“Het onbetwiste strategische zwaartepunt van Oekraïne zijn de westelijke corridors naar de Poolse grens waar het overgrote deel van de oorlogssteun het land binnenkomt. Het operationele zwaartepunt zijn de bevoorradingslijnen die vanuit Kiev oostwaarts lopen naar de verschillende frontlinieposities van Oekraïne. Zonder deze twee corridors zou het voor Kiev vrijwel onmogelijk zijn om oorlogsoperaties langer dan een paar weken vol te houden. Poetin kan daarom berekenen dat het beste gebruik van die 218.000 extra troepen zal zijn om een drieledige as te starten om beide aanvoerroutes af te snijden.”

Lt. Colonel Daniel L. Davis, Senior Fellow for Defense Priorities and Contributing Editor at 1945

“Ik wil nogmaals benadrukken dat alle taken van de speciale militaire operatie… onvoorwaardelijk zullen worden vervuld.”

Russische president Vladimir Poetin

Een nieuwe dag van grootschalige raketaanvallen op de gehavende energie-infrastructuur van Oekraïne heeft een groot deel van het land in duisternis gedompeld, schrijft Mike Whitney. De meedogenloze aanvallen, die de hele nacht en tot in de vroege ochtenduren aanhielden, zijn dramatisch toegenomen nu de Russische gevechtstroepen hun eenheden langs de perimeter blijven samenvoegen ter voorbereiding van een groot winteroffensief. De Russische president Vladimir Poetin heeft geduldig gewacht tot het Zelenski-regime de ernst van de situatie inzag en aandrong op bilaterale onderhandelingen. Maar de Oekraïense president heeft elke vorm van diplomatie afgewezen en in plaats daarvan gekozen voor een strijd tot het bittere einde. Hij wordt daarin volledig gesteund door zijn medestanders in Washington, die het conflict zien als een kans om Rusland te verzwakken, zodat het de Amerikaanse plannen voor de “draaischijf” naar Azië niet kan dwarsbomen. De transformatie van Oekraïne in een ijskoude, onbewoonbare woestenij is grotendeels het resultaat van de vraatzuchtige geopolitieke ambities van Washington. Dit komt uit een bericht op de website Moon of Alabama:

Eerdere aanvallen hadden de distributiecapaciteit beperkt tot ongeveer 50% van de vraag. Door gecontroleerde black-outs gedurende enkele uren per dag konden de meeste delen van het land gedurende enkele uren van elektriciteit worden voorzien. De aanval van vandaag creëerde een veel groter probleem. Niet alleen de distributienetwerken werden aangevallen, maar ook de elementen die de Oekraïense elektriciteitsproductiefaciliteiten met het distributienetwerk verbinden. Alle vier kerncentrales van Oekraïne met hun 15 reactoren zijn nu uitgeschakeld. Kiev en de meeste andere steden in Oekraïne hebben geen elektriciteit meer.” Ukraine – Lights Out, No Water And Soon No Heat”, Moon of Alabama

De wijdverbreide stroomuitval gaat gepaard met vrieskou die onvermijdelijk zal leiden tot een ongekende humanitaire crisis. Miljoenen Oekraïners zullen gedwongen worden de grens over te vluchten en hun heil in Europa te zoeken. Anderen zullen zich moeten verschansen in provisorische noodonderkomens die sporadisch worden verwarmd door dieselgeneratoren. Het ziet er niet naar uit dat het vervallen Oekraïense elektriciteitsnet snel zal worden hersteld, als het al ooit wordt hersteld. En zelfs als het weer in elkaar geflanst zou kunnen worden, zou dat slechts een kortetermijnoplossing zijn. Feit is dat de Russen de belangrijkste onderstations, terminals en spaartransformatoren in Oekraïne hebben geïdentificeerd en ze één voor één uitschakelen. Omdat Oekraïne zich niet kan verdedigen tegen het dagelijkse spervuur van precisieraketten, wordt het geleidelijk aan naar het stenen tijdperk gebombardeerd.

Het doel van de Russische operatie is het vermogen van Oekraïne om oorlog te voeren te ondermijnen. De aanvallen op het Oekraïense elektriciteitsnet, spoorwegknooppunten, brandstofdepots, bruggen en commando- en controlecentra zijn slechts fase 1 van een operatie in twee fasen die bedoeld is om de vijand te verslaan en de oorlog snel te beëindigen. Rusland heeft ongeveer 500.000 troepen verzameld in een aanvalsmacht die het land langs drie hoofdassen zal doorkruisen en onderweg de Oekraïense strijdkrachten overal zal vernietigen en belangrijke steden zal innemen. Kritische aanvoerlijnen vanuit Polen zullen worden geblokkeerd, waardoor de troepen aan het front worden afgesneden en kwetsbaar zijn voor aanvallen. Uiteindelijk zullen het regime en hun rechtse veiligheidstroepen worden gedood of gevangen genomen. Moskou zal niet toestaan dat een openlijk vijandige regering het land regeert. Dit komt uit een interview met kolonel Douglas MacGregor:

Er zijn nu 540.000 Russische troepen gestationeerd aan de rand van Oekraïne, die zich voorbereiden op een groot offensief dat volgens mij een einde zal maken aan de oorlog in Oekraïne. 540.000 Russische troepen, 1000 raketartilleriesystemen, 5000 gepantserde gevechtsvoertuigen waaronder minstens 1.5000 tanks, honderden en honderden tactische ballistische raketten. Oekraïne gaat nu een oorlog meemaken op een schaal die we sinds 1945 niet meer hebben gezien.” Colonel Douglas MacGregor, Rumble

MacGregor opnieuw- Alles is nu veranderd… de grote waarschijnlijkheid van offensieven in de komende weken, wanneer de grond volledig bevriest en de Russen oordelen dat hun troepen klaar zijn. en ze zullen binnenvallen en ze zullen deze Oekraïense staat afmaken, laten we onszelf niet voor de gek houden, Het regime in Kiev zal waarschijnlijk worden vernietigd samen met de rest van zijn strijdkrachten….

De grootste fout die wij in het westen kunnen maken is om ons er in te mengen. We hebben genoeg schade aangericht…. en ik denk dat wat we gaan zien…. is de totale vernietiging van deze Oekraïense staat. Wat er daarna gebeurt, weet ik niet. Ik ben er vrij zeker van dat de Russen niet in West-Oekraïne willen blijven…Rusland behandelt Oekraïne nu als een echte vijand. Voorheen deden ze dat niet. En dat wordt in het westen niet begrepen.” “Ukraine is about to be annihilated”, Colonel Douglas MacGregor, youtube

(Vraag: Bestaat er een kans dat Amerikaanse gevechtstroepen in Oekraïne gaan vechten?)

MacGregor – We zijn niet in de positie om oorlog te voeren met Rusland, en alles wat we ter plaatse zouden doen zou jammerlijk mislukken en we zouden in verlegenheid gebracht worden. Maar blijkbaar luistert er niemand in Washington… Men begrijpt niet echt hoe wanhopig de situatie in West-Oekraïne is. Dus waar we naar uit kunnen kijken samen met dit massale (Russische) offensief is de migratie van miljoenen Oekraïners naar Europa omdat ze nergens anders heen kunnen….. De Oekraïners weten wat er komen gaat. Ze kunnen er op dit moment niet veel aan doen, maar in plaats van ze een reddingslijn toe te werpen, hebben we ze in feite verteld te zinken met het schip waarop ze zitten.” Col. Douglas Macgregor“Ukraine is about to be annihilated”, youtube; 6:35 min

Als de raketaanvallen stoppen en de grond bevriest, begint het Russische offensief. Maar wat is het plan? Hoe zullen de Russen hun troepen inzetten en welke tactische doelen willen ze bereiken?

Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen hoe het offensief zal verlopen, geven twee recente berichten op de militaire website 1945 een boeiende en gedetailleerde uitleg over wat er zou kunnen gebeuren als Poetin besluit de Oekraïense strijdkrachten en de politieke leiding in Kiev een knock-out te geven. De artikelen zijn geschreven door 1945 “Contributing Editor, Daniel L. Davis die een Senior Fellow is voor Defense Priorities en een voormalig Lt. Col. in het Amerikaanse leger die vier keer is uitgezonden naar gevechtszones”. Hier zijn enkele fragmenten uit de twee stukken:

Als Poetin een totale aanval beveelt, zal die waarschijnlijk beginnen met een massale lucht-, raket- en drone-aanval om de vernietiging van de Oekraïense elektriciteitsnetten, onderstations, brandstofopslagfaciliteiten, spoorwegemplacementen, diesellocomotieven en communicatievoorzieningen te voltooien. De bedoeling zal zijn om de ondersteuning van de UAF ernstig te bemoeilijken, de communicatie te bemoeilijken, de verplaatsing van troepen binnen het land veel moeilijker te maken en de capaciteit te verminderen om de troepen aan de verschillende fronten logistiek te ondersteunen met voedsel, water, medicijnen, munitie en reserveonderdelen.

Door Kiev meer te belasten met de zorg voor de burgerbevolking in het hele land, zullen er nog minder middelen beschikbaar zijn om de oorlog te ondersteunen. Als Kiev voorrang geeft aan de bevoorrading van de gevechtseenheden, zouden burgers kunnen doodvriezen of verhongeren, waardoor de regering in een verschrikkelijke situatie terechtkomt waarin zij niet kan winnen…..

De sleutel om te begrijpen wat Poetins doelstellingen kunnen zijn, is te beoordelen wat 200.000 extra troepen redelijkerwijs in Oekraïne zouden kunnen bereiken: een driesporenbeleid dat erop gericht is het levensbloed van Oekraïne – de bevoorradingscorridor vanaf de Poolse grens waarlangs alle NAVO-voorraden en -materieel Oekraïne binnenkomen – te doorbreken. (“Putin could launch an all-out attack on Ukraine but it could be his downfall” Daniel Davis, 1945)

Veel van wat Davis voorziet heeft al plaatsgevonden, dus gaan we over tot zijn meer verbluffende scenario’s. Het onderstaande bericht werd één dag na het bovenstaande artikel gepubliceerd. Dit is wat hij zegt:

In deze laatste editie zal ik uiteenzetten wat volgens mij de gevaarlijkste weg is die Oekraïne kan bewandelen: een grondcampagne om Oekraïne te beroven van zijn levensvocht uit het Westen…. Wat ik voorstel in deze analyse…. vertegenwoordigt het grootste gevaar voor Oekraïne …

In dit scenario erkent Poetin dat het aantal troepen dat hij voor de taak heeft onvoldoende blijft om grote steden te veroveren – en dat hij geen grote steden hoeft te veroveren om te slagen. In plaats daarvan kan hij proberen het Oekraïense zwaartepunt te identificeren en vervolgens uit te schakelen. (die militair theoreticus Carl von Clausewitz… (het centrum van alle kracht en beweging van de vijand, waar alles van afhangt.

In een oorlog moet het algemene doel zijn de vijand datgene te ontnemen wat hij moet behouden om de oorlog te winnen.

Volgens mij is het onbetwiste strategische zwaartepunt van Oekraïne de westelijke corridors naar de Poolse grens, waar het overgrote deel van de oorlogssteun het land binnenkomt. Hun operationele zwaartepunt zijn hun bevoorradingslijnen die oostwaarts lopen van Kiev naar de verschillende frontlijnposities van Oekraïne. Zonder deze twee corridors zou het voor Kiev bijna onmogelijk zijn om oorlogsoperaties langer dan een paar weken vol te houden.

Poetin kan daarom berekenen dat het beste gebruik van die 218.000 extra troepen erin zal bestaan een drieledige as te lanceren om beide aanvoerroutes af te snijden: de prioritaire inspanning in het westen vanuit Belarus met als doel Lviv, een ondersteunende inspanning in het noordoosten in de richting van Sumy, en een ondersteunende as vanuit het oosten om het huidige offensief in de Donbas te versterken.

Een Russische aanval vanuit het zuidoosten van Wit-Rusland met als doel Lviv zou de grootste strategische bedreiging vormen voor de Oekraïense strijdkrachten (UAF). Vrijwel alle wapens, munitie en reparatieonderdelen van de UAF komen het land binnen vanuit Polen via verschillende routes over land naar Kiev. Indien Rusland deze routes zou afsluiten door een aanval langs de Pools/Oekraïense grens tot aan Lviv, zou Rusland het merendeel van de zendingen oorlogsmateriaal uit het Westen kunnen afsnijden, zonder welke Kiev zijn troepen aan de frontlinies in het oostelijk deel van Oekraïne niet lang zou kunnen onderhouden. …

Als Rusland met zijn nieuw gemobiliseerde strijdkrachten een opmars maakt langs drie assen, bovenop de ongeveer 200.000 troepen die reeds zijn ingezet – en daarbij niet probeert steden te beleggen – dan heeft het de kans zijn strijdmacht te concentreren waar Oekraïne het zwakst is, en op manieren die de andere assen wederzijds versterken. Deze handelwijze houdt een groot risico in voor de troepen van Zelensky, maar is ook niet zonder groot risico voor de Russen. … (“Putin Could Launch a Big Winter Offensive in Ukraine to Cut Off Weapons“, Daniel Davis, 1945)

We kunnen natuurlijk niet weten of de oorlog werkelijk volgens Davis’ scenario zal verlopen. Het lijkt echter waarschijnlijk dat de Russische strategen al hebben bedacht dat de oorlog niet kan worden gewonnen zonder de vitale aanvoerlijnen naar Polen af te snijden. Dat is de hoofdader die het conflict in stand houdt en Zelensky in staat stelt onderhandelingen te vermijden. Voor Poetin zou een dergelijke poging een riskante zet zijn die zijn politieke ondergang zou kunnen bespoedigen, maar als hij de kans niet aangrijpt om Kiev aan de onderhandelingstafel te dwingen, zou de oorlog zich voor altijd kunnen voortslepen. Er zijn geen gemakkelijke keuzes, maar in dit geval lijken de voordelen duidelijk op te wegen tegen de risico’s.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Dat de Westerse aanvoer afgesneden moet worden lijkt me vanzelfsprekend, maar of dat verstandig is om te doen door op te rukken langs de Pools / Oekraïense grens betwijfel ik. De Polen zijn zo opgefokt en triggerhappy dat ze zich misschien niet in kunnen houden als er Russen langs de Poolse grens marcheren. Bovendien is de bevolking in Lviv uiterst Rusland vijandig. West-Oekraïne, links van de ‘Loekasjenko-linie’ hieronder is van oudsher Pools, Roemeens en Hongaars, daar hebben Russen niks te zoeken.

Daarom pleitte ik 2 dagen geleden voor een doorsteek vanuit Wit-Rusland langs de ‘Loekasjenko-linie’.

Dat is tegelijkertijd de meest logische toekomstige grens tussen het Russische en het Westerse deel van Oekraïne na de onvermijdelijke opsplitsing.

Het Russische Winteroffensief

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagar
Hagar
2 maanden geleden

De Russen zouden beter ter voorbereiding eerst nog heel wat bombarderen en beschieten, anders gaan er veel goede Russische jongens sneuvelen.

Hugo
Hugo
1 maand geleden

Zelensky blijft deze oorlog maar voeren: “Maar de Oekraïense president heeft eke vorm van diplomatie afgewezen en in plaats daarvan gekozen voor een strijd tot het bittere einde.”Uiteindelijk zal hij niet begrijpen dat Rusland een te grote jongen is voor zijn volk, dat nu afgeslacht wordt. Hij krijgt een standbeeld, dat ze binnen 10 jaar weer terug slopen als ze de waarheid horen.