Het is voor iedere deskundige duidelijk dat de VS geld verdienen aan de oorlog in Oekraïne ten koste van de EU. De VS verkopen hun frackinggas tegen hoge prijzen aan de EU, waardoor de EU-economie gedwongen wordt om productielocaties in andere delen van de wereld te zoeken. De Amerikaanse anti-inflatiewet subsidieert ook energiekosten in de VS en verleidt Europese bedrijven om in de VS te investeren en daar productievestigingen te openen. De Amerikaanse wapenindustrie profiteert van de enorme verhogingen van de militaire uitgaven door de NAVO-landen.

Het feit dat deze situatie, waarin de VS zich verrijkt door de oorlog in Oekraïne ten koste van de EU, terwijl de EU economisch leegbloedt en de welvaart van de brede massa in Europa acuut in gevaar komt, leidt tot onenigheid in de westerse alliantie, wordt door de Duitse media als Russische Propaganda afgewezen. Politico kon erachter komen dat deze bewering niet klopt, omdat het Amerikaanse portaal uitgebreid berichtte over de klachten uit Europa, die in Washington echter aan dovemansoren gericht waren. Omdat je zulke tonen zelden in de Duitse media hoort, heb ik het Politico-artikel vertaald, schrijft Thomas Röper.

Begin van de vertaling:

Europa beschuldigt de VS van oorlogswinsten

EU-ambtenaren vallen Joe Biden aan vanwege torenhoge gasprijzen, wapenverkopen en handel terwijl de oorlog tegen Vladimir Poetin de westerse eenheid dreigt te vernietigen.

Negen maanden na de invasie van Oekraïne begint Vladimir Poetin het Westen op te breken.

Europese topfunctionarissen zijn woedend op de regering-Joe Biden en beschuldigen Amerikanen ervan fortuinen te verdienen aan de oorlog terwijl EU-landen lijden.

“Feit is, als je er nuchter naar kijkt, dat de VS het land is dat het meest profiteert van deze oorlog, omdat ze meer gas tegen hogere prijzen verkopen en omdat ze meer wapens verkopen”, zei een hoge ambtenaar tegen POLITICO.

De explosieve commentaren, publiekelijk en privé gesteund door ambtenaren, diplomaten en ministers uit andere landen, volgen op de groeiende woede in Europa over Amerikaanse subsidies die de Europese industrie dreigen te verwoesten. Het Kremlin zal de vergiftiging van de atmosfeer onder westerse bondgenoten waarschijnlijk verwelkomen.

“We bevinden ons echt op een historisch moment”, zei de hoge EU-functionaris, die klaagde dat de dubbele klap van handelsverstoring door Amerikaanse subsidies en hoge energieprijzen de publieke opinie zowel tegen de oorlogsinspanning als tegen de transatlantische alliantie dreigt te keren. “Amerika moet erkennen dat de publieke opinie in veel EU-landen aan het veranderen is.”

De hoofddiplomaat van de EU, Josep Borrell, drong er bij Washington op aan de zorgen van Europa weg te nemen. “Amerikanen – onze vrienden – nemen beslissingen die ons economisch raken”, zei hij in een interview met POLITICO.

Het grootste spanningspunt van de afgelopen weken waren de groene subsidies en belastingen van Biden, die volgens Brussel de handel op oneerlijke wijze wegleiden van de EU en de Europese industrie dreigen te vernietigen. Ondanks formele bezwaren van Europa, heeft Washington tot nu toe geen tekenen van terugtrekking getoond.

Tegelijkertijd storten de verstoringen veroorzaakt door de invasie van Oekraïne door Poetin de Europese economieën in een recessie, stijgt de inflatie en worden de energievoorraden zodanig verstoord dat er deze winter dreigende black-outs en rantsoenering ontstaan.

In hun pogingen om hun afhankelijkheid van Russische energie te verminderen, wenden EU-landen zich in plaats daarvan tot Amerikaans gas – maar de prijs die Europeanen ervoor betalen is bijna vier keer de prijs van dezelfde brandstof in Amerika. En dan is er de waarschijnlijke toename van bestellingen voor door de VS gemaakte militaire uitrusting, aangezien de Europese legers geen wapens meer hebben na verzendingen naar Oekraïne.

Het is allemaal te veel geworden voor topambtenaren in Brussel en andere EU-hoofdsteden. De Franse president Emmanuel Macron noemde de hoge gasprijzen in de VS “onvriendelijk” en de Duitse minister van Economische Zaken riep Washington op om meer “solidariteit” te tonen en te helpen de energiekosten te verlagen.

Ministers en diplomaten uit andere EU-landen hebben hun frustratie geuit over de manier waarop de regering van Biden de impact van haar nationale economische beleid op Europese bondgenoten simpelweg negeert.

Toen de EU-leiders de kwestie van de hoge Amerikaanse gasprijzen vorige week met Biden aan de orde stelden tijdens de G20-bijeenkomst op Bali, leek de Amerikaanse president simpelweg niet op de hoogte van de kwestie, aldus de hierboven geciteerde hoge functionaris. Andere EU-ambtenaren en diplomaten waren het erover eens dat de Amerikaanse onwetendheid over de implicaties voor Europa een groot probleem was.

“Europeanen zijn duidelijk gefrustreerd door het gebrek aan voorafgaande informatie en raadpleging”, zegt David Kleimann van de Bruegel-denktank.

Ambtenaren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zijn zich bewust van de risico’s die de steeds giftiger wordende atmosfeer vormt voor de westerse alliantie. Het gekibbel is precies wat Poetin zou willen, waren de diplomaten van de EU en de VS het erover eens.

Het groeiende geschil over de Inflation Reduction Act (IRA) van Biden – een enorm belasting-, klimaat- en gezondheidspakket – heeft de vrees voor een transatlantische handelsoorlog weer bovenaan de politieke agenda gezet. De ministers van Handel van de EU zullen vrijdag over hun reactie debatteren, terwijl ambtenaren in Brussel plannen opstellen voor een noodhulpkas met subsidies om te voorkomen dat de Europese industrieën instorten.

“De Anti-Inflatiewet is zeer zorgwekkend”, zei de Nederlandse minister van Handel Liesje Schreinemacher. “De potentiële impact op de Europese economie is zeer groot.”

“De VS volgen een binnenlandse politieke agenda die helaas protectionistisch is en discriminerend voor Amerikaanse bondgenoten”, zei Tonino Picula, de vertegenwoordiger van het Europees Parlement voor transatlantische betrekkingen.

Een Amerikaanse functionaris benadrukte dat de prijsstelling voor Europese gaskopers beslissingen van de particuliere markt weerspiegelt en niet het resultaat is van enig beleid of actie van de Amerikaanse overheid. “De Amerikaanse bedrijven zijn transparante en betrouwbare leveranciers van aardgas aan Europa geweest”, aldus de functionaris. Ook de exportcapaciteit werd beperkt door het ongeval in juni, waarna een belangrijke fabriek moest worden stilgelegd.

In de meeste gevallen, zo voegde de ambtenaar eraan toe, gaat het verschil tussen export- en importprijzen niet naar Amerikaanse LNG-exporteurs, maar naar bedrijven die het gas binnen de EU doorverkopen. Zo is de grootste Europese houder van langlopende Amerikaanse gascontracten het Franse bedrijf TotalEnergies.

Het argument van de Amerikanen is niet nieuw, maar het lijkt de Europeanen niet te overtuigen. “De Verenigde Staten verkopen ons hun gas met een vermenigvuldigingseffect van vier wanneer ze de Atlantische Oceaan oversteken”, zei EU-commissaris voor de interne markt Thierry Breton woensdag op de Franse televisie. “Natuurlijk zijn de Amerikanen onze bondgenoten… maar als er iets misgaat, moet je het onder bondgenoten zeggen.”

Goedkopere energie is ook snel een belangrijk concurrentievoordeel geworden voor Amerikaanse bedrijven. Bedrijven plannen nieuwe investeringen in de VS of verplaatsen zelfs hun bestaande productie van Europa naar Amerikaanse fabrieken. Deze week kondigde chemiemultinational Solvay aan dat het de VS verkiest boven Europa voor nieuwe investeringen – de laatste in een reeks soortgelijke aankondigingen door grote industriëlen in de EU.

Bondgenoten of niet?

Ondanks de meningsverschillen over energie raakte Brussel pas in paniek nadat Washington een industrieel subsidieprogramma van $ 369 miljard aankondigde om groene industrieën te stimuleren als onderdeel van de Anti-Inflation Act.

“De Inflation Reduction Act heeft alles veranderd”, zei een EU-diplomaat. ‘Is Washington nog steeds onze bondgenoot of niet?’

Voor Biden is de wet een historische prestatie voor het klimaat. “Dit is geen nulsomspel”, zei de Amerikaanse functionaris. “De IRA zal de taart voor investeringen in schone energie vergroten, niet verdelen.”

Maar de EU ziet dat anders. Een functionaris van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de diagnose duidelijk was: “Dit zijn discriminerende subsidies die de concurrentie verstoren.” De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, beschuldigde de VS er deze week zelfs van het pad van China’s economisch isolationisme te volgen en drong er bij Brussel op aan om een ​​dergelijke aanpak te volgen. “Europa mag niet de laatste van de Mohikanen zijn”, zei hij.

De EU bereidt haar reacties voor, zoals een flinke subsidieverhoging om te voorkomen dat de Europese industrie wordt weggevaagd door Amerikaanse concurrenten. “We ervaren in dit opzicht een sluipende vertrouwenscrisis in handelskwesties”, zei het Duitse EP-lid Reinhard Bütikofer.

“Op een gegeven moment moet je voor jezelf opkomen”, zei het Franse EP-lid Marie-Pierre Vedrenne. “We leven in een wereld van machtsstrijd. Als je niet gespierd bent als je armworstelt, als je fysiek en mentaal niet voorbereid bent, verlies je.”

Achter de schermen groeit ook de woede over het geld dat de Amerikaanse defensiesector binnenstroomt.

De VS zijn verreweg de grootste donor van militaire hulp aan Oekraïne, aangezien ze sinds het begin van de oorlog voor meer dan $ 15,2 miljard aan wapens en uitrusting hebben geleverd. Volgens Borrell heeft de EU tot nu toe zo’n 8 miljard euro aan militair materieel aan Oekraïne verstrekt.

Volgens een hoge functionaris uit een Europese hoofdstad kan het “jaren” duren voordat sommige geavanceerde wapens zijn hersteld vanwege problemen in de toeleveringsketen en bij de productie van chips. Dit heeft de vrees aangewakkerd dat de Amerikaanse defensie-industrie nog meer zou kunnen profiteren van de oorlog.

Het Pentagon werkt al aan een routekaart om de wapenverkoop te versnellen naarmate de druk van bondgenoten toeneemt om te reageren op een grotere vraag naar wapens en uitrusting.

Een andere EU-diplomaat voerde aan dat “het geld dat ze verdienen met wapens” Amerikanen zou kunnen helpen begrijpen dat “al dat geld dat ze verdienen met gas” “een beetje te veel” zou kunnen zijn.

De diplomaat voerde aan dat een korting op de gasprijzen ons zou kunnen helpen “onze publieke opinie bij elkaar te houden” en te onderhandelen over gasleveringen met derde landen. “Het is visueel niet goed om de indruk te wekken dat je beste bondgenoot enorme winsten haalt uit je problemen”, zei de diplomaat.

einde vertaling

De traditie van de VS

Het Politico-artikel laat zien dat de VS trouw blijft aan haar historische tradities. Al honderd jaar zijn oorlogen in Europa vooral één ding voor de VS: een gigantisch economisch stimuleringspakket.

De Eerste Wereldoorlog maakte van de Verenigde Staten een wereldmacht en Europa’s grootste schuldeiser. De Tweede Wereldoorlog bevrijdde de Verenigde Staten van de Grote Depressie en maakte het land uiteindelijk tot een wereldmacht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de geschiedenis zich herhaalt in het huidige Oekraïne-conflict, dat de VS bewust in het leven heeft geroepen.

Bondgenoten of vazallen?

Je krijgt de indruk dat de VS dit conflict hebben uitgelokt om hun positie als wereldmacht te consolideren, ook al betekent dat ten koste van hun Europese ‘bondgenoten’, die daardoor momenteel economisch doodbloeden. Het feit dat de EU-staten dit tot nu toe hebben geduld en op zijn best schaapachtig achter gesloten deuren hebben geklaagd, toont aan dat de EU-staten geen gelijkwaardige bondgenoten van de VS zijn, maar slechts vazallen of kolonies van de VS zijn die worden leeggezogen voor hun eigen voordeel.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Het schokkende document: Hoe de VS de oorlog en de energiecrisis in Europa planden

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dee
Dee
2 maanden geleden

En zo wint Putin de oorlog op alle fronten.
Rusland economisch sterker door nieuwe samerwerking met steeds meer landen.
Europa economisch kapot en militair tandloos.
Turkye, een Nato lid die steeds dichter tegen Rusland aanschurkt en het openlijk tegen de VS aandurft. En ik denk dat Turkye binnenkort uit de Nato stapt.
En het westen politiek en onder de burgers tot op het bot verdeeld en onrustig.
Zoals hij eerder al eens beweerde: “Waarom zou ik jullie willen vernietigen? Jullie doen dat immers zelf al.”

Andre
Andre
2 maanden geleden

Wat al die kut mongoolen in NL politiek zeggen man man lekker belangrijk. We hebben achterlijke belachelijke prijzen voor energie terwijl er helmaal geen internationaal energie probleem is. Maarrrr oh man wat heeft die hufter Rutte zn best gedaan voor ons.

Januari en Febrauri zijn de duurste gas maanden maar in NL betaal je een gemiddelde dus het valt niet zo op toch? toch? Hufter Rutte de vieze flikker gaat natuurlijk geen plafond inzetten want het is goedkoper om 190 euro per huis te geven en dan wel stiekem de BTW van 9 naar 21 te zetten. Is dat alles? Nee joh tuurlijk niet bij viespeuk Rutte want Rutte betaalt uit aan de energie bedrijven en daar kunnen wij niets tegen doen of uitleg vra

Essent is maar een faktuur bedrijfje in de bedrijfs struktuur van Klaus Schwab want Essent is eigenlijk Innogy en dat is weer eigenlijk weer E.on en dat is egenlijk weer Uniper………..snapt u het nog? Maar U betaalt wel de hoofdprijs aan de stakeholders van Klaus Schwab!!!!!

Dan even over Rutte want die hufer zit er al 12 jaar terwijl niemand hem wil hebben. Ben jij pedofiel ben jij kindermoordenaar dan ben je mensenhater heb je minachting voor het leven en ben je psychopaat. Als je deze eigenschappen hebt dan pas kan je de functie van M. Rutte vervullen. Begrijp mij niet verkeerd want ik zeg niet dat M. Rutte een pedofiel en kindermoordenaar is maar hij heeft wel alle eigenschappen ervan en hij zit op de meest verrotte functie in deze wereld. Het is tijd.

Hagar
Hagar
2 maanden geleden

Het feit dat de Amerikanen de gaspijpleidingen hebben opgeblazen is blijkbaar al vergeten en vergeven.

En het feit dat de Amerikanen Boris Johnson op pad hadden gestuurd om vooral de oorlog niet snel te beëindigen, maar zo lang mogelijk te laten aanslepen, is blijkbaar ook niet echt belangrijk.

Onze EU slappe leugenachtige slijmerige verraderlijke WEF marionetten pruttelen alleen maar wat pro forma protesten voor de camera over de Amerikanen die de gasprijzen een beetje te hoog doorrekenen.

Als de Amerikanen een beetje korting zouden geven op de gasprijs, dan zijn ze weer helemaal tevreden, en komen ze hun overwinning trots melden op onze televisie.

Henk
Henk
2 maanden geleden

De top goyim leiders in de wereld spelen allemaal hun rol en acteren boosheid wanneer het ze uitkomt, met de Jew World Order als doel. Ook Putin, Bolsonaro en Orbán. Degenen die hun land en inwoners dienden zijn vervangen. Ik weet dat ‘truthers’ het niet willen horen, maar het is beter niet te vallen voor de truckjes die de synagoog van satan iedere keer weer ten tonele brengt. Ze zijn zo voorspelbaar omdat ze niet kunnen creëren, niet improviseren.

Marko
Marko
2 maanden geleden

De leiders (of lijders) van de EU, met uitzondering van Hongarije, beginnen te doen of hun neus bloedt. Niettegenstaande dat ze de crisis zelf hebben veroorzaken, en weigeren deze te stoppen. Het blokkeren van lage gasprijzen (vb. blokkeren van NS2 vanaf september 2021!!, sabotage onderhoud van NS1), .. om hiermede de totale verwoesting van het economisch leven, door de door VS gevraagde sancties tegen de EU. Nu willen ze in het nieuws komen met enkele symptoonbestrijdingsmaatregelen, zie enkele subsiedies, dit terwijl de belastingen op energie 65% à 75% of meer (Duitsland) bedragen. En straks zullen ze als er opstand uitbreekt de VS de schuld geven van wat ze zelf veroorzaakt hebben.

Pistolen Paultje
Pistolen Paultje
2 maanden geleden

Dat zag ieder weldenkend mens toch al een jaar geleden aankomen. Net als WO2 heeft de US veel geld verdiend aan Europa.
Maar erger is dat onze eigen leiders ons naar de afrond leiden. Ik kan me niet voorstellen dat onze leiders zo mokerdom zijn, dus dit wordt bewust door hen gedaan…. of misschien schat ik onze politieke leiders wel te hoog in….