De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro heeft de presidentsverkiezingen die hij onlangs verloor van voormalig en nu gekozen president Lula da Silva aangevochten. Bolsonaro stelt dat er stemmen van sommige machines zijn die “ongeldig verklaard” moeten worden, meldt Reuters.

De overwinning van Lula is al bekrachtigd door het Hooggerechtshof en hij is gefeliciteerd door internationale leiders als Justin Trudeau uit Canada en Joe Biden, president van de VS. Maar Bolsonaro’s aanhangers protesteerden na de verkiezingen en blijven dat doen, omdat ze niet geloven dat Lula, een man die als president heeft gediend en werd veroordeeld wegens corruptie, de verkiezingen echt had kunnen winnen, meldt The Post Millennial.

Braziliaans ministerie van Defensie vraagt onderzoek naar verkiezingsuitslag - Fraude niet kan worden uitgesloten

De rechter die het Hoge Kiesgerechtshof leidt, Alexandrew de Moraes, heeft een uitspraak gedaan waarin staat dat “Bolsonaro’s rechtse verkiezingscoalitie, die de klacht heeft ingediend, binnen 24 uur haar volledige audit voor beide stemrondes van vorige maand moet presenteren, of hij zal deze afwijzen,” meldt Reuters.

Reuters citeert verder financiële verantwoordelijken en mensen van de Lula-campagne, die allen Bolsonaro’s uitdaging van de hand wijzen. Het hoofd van FB Capital zei dat het bod van Bolsonaro waarschijnlijk niet zou slagen, maar dat het ook “pessimisme toevoegt aan alles wat we al hebben”.

Het hoofd van Lula’s Arbeiderspartij zei dat het bod slechts “chicanes” waren. Ze pleitte ervoor de wraking niet door te laten gaan en Brazilië de resultaten die haar aan de macht brachten te laten staan.

“Geen uitstel meer, onverantwoordelijkheid, belediging van instellingen en democratie”, schreef ze op Twitter. “De verkiezingen zijn beslist in de stemming en Brazilië heeft vrede nodig om een betere toekomst op te bouwen.”

Maar voor Bolsonaro en zijn coalitie is de uitdaging het gevolg van de tweede verkiezing, waarbij er volgens hen “tekenen van onherstelbare … storing” waren in sommige elektrische stemmachines.

De twee kandidaten gingen in een eerste stemronde op 2 oktober met elkaar de strijd aan, maar geen van beide behaalde meer dan de helft van de stemmen, wat leidde tot de tweede ronde van zondag. Meer dan 156 miljoen mensen mochten aan de verkiezingen deelnemen.

De klacht luidt: “Er waren tekenen van ernstige storingen die onzekerheden veroorzaken en het onmogelijk maken de gegenereerde resultaten te valideren” in oudere modellen van de stemmachines, aldus de bondgenoten van Bolsonaro in hun klacht. Als gevolg daarvan drongen zij erop aan dat de stemmen van die modellen “ongeldig worden verklaard.””

Zittend president Jair Bolsonaro won 49,17 procent van de stemmen, tegenover 50,83 door da Silva, die in 2017 werd veroordeeld voor het witwassen van geld, hoewel een rechtbank zijn veroordeling in maart 2021 nietig verklaarde.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Onzekerheid rond de Braziliaanse verkiezingen – de mensen vragen de hulp van het leger

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties