Door de overdracht van wapens aan Oekraïne zijn de westerse wapenvoorraden onder druk komen te staan, waardoor het voor de NAVO-militairen steeds moeilijker wordt om de beloften van politici om Kiev te bevoorraden na te komen, meldde de New York Times zaterdag, aldus RT.

“Kleinere landen hebben hun potentieel uitgeput en volgens een NAVO-functionaris zijn minstens 20 van de 30 leden van het blok “behoorlijk uitgeput”, schreef de krant. Alleen “grotere bondgenoten”, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland, hebben voldoende voorraden om hun wapenleveranties aan Oekraïne voort te zetten of mogelijk te vergroten.

Sinds het begin van de Russische militaire operatie in Oekraïne eind februari hebben de VS en hun westerse bondgenoten Kiev voor miljarden dollars aan veiligheidssteun verleend, voor een bedrag van bijna 40 miljard dollar, inmiddels vergelijkbaar met het hele jaarlijkse defensiebudget van Frankrijk. Moskou heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de wapenleveranties het conflict alleen maar zullen verlengen en het risico van een rechtstreeks conflict tussen Rusland en de NAVO zullen vergroten.

Terwijl Oekraïne om meer wapens blijft vragen, raken de voorraden van de EU op, waarbij Duitsland begin september al “zijn limiet had bereikt”. Ondertussen heeft Litouwen, dat geen wapens meer kan doneren, er bij de bondgenoten op aangedrongen Oekraïne “alles te geven wat we hebben”.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezworen de wapenpijplijn open te houden “zolang het duurt”, maar zelfs de Amerikaanse militaire voorraden hebben hun tol geëist na herhaalde zendingen naar Kiev. Al in maart, slechts enkele weken na het begin van het conflict in Oekraïne, was het Amerikaanse ministerie van Defensie bezig met het aanvullen van duizenden schouderraketten die aan Kiev waren geleverd. In augustus waren de Amerikaanse voorraden 155mm artilleriemunitie “onaangenaam laag”, aldus de Wall Street Journal.

De laatste factsheet van het Pentagon geeft een overzicht van meer dan 19 miljard dollar aan directe militaire hulp die sinds februari is goedgekeurd, waaronder meer dan 46.000 anti-wapensystemen, bijna 200 houwitsers, 38 langeafstands HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) en een litanie van andere zware wapens, voertuigen en munitie – evenals meer dan 920.000 155mm artilleriekogels.

De Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS) wees er eerder op dat het Amerikaanse leger “niet gestructureerd is om een langdurig conflict uit te vechten of te ondersteunen”, terwijl de defensie-industrie “berekend is op productietempo’s in vredestijd” en het uitbreiden van de capaciteit jaren zou vergen.

De NAVO heeft zwaar geïnvesteerd in Oekraïne, en de leden van het bondgenootschap leveren ook training en inlichtingencapaciteit. Ondanks deze “ongekende steun” heeft de secretaris-generaal van het militaire blok, Jens Stoltenberg, herhaaldelijk beweerd dat “de NAVO geen partij is in het conflict”.

Moskou ziet dat anders. Verschillende topfunctionarissen, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, hebben de NAVO ervan beschuldigd een proxy oorlog te voeren tegen Rusland, terwijl Poetin Rusland heeft omschreven als vechtend tegen “de hele westerse militaire machine”.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Massale aanvallen op Oekraïne terwijl een enorm Russische leger zich aan de grens verzamelt – Duitse kanselier Scholz: Poetin kan niet meer winnen in Oekraïne

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
It's me
It's me
1 maand geleden

Alleen “grotere bondgenoten”, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland, hebben voldoende voorraden om hun wapenleveranties aan Oekraïne voort te zetten of mogelijk te vergroten.
Beste Poetin dan weet je wat je moet doen, hypersonic Rockets voor deze landen waar de wapens zijn opgeslagen.

Dee
Dee
1 maand geleden
Antwoord aan  It's me

Pas op met wat je wenst. Het kan zomaar je doodswens worden.
Als een paar van die raketjes her en der in Europa gaan landen, dan gaat niemand het hier meer navertellen.
Daarom ben ik ook niet zo voor stoere praat zoals, He! Putin! Gooi die raketjes maar, maar dan wel op de juiste plek!
Tja, dan ik me beter nu al gaan ophangen als ik dan toch dood moet.

Andre
Andre
1 maand geleden

NATO is een smerig witwas machine verhaal. Hoe zit het met die faal jet JSF? Clown Stoltenberg is gewoon een puppet van de stakeholders. NATO en EU zitten niet voor niets naast elkaar. NATO is een papieren tijger geworden zonder bestaansrecht.