Terwijl Europa zich over het algemeen optimistisch opstelt met het oog op de komende koude winter en aangeeft dat het meer dan genoeg gas in voorraad heeft om het verlies van de Russische aanvoer te compenseren, zelfs in het “koudste geval”, bereidt Europa’s grootste economie zich achter de schermen stilletjes voor op een worstcasescenario met boze menigten en bankruns als de bevolking door de stroomuitval geen geld meer kan krijgen, meldt Zero Hedge.

Reuters meldt op basis van vier bronnen dat de Duitse autoriteiten de voorbereidingen voor noodleveringen van contant geld in geval van een black-out (of liever black-outs) hebben opgevoerd om de economie draaiende te houden, nu het land zich schrap zet voor mogelijke stroomonderbrekingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De plannen omvatten het hamsteren van extra miljarden door de Bundesbank om een stijging van de vraag op te vangen, evenals “mogelijke beperkingen op opnames”, zei een van de mensen. En als je denkt dat cryptobeleggers boos zijn als ze geen toegang hebben tot hun digitale tokens in een failliete beurs, wacht dan maar tot je een Duitser ziet wiens geld net is geblokkeerd.

Ambtenaren en banken kijken niet alleen naar de productie (d.w.z. het drukken van geld), maar ook naar de distributie, en bespreken bijvoorbeeld prioritaire brandstoftoegang voor geldtransporteurs, volgens andere bronnen die commentaar geven op de voorbereidingen die de afgelopen weken in een stroomversnelling kwamen nadat Rusland de gastoevoer afremde.

Bij de planningsbesprekingen zijn de centrale bank, haar toezichthouder voor de financiële markten BaFin en meerdere verenigingen van de financiële sector betrokken, aldus de bronnen van Reuters, waarvan de meesten op voorwaarde van anonimiteit spraken over plannen die privé zijn en in beweging zijn.

Hoewel de Duitse autoriteiten in het openbaar de kans op een stroomstoring en bankruns hebben gebagatelliseerd – om voor de hand liggende redenen – blijkt uit de besprekingen hoe serieus zij de dreiging nemen en hoe moeilijk zij zich kunnen voorbereiden op mogelijke verlammende stroomstoringen door stijgende energiekosten of zelfs sabotage. Ze onderstrepen ook de steeds grotere gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Duitsland, dat decennialang afhankelijk is geweest van betaalbare Russische energie en nu geconfronteerd wordt met een inflatie met dubbele cijfers en een dreigende ontwrichting door brandstof- en energietekorten.

400 doden in 96 uur: Eerste Duitse district simuleert stroomstoring

Zoals iedereen die bekend is met de recente geschiedenis van de Weimar republiek, is de toegang tot contant geld van bijzonder belang voor Duitsers, die waarde hechten aan de veiligheid en anonimiteit die het biedt, en die het meer gebruiken dan andere Europeanen, waarbij sommigen nog steeds Duitse marken hamsteren die meer dan twee decennia geleden door euro’s zijn vervangen.

Volgens een recente studie van de Bundesbank wordt ongeveer 60% van de dagelijkse Duitse aankopen contant betaald en nemen de Duitsers jaarlijks gemiddeld meer dan 6.600 euro op, voornamelijk uit geldautomaten.

En hier is de clou: een parlementair verslag van tien jaar geleden waarschuwde voor “ontevredenheid” en “agressieve woordenwisselingen” als burgers tijdens een stroomstoring niet aan contant geld konden komen. Vertaling: in geval van een geldopnamestop zou de Duitse samenleving wel eens uit elkaar kunnen vallen.

Bij het begin van de pandemie in maart 2020 was er inderdaad een stormloop op contant geld, toen Duitsers 20 miljard euro meer opnamen dan ze stortten. Dat was een record, en het werkte over het algemeen zonder problemen. Maar een mogelijke black-out doet nieuwe vragen rijzen over mogelijke scenario’s, en ambtenaren buigen zich intensief over de kwestie nu de energiecrisis in Europa’s grootste economie zich verdiept en de winter nadert.

Als een black-out optreedt, zou een optie voor beleidsmakers kunnen zijn om de hoeveelheid contant geld die individuen opnemen te beperken, zei een van de mensen. Dat zou natuurlijk een heel slechte optie zijn voor Duitsland, en voor fiat in het algemeen (als het FTX-faillissement een zwart gat is voor crypto, wat kan men dan zeggen over fiat als een van ‘s werelds meest geavanceerde economieën de toegang tot contant geld beperkt). De Bundesbank verwerkt contant geld dat door de Duitse winkels en economie gaat, verwijdert vervalsingen en houdt de circulatie ordelijk. Door haar enorme voorraden is zij voorbereid op elke piek in de vraag, aldus deze persoon.

Een zwak punt dat de planning blootlegde, zijn de beveiligingsbedrijven die het geld van de centrale bank naar geldautomaten en banken vervoeren. De industrie, waartoe Brinks en Loomis behoren, is niet volledig gedekt door de wet die de prioritaire toegang tot brandstof en telecommunicatie tijdens een black-out begeleidt, volgens de brancheorganisatie BDGW.

“Er zijn grote mazen,” zei Andreas Paulick, directeur van BDGW. Gepantserde voertuigen zouden net als iedereen in de rij moeten staan bij tankstations, zei hij. De organisatie organiseerde vorige week een bijeenkomst met ambtenaren van de centrale bank en wetgevers om haar zaak te bepleiten.

“We moeten het realistische scenario van een black-out preventief aanpakken,” zei Paulick. “Het zou volkomen naïef zijn om hier nu niet over te praten.”

Hoe erg kan het worden? Nou, meer dan 40% van de Duitsers vreest een stroomstoring in de komende zes maanden, volgens een enquête die vorige week werd gepubliceerd door Funke Mediengruppe. En aangezien ten minste één stroomstoring in de komende maanden vrijwel zeker is, betekent dat een stormloop naar de dichtstbijzijnde geldautomaat, iets wat de lokale financiële infrastructuur waarschijnlijk niet aankan.

Brussel vreest volksopstanden in Europa door aardgascrisis

Daarom heeft het Duitse rampenbureau gezegd dat het mensen aanbeveelt thuis contant geld te bewaren voor dergelijke noodgevallen (dit zal zeker vertrouwen wekken).

Ondertussen merkt een andere bron van Reuters op dat Duitse financiële toezichthouders zich zorgen maken dat banken niet volledig zijn voorbereid op grote stroomstoringen en het zien als een nieuw, voorheen onvoorzien risico. Volgens Deutsche Kreditwirtschaft, de overkoepelende organisatie van de financiële sector, achten banken een volledige stroomuitval “onwaarschijnlijk”. Maar banken staan niettemin “in contact met de betrokken ministeries en autoriteiten” om een dergelijk scenario te plannen, vooral omdat alles wat banken als “onwaarschijnlijk” bestempelen, meestal regelmatig gebeurt. Volgens de bank moeten financiën worden beschouwd als kritieke infrastructuur als energie wordt gerantsoeneerd.

Soms kan de politiek de planning van stroomuitval in de weg staan. In Frankfurt, de Duitse bankenhoofdstad, stelde een gemeenteraadslid voor om te eisen dat de stad tegen 17 november een stroomuitvalplan voorlegt. De politicus, Markus Fuchs van de rechtse AfD-partij, vertelde de raad dat het onverantwoordelijk zou zijn geen verduisteringsplan op te stellen. Maar de andere partijen verwierpen het voorstel en beschuldigden Fuchs en zijn partij ervan paniek te zaaien.

Fuchs zei later in een telefonisch interview: “Als we een oplossing voor wereldvrede zouden vinden, zou die worden verworpen.” De kwestie onderstreept ook de afhankelijkheid van de handel van technologie, waarbij transacties steeds meer elektronisch plaatsvinden en de meeste geldautomaten geen noodstroomvoorziening hebben.

Contant geld zou het enige officiële betaalmiddel zijn dat nog zou werken, zei Thomas Leitert, hoofd van KomRe, een bedrijf dat steden adviseert over het plannen van blackouts en andere rampen.

“Hoe anders zullen de ravioli blikken en kaarsen worden betaald?” zei Leitert. Nou, er is dat hele crypto ding, maar de 2e grootste Democratische donor heeft het vertrouwen er in vernietigd …


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Duitsland: Volksopstanden verwacht – Scholz en zijn coalitie bereiden zich voor op de staat van beleg!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Excelsis Deus
Excelsis Deus
4 maanden geleden

Jay! De server doet weer zijn werk! We kunnen weer ons gal spuien…

Anoniem
Anoniem
4 maanden geleden
Antwoord aan  DissidentNL

Het was dus geen hack ofzo. Mooi zo.

Johan
Johan
4 maanden geleden
Antwoord aan  DissidentNL

Goed dat het weer werkt, als die server maar geen (s)linkse berichten gaat schrijven in de toekomst. 🤣

Petra
4 maanden geleden
Antwoord aan  DissidentNL

Dat schrijven, doen wij en jullie natuurlijk.

Met een beetje geduld komt dat allemaal goed.

It's me
It's me
4 maanden geleden

Geld is het minste waar je zorgen om moet maken.

Anoniem
Anoniem
4 maanden geleden

Goed bedacht. Alleen als er geen elec meer is gaat niemand nog een winkel of zelfs maar een winkelcentrum in komen omdat de deuren electrisch open en dicht gaan. Vervolgens zijn de kassa’s ook electrisch dus die gaan ook niet open en dicht. Dus dan kan je wel met je cash geld aankomen zetten maar er gaat geen winkelier zijn die je iets kan gaan verkopen. Mogelijk dat je nog wat eten kunt kopen bij een plaatselijke boer maar daar blijft het dan wel bij. De enigen die in zulke gevallen nog te eten hebben zijn de mensen die reeds genoeg eten in huis hebben gehaald. En hebben gezorgd dat ze genoeg water hebben om het klaar te maken en hebben gezorgd dat ze ook eten kunnen verwarmen zonder de dan niet meer funcionerende nutsvoorzieningen. Maar beter met cash betalen dan met een plastic bankpasje of appje want cash geld heeft tenminste een bepaalde waarde. En heel fijn dat ze dat in Duitsland goed begrepen hebben!

Excelsis Deus
Excelsis Deus
4 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ja, dat houd ik mezelf ook voor. Leuk die cryptomunten, maar die werken niet als de boel plat gaat.

Ondernemers weten ook niet eens meer hoe ze hun administratie(systeem) analoog moeten uitvoeren. Alles gaat via Exact of MijnBoekhouding.nl. Printers heb je ook niets aan, maar typemachines hebben ze niet.

De mensen die wel eten in huis hebben en ander proviand zijn het eerste doelwit van plunderaars. Daar kun je je analoge klok op gelijk zetten.

We gaan elkaar hard nodig hebben, dat is wat zeker is!

Johan
Johan
4 maanden geleden
Antwoord aan  Excelsis Deus

“De mensen die wel eten in huis hebben en ander proviand zijn het eerste doelwit van plunderaars. Daar kun je je analoge klok op gelijk zetten.”

comment image

Eddy
Eddy
4 maanden geleden
Antwoord aan  Excelsis Deus

Ik heb genoeg en wie het komt jatten sterft. En wat betreft de winkel? een ruit ligt zo aan diggelen en als de winkelier mijn geld niet wil vind ik dat prima. Proletrarisch winkelen dus.

Petra
4 maanden geleden

Een flinke storing in het digitale betalingsverkeer is wat we nodig hebben om duidelijk te maken dat Central Bank Digital Currencies (CBDC) geen juiste keus zijn.

Laat ze maar eens flink op de bek gaan!