaat”, maar luister naar de BBC. Ze werken erg hard om ons te overtuigen – ze denken duidelijk dat de kiezers dit niet willen. Hier verbinden ze de “15 Minuten Stad” met het plezier van covid lockdowns, en doen ze alsof het volkomen normaal is dat de regering beslist wie je vrienden zijn:

En verder waren lockdowns in Parijs geweldige sociale momenten waar we allemaal vrienden maakten. Wie wist hoe leuk het was om te horen dat je niet ver mocht rijden?

Voor Fraioli heeft de twee maanden durende lockdown, die op 17 maart begon en haar beperkte tot een straal van 1 km rond haar huis, haar een genuanceerde en verrijkende kijk op haar buurt gegeven. “Ik ontdekte dat het mogelijk is om je in een klein dorp in Parijs te wanen,” zegt ze. “Om je buren te leren kennen, om goede banden te onderhouden met winkeliers, om lokale ambachtslieden en winkels te verkiezen boven grote supermarkten. Ik heb me zelfs aangesloten bij een burgerbeweging waar mensen voedselmanden klaarmaken voor daklozen. Ik dacht dat ik het moeilijk zou hebben met de lockdown, maar ik was perfect thuis, op een rustige plek.”

Ik kan me niet herinneren dat “de buren leren kennen” deel uitmaakt van een lockdown.

En kijk uit – de 15 minuten stad is niet alleen Oxford, maar duikt op in BrisbaneMelbourneBarcelona, Parijs, Portland and Buenos Aires. Het is overal.

Regeringsrapport uit 2019 bewijst dat Lockdown werd ingevoerd om te voldoen aan Zero Carbon doelen, niet vanwege Covid-19

Oxford City Council gaat sneller dan de rest

Blijkbaar nemen niet genoeg mensen de bus of de fiets. Maar in plaats van dat aantrekkelijker te maken, zullen de totalitairen het afdwingen door middel van opsporing en boetes. Oxfordshire heeft net op 29 november de proef met “verkeersfilters” goedgekeurd die de stad zal veranderen in een “vijftien minuten stad”. De proef begint in januari 2024.

Het is druk in Oxfordshire, en niemand houdt van verkeersopstoppingen, maar in een vrije wereld is het probleem zelfbeperkend als bestuurders genoeg krijgen van vertragingen en exorbitante parkeerkosten, en zij carpoolen of kiezen voor de bus of de fiets. Maar in Big Nanny State beginnen de lokale machthebbers regels te maken over wie wel en wie niet mag komen en hoe vaak, en ze willen je auto op hun eigen speciale lijst met camera’s om je te volgen en boetes om je te straffen. Ze bieden natuurlijk vrijstellingen, maar dan moet je die aanvragen en toestemming krijgen.

Oxfordshire County Council geeft klimaat lockdown ‘proef’ die in 2024 moet beginnen – Vision News, 30 november

De Oxfordshire County Council heeft gisteren plannen goedgekeurd om inwoners op te sluiten in een van de zes zones om ‘de planeet te redden’ van de opwarming van de aarde. De laatste stap in de ’15 minuten stad’-agenda is het plaatsen van elektronische hekken op belangrijke wegen in en uit de stad, waardoor bewoners worden beperkt tot hun eigen buurt.

Volgens de nieuwe regeling hebben bewoners die hun zone willen verlaten, toestemming nodig van de Raad, die beslist wie de vrijheid waard is en wie niet. Volgens de nieuwe regeling mogen de bewoners hun zone maximaal 100 dagen per jaar verlaten, maar om dat te krijgen moet elke bewoner zijn autogegevens registreren bij de gemeente, die vervolgens zijn bewegingen volgt via slimme camera’s in de stad.

Elke inwoner zal zijn auto moeten registreren bij de County Council die dan via camera’s met nummerplaatherkenning zal nagaan hoe vaak hij zijn wijk verlaat.

Uiteindelijk betekenen deze agressief beheerde regelingen meer papierwerk, meer volgen, meer banen voor bureaucraten en meer vrijkaarten voor “vrienden” van de grote overheid.

Hoe meer regels je hebt, hoe corrupter het systeem wordt. Zo worden sommige stadsblokken opgenomen in de lijst van begunstigden met 100 pasjes, terwijl andere slechts 25 pasjes krijgen – zodat de waarde van de adressen in de binnenste cirkel stijgt. Als bonus kunnen projectontwikkelaars die “op de hoogte zijn” en op de voorkeurslijst staan bij bepaalde raadsleden, in de komende jaren een herbestemming regelen op de juiste dag (de dag nadat zij het eigendom hebben gekocht) en voila – dat is een mooie meerwaarde voor hen.

Reconnecting Oxford” wil een einde maken aan deze kunstmatige blokkades

Oxford Traffic filters map.

De raadsleden hielden een grote raadpleging, maar wisten blijkbaar de uitkomst. Het zegt veel over de houding van een raadslid dat zei dat het doorging, of de mensen het nu leuk vonden of niet.

Verkeersfilters zullen de stad verdelen in zes “15 minuten” buurten, aldus het gemeenteraadslid – Oxford Mail, 24 oktober

Wegversperringen waardoor de meeste automobilisten niet meer door het centrum van Oxford kunnen rijden, zullen de stad verdelen in zes wijken van “15 minuten”.

En hij benadrukte dat het controversiële plan doorgaat, of de mensen het nu leuk vinden of niet.

Bedrijven in Oxford zijn niet onder de indruk:

Hotelier Jeremy Mogford, die eigenaar is van het Old Bank Hotel in High Street en het Old Parsonage Hotel en Gees, beide in Banbury Road, beschreef het plan als rampzalig voor het bedrijfsleven.

Hij vertelde eerder aan de Oxford Mail: “Wat we hebben zijn mensen die beslissingen nemen die niet in het stadscentrum wonen of er veel tijd doorbrengen”.

“De raad heeft het standpunt ingenomen dat klimaatverandering echt is”

Scepticus en weervoorspeller Piers Corbyn sprak de raad toe om hen te waarschuwen:

[Piers Corbyn zei] “Het punt is dat de basis van deze documenten vals is – door de mens veroorzaakte klimaatverandering bestaat niet en als u me niet gelooft, kijk dan naar de lucht. Je zou een speciale vergadering moeten houden om te bespreken of de door de mens veroorzaakte klimaatverandering bestaat of niet.”

In een reactie op de beweringen van de heer Corbyn zei raadslid Andrew, het raadslid voor wegenbeheer: “De heer Corbyn zei dat klimaatverandering niet echt is – deze raad heeft formeel een standpunt ingenomen dat klimaatverandering echt is”.

“Mijnheer Corbyn u heeft het mis, wij hebben gelijk.”

Dat is het dan. Gemeenten controleren het weer. Als dit niets te maken had met klimaatverandering hadden ze kunnen zeggen “we zien wel” en hem toch kunnen ontslaan. Maar ze moeten geloven

De gemeente Oxfordshire heeft eerder dit jaar de plaatselijke bedrijven al woedend gemaakt met wegafsluitingen en verkeersbeperkende maatregelen die de klantenkring aanzienlijk hebben verminderd. Automobilisten vernielden in minder dan drie weken 20 paaltjes en een gefrustreerde café-eigenaar plaatste uit protest een reusachtig reclamebord met de tekst “Tot zover de democratie”. Zelfs fietsers zijn niet blij met de verkeersremmende maatregelen en zeggen dat hun ritten gevaarlijker worden. Er is tenminste één protestgroep in Oxford die enig succes lijkt te hebben bij het tegenhouden van de wegafsluitingen.

Dus wie wil de verkeersfilters? De universiteit van Oxford en de busmaatschappijen, en de gemeente die verwacht £1,1m te verdienen met het beboeten van dwalende chauffeurs.

Uit de Oxford City Council Consultation pagina blijkt dat het plan is om ritten te verminderen die u noodzakelijk acht, maar de raadsleden niet.

Waarom introduceren we verkeersfilters op proef?

In ons hele land willen we onnodige verplaatsingen met privévoertuigen verminderen en wandelen, fietsen, openbaar en gedeeld vervoer de natuurlijke eerste keuze maken.

Dit zal ons helpen een betaalbaar, duurzaam en inclusief transportsysteem te ontwikkelen dat het graafschap in staat stelt te gedijen terwijl het milieu wordt beschermd en Oxfordshire een betere plek wordt om te wonen voor alle inwoners.

En het gaat erom “het milieu te beschermen” door je te traceren en je beweging tegen te gaan.

Canterbury is iets griezeligs gelijkaardigs aan het plannen – de stad opdelen in vijf verschillende districten waar bestuurders niet zonder boete tussen zones kunnen oversteken. Het oude stadssysteem zorgde voor kortere afstanden en meer keuzes. Het nieuwe systeem biedt alleen maar meer obstakels en minder vrijheid.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


WEF verwijdert video waarin ze aankondigden dat ze je gaan opsluiten in Smart City Concentratiekampen

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagar
Hagar
1 maand geleden

Kortom: onder het mom van milieubescherming, de pandemiehoax en de klimaathoax zullen we allemaal in één grote gevangenis gaan leven.

En we zullen nog moeten doen alsof we gelukkig zijn ook.

Roos
Roos
12 dagen geleden
Antwoord aan  Hagar

Als wij ons niet daar tegen verzetten dan worden we allemaal digitale slaven!

Hagar
Hagar
1 maand geleden

En de belangrijkste doelstelling verzwijgen ze natuurlijk: onder dwang alle rassen onder elkaar mengen, om zo sneller te komen tot het bruinachtige “80 IQ” hybride ras van de toekomst.

Het fameuze Van Coudenhove-Kalergi Plan.

Roos
Roos
12 dagen geleden

Alles is gepland en gebaseerd op manipulaties en exploitatie (uitkleden) van ons allemaal!