De Euraziatische Economische Unie daagt het westerse monetaire systeem uit en leidt het Zuiden naar een nieuw gemeenschappelijk betalingssysteem om de Amerikaanse dollar te omzeilen, schrijft Pepe Escobar.

De Euraziatische Economische Unie (EGEU) versnelt haar ontwerp van een gemeenschappelijk betalingssysteem, waarover bijna een jaar lang intensief is gesproken met de Chinezen onder leiding van Sergei Glazyev, de minister van Integratie en Macro-economie van de EGEU.

Via haar regelgevende instantie, de Euraziatische Economische Commissie (EEG), heeft de EGEU onlangs een zeer serieus voorstel gedaan aan de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), die – en dat is cruciaal – al op weg zijn om BRICS+ te worden: een soort G20 van het Zuiden.

Het systeem zal een enkele betaalkaart omvatten – in rechtstreekse concurrentie met Visa en Mastercard – waarin de reeds bestaande Russische MIR, China’s UnionPay, India’s RuPay, Brazilië’s Elo, en anderen worden samengevoegd.

Dit is een directe uitdaging voor het door het Westen ontworpen (en opgelegde) monetaire systeem. En dat komt bovenop de bilaterale handel tussen BRICS-leden die al in lokale valuta handelen en de Amerikaanse dollar omzeilen.

Deze EAEU-BRICS-unie was al lang in de maak – en zal nu ook de aanzet geven tot een verdere geo-economische fusie met de lidstaten van de Shanghai Cooperation Organization (SCO).

De EAEU werd in 2015 opgericht als een douane-unie van Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland, een jaar later aangevuld met Armenië en Kirgizië. Vietnam is al een vrijhandelspartner van de EAEU, en ook het onlangs bij de SCO aangesloten Iran is bezig een overeenkomst te sluiten.

De EAEU is bedoeld om het vrije verkeer van goederen, diensten, kapitaal en werknemers tussen de lidstaten in te voeren. Oekraïne zou lid zijn geweest van de EAEU, ware het niet dat de coup van Maidan in 2014 werd beraamd door de regering-Barack Obama.

Vladimir Kovalyov, adviseur van de voorzitter van de EEG, vatte het allemaal samen tegenover de Russische krant Izvestia. De nadruk ligt op de oprichting van een gezamenlijke financiële markt, en de prioriteit is de ontwikkeling van een gemeenschappelijke “uitwisselingsruimte”: “We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt. “We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt en nu zijn de werkzaamheden gericht op sectoren als banken, verzekeringen en de aandelenmarkt.”

Binnenkort zal een nieuw regelgevend orgaan voor het voorgestelde gezamenlijke financiële stelsel tussen de EEU en de BRICS worden opgericht.

Ondertussen zijn de handel en de economische samenwerking tussen de EGEU en de BRICS-landen alleen al in de eerste helft van 2022 1,5 keer zo groot geworden.

Het aandeel van de BRICS in de totale externe handelsomzet van de EAEU is opgelopen tot 30 procent, onthulde Kovalyov op het BRICS International Business Forum afgelopen maandag in Moskou:

“Het is raadzaam om het potentieel van de macrofinanciële ontwikkelingsinstellingen van de BRICS en de EAEU te combineren, met name de BRICS New Development Bank, de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) en nationale ontwikkelingsinstellingen. Dit zal een synergetisch effect mogelijk maken en zorgen voor synchrone investeringen in duurzame infrastructuur, innovatieve productie en hernieuwbare energiebronnen.”

Hier zien we opnieuw de toenemende convergentie van niet alleen BRICS en EAEU, maar ook de financiële instellingen die sterk betrokken zijn bij projecten in het kader van het door China geleide Nieuwe Zijderoute- of Belt and Road-initiatief (BRI).

Iedereen wil op de BRICS trein springen

Het tijdperk van plundering stoppen

Alsof dat allemaal niet ingrijpend genoeg is, verhoogt de Russische president Vladimir Poetin de inzet door op te roepen tot een nieuw internationaal betalingssysteem op basis van blockchain en digitale valuta.

Het project voor een dergelijk systeem werd onlangs gepresenteerd op het 1e Euraziatisch Economisch Forum in Bishkek.

Tijdens het forum keurde de EAEU een ontwerpovereenkomst goed over de grensoverschrijdende plaatsing en circulatie van effecten in de lidstaten, en wijzigde het technische reglement.

De volgende grote stap is het organiseren van de agenda van een cruciale bijeenkomst van de Hoge Euraziatische Economische Raad op 14 december in Moskou. Poetin zal daar persoonlijk aanwezig zijn. En hij zou niets liever doen dan een baanbrekende aankondiging.

Al deze stappen worden nog belangrijker omdat ze verband houden met de snel toenemende, onderling verweven handel tussen Rusland, China, India en Iran: van Ruslands streven om nieuwe pijpleidingen aan te leggen die de Chinese markt bedienen tot Rusland, Kazachstan en Oezbekistan die praten over een gasunie voor zowel binnenlandse leveringen als export, vooral naar de belangrijkste klant China.

Langzaam maar zeker tekent zich het grote beeld af van een onherroepelijk gebroken wereld met een dubbel handels-/circulatiesysteem: het ene zal draaien rond de restanten van het dollarsysteem, het andere wordt opgebouwd rond de associatie van BRICS, EAEU en SCO.

En dan de recente pathetische metafoor van een smakeloze eurocratenbaas: de “jungle” breekt met geweld weg van de “tuin”. Moge de breuk voortduren, aangezien een nieuw internationaal betalingssysteem – en vervolgens een nieuwe munt – tot doel zal hebben voorgoed een einde te maken aan het westers georiënteerde tijdperk van plundering.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Het einde van de Petrodollar – Rusland, China en India zullen een concept internationaal financieel systeem ontwikkelen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 maanden geleden

Ik was afgelopen Januari op de Krim en werkelijk niets uit het Westen daar functioneerde van mij. En toch loopt alles er op rolletjes. Simferopol een gloednieuw vliegveld een mooi oud centrum en genoeg te toen. De Krimbrug gaat weer volledig open ergens juni 2023. De EEU daar bouwen ze lekker door, gaan vooruit en alles wordt er beter. De EU daarentegen hoef ik niet meer uit te leggen, het is trekken aan een dood paard.