Als u dramatisch nieuws en foto’s verwacht uit de Donbass, waar geallieerde troepen langzaam maar onverbiddelijk oprukken, en elke week duizenden soldaten van alle westerse nationaliteiten en tientallen van hun militaire voertuigen en stapels van hun uitrusting vernietigen, terwijl ze steden en dorpen bevrijden (allemaal niet gemeld door de westerse media), sorry. Dit is een verhaal van het thuisfront. Het is een menselijk verhaal. Ik hoop dat het u allemaal duidelijk maakt wat u te wachten staat, schrijft Batiushka.

Het gaat over een kleine stad ten zuiden van Kiev. Twee jaar geleden hebben Oekraïense (hoewel het Russen zijn, wat hen betreft) familieleden van mij, een echtpaar met twee volwassen kinderen, daar een gloednieuw huis gekocht. Ik ben er geweest en heb er gelogeerd. Vorig jaar. Ik ken het goed en de weg van daar naar het centrum van Kiev. Ik zou je er nu heen kunnen brengen.

Allereerst sneeuwt het. Foto’s die ik kreeg toegestuurd laten dat zien. De lange nazomer is echt voorbij. En de Russen hebben besloten dezelfde tactiek te gebruiken als de Amerikanen in Servië: raketten afvuren op de energie-infrastructuur. Dank u, VS, voor uw voorbeeld van oorlogvoering.

De Oekraïense munt, de hryvnia, is met 30% gedaald ten opzichte van de dollar, het pond en de euro. Alles wat geïmporteerd wordt is minstens zoveel duurder geworden. Veel dingen zelfs met 100%. Dat is vergelijkbaar met de situatie in West-Europa, waar ik nu woon. Daar komt bij dat wat je vroeger uit Rusland haalde, nu onverkrijgbaar is vanwege ‘sancties’.

Alleen, in de Oekraïne is dat tegen de achtergrond van de failliete economie die door de VS/het VK/EU met miljarden dollars per maand overeind wordt gehouden. Hoe wilt u leven in een land waar het BBP dit jaar met 40% is gedaald? En er is geen teken van enige verandering in de toekomst, althans niet totdat het regime in Kiev instort, Zelensky vanaf het dak van de Amerikaanse ambassade per helikopter naar Miami vertrekt (herinner je je Saigon?), Oekies zich vastklampen aan de buitenkant van Amerikaanse vliegtuigen die opstijgen van Borispol Airport (herinner je je Kabul?), andere fanatieke nationalisten naar Polen vertrekken (sommigen hebben dat al gedaan), en Rusland het hele land bevrijdt, zoals nu noodzakelijk en onvermijdelijk lijkt.

De vastgoedprijzen in het centrum van Kiev zijn gedaald. Velen proberen te verhuizen, want er zijn vooral flats en ook de explosies zijn vooral in Kiev. Als je in een hoogbouwflat zit, zul je natuurlijk nooit verkopen, tenzij je op een lage verdieping zit. Niemand wil vastzitten in een lift of, bijna net zo erg, als je elke dag je boodschappen via de trap naar de vijftiende verdieping moet brengen.

Je moet alles zelf doen. Er zijn nog maar weinig arbeiders over omdat ze gillend en schoppend zijn ontvoerd naar het leger. Als ze geluk hebben, kunnen ze zich overgeven aan hun Russische broeders voordat ze in stof worden veranderd of in de rug worden geschoten door de gehate Oekraïense geheime politie. De werklui die overblijven vragen astronomische tarieven. Mijn familieleden zijn erg blij dat ze eindelijk alles klaar hebben, een paar weken voordat het allemaal begon in februari.

Afgelopen donderdag zag X een ernstig ongeluk op de weg vlakbij: de verkeerslichten werkten niet vanwege een stroomstoring. Dat gebeurt overal. De straten zijn donker, geen licht.

Velen werken thuis, of deden dat vroeger. Dat is nu moeilijk, want in het beste geval heb je maar drie tot vier uur stroom voordat het voor minstens even lang uitvalt. Er is geen licht. En dan betekent zelfs met de beste batterijen in een computer dat je na een uur of twee geen stroom meer hebt – dat wil zeggen, als je internet hebt, wat niet altijd het geval is.

En vergeet niet je telefoon op te laden zodra er weer stroom is. De stroom zal niet blijven aanhouden en kan de hele dag uitvallen. Dat kun je niet weten. En als de stroom uitvalt, gaat ook de boiler uit. Geen verwarming, geen warm water. De ramen zijn afgeplakt in X-en tegen mogelijke raketontploffingen, waardoor het glas zou versplinteren. Mijn familie zag afgelopen mei een raket overkomen. Hij landde in Kiev.

En soms stopt de wasmachine halverwege de cyclus. Stroomuitval. Dat is lastig. En vergeet niet om altijd een zaklamp in je zak of handtas mee te nemen en minstens één andere in huis te hebben. Velen gebruiken Zweedse primus kachels om te koken – als je er een kunt krijgen en de navullingen. Sommige Zweden doen goede zaken.

Wat winkelen betreft, wel, de openingstijden veranderen met de stroomuitval, hoewel de winkels op de hoek open blijven, als het donker is. En natuurlijk is Kiev teruggegaan naar een contante economie. De pinmachines zullen niet werken – geen elektriciteit. Hopelijk worden de bankgeldautomaten vaak genoeg aangevuld. Tenminste, als je geld op je rekening hebt staan.

Mijn familie heeft geen auto. Veel van de Oekraïners die rijk genoeg zijn om een auto te hebben zijn afgelopen maart/april/mei met hun zonen in de rekruteringsleeftijd naar het Westen gereden (steekpenningen tot 5.000 dollar per keer aan de grenswachters, die als laatste vertrokken), en wonen nu in krappe vertrekken in de huizen van Westerse mensen die naïef genoeg en ooit welvarend genoeg waren om hen op te nemen.

Mijn familieleden hebben veel geluk, want ze kunnen op minibusjes stappen die hen naar hun huis op het platteland brengen. Gewoon een houten zaak, maar er zijn daar groenten, vooral aardappelen, en veel brandhout. Ze hadden een drukke zomer in de grote moestuin. Ze bereidden zich voor op de winter, plukken, bottelen en inmaken. De enige manier van verwarmen daar is hout in de kachel stoppen. Geen gas, maar dat heb je ook niet nodig. En je kunt zelfs zonder elektriciteit, want er is een voorraad kaarsen. Alleen wordt het er in de winter wel erg koud, -20 of -30 buiten, -10 binnen, tenzij je constant verwarmt. Dus blijf je zoveel mogelijk binnen en bereid je veel droog brandhout voor.

Dit alles is een waarschuwing voor West-Europa. Ik weet dat u wordt afgeleid door het wereldkampioenschap voetbal. Niet doen. Hebt u ook gestemd voor Amerikaanse marionettenleiders zoals Zelensky? U wilde ook door de VS ge-Oekraïniseerd worden? Dan is dit ook uw toekomst. U bent gewaarschuwd. Ik heb vrienden in Letland, Litouwen en Moldavië. Zij leven al zo. Dit is een virus dat in westelijke richting naar jullie toe kruipt.

Jullie zien jullie toekomst – tenzij jullie je op tijd kunnen ontdoen van jullie marionetten regeringen. Kies Rusland-vriendelijke regeringen. Sluit vriendschap met jullie buren in het oosten van Europa. (Nooit gehoord van ‘heb uw buurman lief’?). Moskou ligt 1600 kilometer van Berlijn, ongeveer 2500 kilometer van Rome, Parijs en Londen. Je weet dat het logisch is. Je zou het binnenkort lekker warm kunnen hebben.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Armageddon is dichterbij dan je denkt

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties