De desastreuze tussentijdse verkiezingen op Taiwan voor de regerende DPP hebben ertoe geleid dat president Tsai Ing-wen ontslag heeft genomen als partijleider. Het “referendum over China-kwesties” is voor haar volledig mislukt. De oppositionele KMT daarentegen, die een één-China-beleid voert, behaalde verschillende verkiezingssuccessen, meldt Report24.

Enkele weken na de tussentijdse verkiezingen in de VS vonden aan de andere kant van de wereld andere belangrijke tussentijdse verkiezingen plaats. Op 26 november gingen de mensen in Taiwan naar de stembus, waarmee zij voor het eerst na een gespannen zomer op het eiland hun politieke mening konden geven. Want de afgelopen maanden heeft het vooruitzicht van een confrontatie met het Chinese vasteland de politiek in Taipei, Peking en ook in Washington sterk beïnvloed. De spanningen namen toe na een controversieel bezoek van House Speaker Nancy Pelosi aan Taiwan in augustus, dat woede opriep van de Chinese regering.

Die verkiezingen waren voor lokale functies – burgemeesters, districtsraadsleden en gemeenteraadsleden – maar president Tsai Ing-wen en haar Democratische Progressieve Partij (DPP) deden hun best om de lokale verkiezingen af te schilderen als een referendum over kwesties in verband met China. Zij beloofden dat een stem voor DPP-kandidaten een stem voor democratie en tegen Peking was. Een stem voor hun tegenstanders, de Kuomintang (KMT), zou precies het tegenovergestelde betekenen. De resultaten suggereren dat deze “big picture” boodschap een averechts effect kan hebben gehad: De KMT boekte grote successen in alle districten en steden, waaronder het burgemeesterschap van Taipei, dat werd gewonnen door de achterkleinzoon van de voormalige Taiwanese president Chiang Kai-shek.

Volgens de Taiwanese traditie trad Tsai zaterdag na een grote politieke nederlaag af als partijleider, hoewel ze president blijft tot het einde van haar termijn in 2024. Maar wat komt daarna? Tegen die tijd zal zij haar tweede termijn hebben uitgezeten en binnenkort zullen de voorbereidingen voor de volgende presidentsverkiezingen aan de gang zijn. Het zal interessant zijn om te zien hoe de burgers dan zullen stemmen. Terwijl de DPP als “secessionistisch” wordt beschouwd, pleit de KMT voor een één-China-beleid en staat zij open voor toenadering tot China.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Het wordt serieus: Chinezen dreigen het bejaarde drankorgel Pelosi uit de lucht te schieten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 maand geleden

Het WEF is op het moment wereldwijd heel hard aan het inleveren. Het is kennelijk een proces waar we doorheen moeten.