“Als iemand van buitenaf zich met Oekraïne bemoeit, moet hij dat weten: Als ze bedreigingen voor ons creëren… zullen we onmiddellijk terugslaan. We hebben alle middelen om te reageren, en alle beslissingen hierover zijn al genomen.”

– Russische president Vladimir Poetin

De terugtocht uit Kherson was ongetwijfeld een blamage voor het Russische leger. Het lijdt ook geen twijfel dat de generaal die het bevel tot evacuatie gaf, de juiste beslissing nam. Het is waar dat de optiek verschrikkelijk is, maar met optiek win je geen oorlogen. Strategie, moed en vuurkracht winnen oorlogen. De Russische generaal Sergey Surovikin lijkt dat te begrijpen en daarom nam hij de impopulaire beslissing om zich terug te trekken, schrijft Mike Whitney.

Surovikin had de politiek meer aanvaardbare keuze kunnen maken en Kherson tot het einde toe kunnen verdedigen, maar de risico’s waren veel groter dan de voordelen. Naar verluidt hadden de 25.000 Russische troepen in de stad gemakkelijk omsingeld en vernietigd kunnen worden door de Oekraïense artillerie. Bovendien zou Surovikin gedwongen zijn geweest meer troepen in te zetten voor een reddingsoperatie die de algemene militaire strategie van Rusland in het geheel niet ten goede zou zijn gekomen. Het onmiddellijke doel van Rusland is de bevrijding van de Donbas, een taak die nog niet voltooid is en waarvoor meer troepen nodig zijn die in Kherson vastzaten.

In alle opzichten was de terugtrekking uit Kherson een no-brainer. Als het nachtmerriescenario zich had voltrokken – zoals velen hadden verwacht – en duizenden Russische soldaten waren omsingeld en afgeslacht ter verdediging van een stad die van weinig strategische waarde is, dan zou de steun van de bevolking voor de oorlog in Rusland op slag verdwenen zijn. Poetin noch Surovikin konden zich dat risico veroorloven. In plaats daarvan kozen ze ervoor om in te pakken en te evacueren nu het nog kon, wat natuurlijk de woede opwekte van hun critici, die nog steeds razend zijn. Het goede nieuws is echter dat de ramp met de public relations in Kherson geen invloed van betekenis zal hebben op de uitkomst van de oorlog. Rusland ligt nog steeds op koers om al zijn strategische doelstellingen te bereiken, ondanks de valkuilen die het onderweg is tegengekomen. Hier volgt een korte samenvatting van de Russische terugtrekking uit een interview met kolonel Douglas MacGregor:

“Toen generaal Surovikin het commando overnam… werd besloten dat Rusland zou wachten op een beslissende operatie om de oorlog te beëindigen. Met andere woorden, niet meer alleen het verdedigen van Zuid-Oekraïne en het grondgebied dat we hebben geannexeerd, geen verwachtingen van onderhandelingen met wie dan ook – die zijn voorbij – we moeten de oorlog beëindigen.

Hoe beëindig je de oorlog? Nou, je lanceert operaties die zo vernietigend zijn dat de vijand ze niet kan weerstaan. Maar als je dat gaat doen moet je de huidige activiteiten terugschroeven. (zoals in Kherson) Met andere woorden, je moet veranderingen aanbrengen op het terrein, troepen verschuiven, middelen inzetten omdat je nu troepen opbouwt die nog niet in Zuid-Oekraïne zijn … maar die worden voorbereid met deze mobilisatie van 300.000 troepen die in deze nieuwe strijdmacht worden geïntegreerd voor toekomstige operaties … die deze winter zullen komen zodra de grond bevriest….. Dus, ik zou (de terugtrekking) beschouwen als een operationele beslissing met kortetermijnvoordeel ter ondersteuning van de langetermijnstrategie om deze enorme slagkracht op te bouwen…De Russen hebben geen vertrouwen meer in onderhandelingen. Ik denk niet dat we op dit moment iets tegen de Russen kunnen zeggen dat hen zou overtuigen om te stoppen.” (“EVERYTHING changes in 4 weeks: Interview with Colonel Douglas MacGregor”, youtube; Start at 50 seconds)

Volgens MacGregor is de herpositionering van de troepen de sleutel tot de algemene strategie, die onder Surovikin is veranderd. Onder de nieuwe commandant zijn de militaire operaties in de eerste plaats gericht op de vernietiging van alle troepen en middelen die de vijand in staat stellen de oorlog voort te zetten. Ik vermoed dat dit de verwijdering van het Zelensky-regime en zijn veiligheidsdiensten betekent, maar ik kan me vergissen. In ieder geval zal het komende Russische offensief veel meer lijken op een conventionele gecombineerde grondoorlog dan op de speciale militaire operatie die we tot nu toe hebben gezien. Moskou is vastbesloten de kwestie zo snel mogelijk en zo krachtig als nodig te regelen. Er wordt niet meer gerommeld.

Uit recente berichten (zie hieronder) blijkt echter dat de regering Biden Amerikaanse gevechtstroepen naar het gebied zou kunnen sturen als reactie op een Russische escalatie die het verloop van de oorlog zou kunnen veranderen. Als deze berichten juist blijken te zijn, dan zou het langverwachte winteroffensief een rechtstreekse vuurzee tussen de Verenigde Staten en Rusland kunnen veroorzaken. Gezien het verloop van de oorlog tot nu toe, denken wij dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Washington achter zijn proxies vandaan komt en de Russische troepen op het slagveld aanvalt. Er zijn veel aanwijzingen dat het Pentagon zich daar al op voorbereidt.

Uit geheime communicatie tussen de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan en de voormalige Russische ambassadeur in Washington, Joesjakov, en het voormalige hoofd van de FSB, Nikolai Patrusjev, blijkt dat Sullivan zijn Russische tegenhangers waarschuwde dat de VS niet zouden toestaan dat Rusland het conflict op zijn eigen voorwaarden zou beslechten, maar alles zouden doen wat nodig was om een beslissende Russische overwinning te voorkomen. Bekijk dit fragment uit een ander interview met kolonel Douglas MacGregor:

MacGregor- “Jake Sullivan sprak over de gevaren van escalatie… Hij zei simpelweg: “We zien bewijs dat jullie, Rusland, voorbereidingen treffen om dit conflict te laten escaleren. Wat waar is; we hebben gesproken over dit (dreigende Russische winter) offensief. De onuitgesproken implicatie op dit punt is dat we bereid zijn om op de een of andere manier in dit conflict te springen omdat we niet zullen toestaan dat jullie Oekraïne verdelen. We staan niet toe dat u deze oorlog op uw eigen voorwaarden vecht en wint. ……

Napolitano– Weet u of Sullivan de aanwezigheid van 40.000 Amerikaanse troepen (101st Airborne) in Polen heeft genoemd?

MacGregor- Dat weten we niet, maar we denken – gebaseerd op de taal die is uitgelekt in de paragraaf die ik van een andere bron heb ontvangen – dat hij (Sullivan) heeft geïmpliceerd dat ze 90.000 troepen in Polen en Roemenië hebben, en dat, in potentie, als Rusland escaleert, vermoedelijk – op de schaal die wij denken dat de Russen zullen escaleren – dat wij (de VS) bereid zijn om in te springen. En we zouden inspringen met 40.000 Amerikaanse troepen, 30.000 Poolse troepen en 20.000 Roemeense troepen…… Sullivan heeft duidelijk gemaakt dat we in een positie zijn om in te grijpen.”

…”Wat we niet weten is wat de Russen als reactie hebben gezegd, want als je Russisch bent, is de rode lijn duidelijk: ‘Als je Oekraïne binnenvalt, raak je in oorlog met Rusland.’ We lijken dat te ontkennen.”

Napolitano- “Even voor de duidelijkheid: Denkt u dat Jake Sullivan de Russen heeft bedreigd dat als ze deze rode lijnen overschrijden, ze Amerikaanse militaire tegenstand zullen krijgen in Oekraïne?”

MacGregor- Ik denk dat die suggestie is gewekt. Dat is de indruk die ik krijg en ik denk niet dat we ons daarover moeten verbazen, want de positie van Oekraïne verslechtert zeer snel… En we maken ons grote zorgen over een ineenstorting van Oekraïne. Volgens sommige schattingen zal de hele economie en sociale structuur binnen 60 dagen instorten. Sommigen zeggen dat ze nu al overgaan tot een algemene mobilisatie in Oekraïne, waaronder mogelijk ook vrouwen, omdat hun mankrachtbasis is uitgeput. En, vergeet niet, mensen blijven Oekraïne zoveel mogelijk verlaten omdat niemand vast wil zitten in een land dat binnenkort geen stroom of elektriciteit meer heeft, en waar het moeilijk zal zijn om water en voedsel te krijgen. De situatie in Oekraïne is nijpend.

Napolitano- wat doen 40.000 Amerikaanse troepen in de 101ste Airborne in Polen?

MacGregor- Ze bereiden zich voor op gevechtsoperaties….

Napolitano– Heeft het ministerie van Defensie de president van de Verenigde Staten plannen gegeven voor de inval van Amerikaanse troepen in Oekraïne? Is dat klaar?

MacGregor- Ik denk dat die plannen zeker zijn besproken, zo niet gebrieft aan Jake Sullivan. De Staatssecretaris (Anthony Blinken) is op de hoogte. Ik weet niet wat ze de president verteld hebben. Ik hoop dat hij informatie heeft ontvangen. Nogmaals, dit is allemaal zeer ernstig omdat we midden in de verkiezingen zitten en dit kan gebeuren zonder enig overleg met het Congres.

Napolitano- Wat is de status van de 300.000 reservisten die Poetin een maand geleden heeft opgeroepen?

MacGregor – De meeste van hen zijn al geïntegreerd in formaties en eenheden – veel van hen zijn in eenheden gegaan die ondersterkte waren en nu weer op volle sterkte zijn. Sommige zijn in nieuwe eenheden opgenomen. Het is bijna voltooid, maar het komt erop neer dat de laagste temperatuur in Oekraïne boven nul is geweest, wat betekent dat je nog steeds vastzit in de modder, of je nu aanvalt of verdedigt. Maar als de winter komt en de grond bevriest, zullen de Russen aanvallen. En we zien bewijs hiervan vanuit tenminste drie verschillende richtingen, waaronder het oosten, het zuidoosten en het noorden. En te oordelen naar de (militaire) opbouw en de wapensystemen en voorraden die beschikbaar zijn, is dit een offensief dat bedoeld is om de oorlog te beëindigen. Of dat lukt of niet, weten we niet. Maar ik denk dat dat het idee is.

MacGregor- Er is nog een laatste ding dat ik u wil meegeven: Toen generaal Surovikin, de commandant van het westelijk theater zijn benoeming aanvaardde, maakte hij deze korte opmerkingen. Hij zei: “Een Syrische oplossing voor Oekraïne is onaanvaardbaar.” Met andere woorden, we zullen niet toestaan dat Oekraïne onder de invloed komt van verschillende actoren die Oekraïne in een staat van permanente onrust en oorlog houden. Dat is een heel duidelijk signaal, dat wanneer zij (het winteroffensief) lanceren, zij van plan zijn een einde te maken aan het conflict. Het zou dus zeer onverstandig zijn als wij dit in de weg zouden staan…..We hebben eenvoudigweg niet de mate van steun om succes te garanderen.” (“This is a Red Line in Ukraine”, Colonel Douglas MacGregor, Judging Freedom)

Rusland is nu bereid alles te doen wat nodig is om de oorlog snel te winnen en het vijandige leger, dat een bedreiging vormt voor zijn nationale veiligheid, op te rollen. Als Amerikaanse troepen zich bij de gevechten aansluiten, kan de berekening van de winst drastisch veranderen, maar de strategische doelstellingen blijven dezelfde. Van geen enkel land kan worden verwacht dat het in vrede leeft als er een geweer op zijn hoofd wordt gericht. Daarom was Poetin tegen het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, en daarom wordt de huidige oorlog gevoerd.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Herfst als een donderslag – Maskirovka is een Russische kunstvorm

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Qvic
Qvic
2 maanden geleden

Het westen blijft blind door zijn eigen arrogantie, blijven constant olie op het vuur gooien. Het lijkt wel of ze de oorlog willen winnen door de Rusland te willen verslaan op een propaganda wijze. Door continu te bluffen en te intimideren ga je geen fysieke oorlog willen. Rusland is een heel andere partij die het westen nooit heeft begrepen. Zolang je ze Rusland niet kunnen of willen doorgronden en daardoor blijven ze Rusland onderschatten, zullen vele operaties als een complete verrassing komen. De NAVO en Amerika hebben tot nu toe altijd tegen zwakke tegenstanders gevochten, waar ze rustig met alle gemak hun trage arbeidsintensieve wapens in stelling konden brengen, nu al is dit hun zwakste schakel tegen Rusland. Daar Amerika te lang vertrouwd hebben op hun voormalige militaire onoverwinnelijkheid uit de dagen van de 2de wereldoorlog, zijn hun wapenarsenalen blijven steken in die tijd. Want het was nooit echt nodig geweest om alles te vernieuwen en een nieuwe strategie te bedenken, wat nu kan gaan opbreken in de strijd tegen Rusland. Die wel constant aan het vernieuwen is geweest.

Hagar
Hagar
2 maanden geleden

Voor elke Russische soldaat die sterft of gewond raakt op het Oekraïense NAVO slagveld, moeten er als vergelding minstens honderd EU, UK, of USA politici levenslang achter de tralies, te beginnen met de toppolitici.

Zij zijn de schuldigen, dus zij moeten boeten.

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Hagar