De binnenlandse veiligheidsdienst van Kiev heeft een reeks invallen gedaan bij orthodoxe kerken.

De Oekraïense president Vladimir Zelensky heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om religieuze instellingen die geacht worden banden met Rusland te hebben, te verbieden. Hij zei dat de maatregel bedoeld is om de “spirituele onafhankelijkheid” van het land te beschermen tegen de achtergrond van Kievs conflict met Moskou, meldt RT.

Het voornaamste doelwit van de president is de Oekraïens-orthodoxe kerk, de grootste van het land, die banden heeft met het patriarchaat van Moskou.

De verklaring komt op het moment dat de SBU, de binnenlandse veiligheidsdienst van Oekraïne, een zogenaamde “contraspionage”-actie lanceerde bij verschillende Oekraïens-orthodoxe kerken in drie regio’s. De invallen waren vrijdag gericht op ten minste acht religieuze plaatsen, met als doel personen te identificeren die ervan worden verdacht de Oekraïense soevereiniteit te ondermijnen.

Op Telegram zei Zelensky donderdag dat de Nationale Veiligheids- en Defensieraad een vergadering had gehouden, die zich richtte op “talrijke feiten over banden van bepaalde religieuze kringen in Oekraïne met de agressorstaat”. De Raad heeft de regering van Oekraïne opgedragen een wet in te voeren die het onmogelijk maakt dat “religieuze organisaties die gelieerd zijn aan invloedscentra” in Rusland in het land actief zijn, aldus Zelensky.

Ondertussen heeft de Oekraïense staatswaakhond die verantwoordelijk is voor het toezicht op de religieuze sfeer opdracht gekregen na te gaan of de Oekraïens-orthodoxe kerk religieuze banden heeft met het patriarchaat van Moskou.

De Raad beschuldigde ook de Russische speciale diensten van “subversieve activiteiten” in de religieuze sfeer en droeg alle nationale veiligheidsinstanties op deze vermeende inspanningen te “identificeren en tegen te gaan”. Volgens Zelensky zal Kiev ook persoonlijke sancties opleggen aan een aantal personen; de lijst zal naar verwachting binnenkort worden bekendgemaakt.

De Oekraïense autoriteiten zijn ook van plan na te gaan of religieuze organisaties het recht hebben gebruik te maken van eigendommen op het grondgebied van de Kiev Pechersk Lavra, aldus Zelensky, die daarmee kennelijk verwijst naar de Oekraïens-orthodoxe kerk, die de site momenteel beheert.

Vorige week deed de SBU een inval in de lavra, die wordt beschouwd als het meest prominente orthodox-christelijke klooster in Oekraïne. Het agentschap zei dat het vermeende “subversieve activiteiten van Russische speciale diensten” wilde voorkomen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Zelensky verbiedt oppositiepartijen nadat VS miljarden dollars sturen om “democratie te redden”

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
Henk
1 maand geleden

De nieuwe tien geboden die onlangs op mount Sinai zijn verklaard door de zelfverklaarde gods uitverkorenen is in feite niets anders dan de zeven noahide wetten die uitsluitend gelden voor niet-joden en onder andere christendom verbiedt, op straffe van onthoofding.

Edwin Vissers
Edwin Vissers
1 maand geleden
Antwoord aan  Henk

Top Henk eindelijk iemand die het snapt !

Hagar
Hagar
1 maand geleden

Belgische minister Bart Somers wil de subsidies aan de Russische kerk stopzetten, en eventueel zelfs hun kerkgebouw in beslag nemen.

Dit ondanks het feit dat deze kerk wordt bezocht door zowel Oekraïense en Russische Orthodoxe gelovigen, die daar samen bidden voor de vrede en voor onderhandeling.

Het argument dat Patriarch Kirill de oorlog zou steunen is een grove leugen, want Kirill heeft vanaf het begin van de oorlog zeer luid en duidelijk opgeroepen tegen de oorlog, voor onderhandelingen, en tegen de afsplitsing van de Oekraïense kerk van de Russische orthodoxe kerk, een project dat vooral door het Zelensky-regime wordt gesteund.

https://www.hln.be/binnenland/russisch-orthodoxe-kerk-dreigt-subsidies-en-gebouw-te-verliezen-door-uitspraken-russische-patriarch-hij-rechtvaardigt-de-oorlog-met-religie~a7e61f7e/

Hagar
Hagar
1 maand geleden

Bovendien wordt deze kerk niet alleen bezocht door Russische en Oekraiense gelovigen, maar ook nog door Christenen met allerlei andere etnische achtergronden (Kaukasus, Centraal Azie, …) die allemaal behoren tot de Russische Orthodoxe Kerk.

Henk
Henk
1 maand geleden
Antwoord aan  Hagar

Stopnoahidelaw.blogspot.com

Hagar
Hagar
1 maand geleden

Als we willen optreden tegen organisaties die de oorlog steunen, dan moeten we de NAVO, de EU, en alle westerse regeringen ontmantelen en afschaffen, want dat zijn de echte promotors, aanstichters en financiers van haat en oorlog.

Andre
Andre
1 maand geleden

Ik heb er zelf even geen tijd voor maar we zitten in het jaar 1930 nu op de tijdlijn. Heel raar dit als je de Ukie othodox kerk gaat bekijken onder deze tekst

Ukrainian Autocephalous Orthodox Church

https://education.holodomor.ca/teaching-materials/timeline-the-ukrainian-genocide/