Toen ik sommige paniekerige reacties op het besluit van Rusland om zijn troepen te verplaatsen van de westoever van de Dnjepr – waarbij de stad Kherson wordt verlaten – naar de oostoever observeerde, besefte ik eindelijk hoeveel mensen overal ter wereld de oorlog in Oekraïne beoordelen als een aflevering uit de hitserie GOT TALENT, schrijft Larry C Johnson. GOT TALENT is een wereldwijd fenomeen en wordt in meer dan 100 landen geproduceerd, waaronder Oekraïne.

Elk jaar kunnen deelnemers van elke leeftijd auditie doen voor de televisiewedstrijd met het talent dat ze willen laten zien. Tijdens de audities proberen de deelnemers indruk te maken op een jury om een plaats in de live-rondes van de wedstrijd te bemachtigen. Eenmaal in de live-rondes proberen de deelnemers indruk te maken op het publiek en de jury om stemmen te winnen, om zo de finale te bereiken en kans te maken op een geldprijs.

De sleutel tot de overwinning in GOT TALENT is het imponeren of verleiden van de kijker thuis. Prestaties op het podium zijn relevant, maar vaak niet de doorslaggevende factor. Maar dat is niet het geval in de oorlog. Er goed uitzien of spelen om goedkeuring van het publiek te krijgen is niet het doel. Het doel is eenvoudig: het gevechtsvermogen van de vijand vernietigen.

Dus waarom wordt de terugtrekking uit Kherson aangeprezen als een ramp voor Rusland en een glorieuze overwinning voor Oekraïne? Omdat het er slecht uitziet. Snap je dat? Het lijkt alsof Rusland verliest of wegloopt van een gevecht. Mensen met dit soort kritiek zijn als de idioten die je op de middelbare school kende en die in een kringetje gingen staan en tegen twee landgenoten riepen dat ze moesten vechten. Toch had niet één van hen het lef om de ring in te stappen en een paar klappen uit te delen.

Ik probeer geen diepe, verborgen betekenis te lezen in de Russische actie. Ik geloof generaals Surovikin en Shoigu op hun woord. Door de Russische troepen op de westelijke oever met hun rug naar de rivier te houden, ontstond het risico dat de soldaten, in het geval dat Oekraïne een grote aanval zou uitvoeren die gepaard zou gaan met het opblazen van dammen in de rivier, in de val zouden lopen en gedwongen zouden worden te vechten zonder een betrouwbare communicatielijn.

Hoewel ik enige belangstelling heb voor de reactie van de Russische publieke opinie, hecht ik meer waarde aan de mening van de huursoldaten die aan de zijde van de Russen vechten. Ik heb het over de heren Ramzan Kadyrov en Yevgeny Prigozhin. Beide mannen hebben in het verleden openlijk kritiek geuit op bepaalde beslissingen van de Russische generale staf. Als deze troepenverplaatsing onterecht was, weet ik zeker dat ten minste één van beiden zich zou uitspreken. Nou, dat deden ze. Dit is wat Kadyrov zei:

Ik ben het volledig eens met de mening van de heer Prigozjin over de beslissing van Surovikin. Jevgeni Viktorovitsj merkte zeer juist op dat Surovikin duizend soldaten redde die zich in een daadwerkelijke omsingeling bevonden.

Na afweging van alle voors en tegens heeft generaal Surovikin een moeilijke maar juiste keuze gemaakt tussen zinloze opofferingen omwille van luidruchtige verklaringen en het redden van onbetaalbare soldatenlevens.

Kherson is een zeer moeilijk gebied zonder de mogelijkheid van een stabiele regelmatige aanvoer van munitie en de vorming van een sterke, betrouwbare achterhoede. Waarom werd dit niet gedaan vanaf de eerste dagen van de speciale operatie? Dat is een andere vraag. Maar in deze moeilijke situatie handelde de generaal verstandig en vooruitziend – hij evacueerde de burgerbevolking en gaf opdracht tot hergroepering.

Het is dus niet nodig om te praten over de “overgave” van Kherson. “Overgave” samen met de strijders. En Surovikin beschermt de soldaat en neemt een gunstigere strategische positie in – handig, veilig.

Iedereen wist vanaf de eerste dagen van de speciale operatie dat Kherson een moeilijk gevechtsgebied was. De soldaten van mijn eenheden meldden ook dat het erg moeilijk was om in dit gebied te vechten. Ja, het kan behouden blijven, het is mogelijk om tenminste enige aanvoer van munitie te organiseren, maar de kosten zullen tal van mensenlevens zijn. En deze voorspelling past niet bij ons.

Daarom geloof ik dat Surovikin handelde als een echte militaire generaal, niet bang voor kritiek.

Hij is verantwoordelijk voor het volk. Hij ziet het beter.

Dank je, Sergey Vladimirovich, voor het zorgen voor de jongens! En we zullen niet ophouden de vijand te raken en we zullen niet moe worden.

Kadyrov is geen sychofant. Hij loopt niet rond met een tube Labello om zijn lippen te kunnen smeren alvorens politici en generaals te kussen. Het lijkt erop dat hij Survikin oprecht respecteert en de tactische en strategische gedachte achter de zet begrijpt.

Ik besef dat dit het wereldwijde publiek, dat staat te popelen om een grote botsing te zien, enorm frustreert. Sommigen zijn voor Kiev en anderen voor Moskou. Generaal Surovikin begrijpt dat de mening van de “watchers” irrelevant is. Hij zal vechten op een plaats en tijd van zijn keuze, als hij kan. Opmerkelijk aan de Russische terugtrekking uit Kherson is dat deze niet onder vuur of aanval plaatsvond. Het was kalm en ordelijk en blijkbaar vooraf gepland. Misschien verklaart dit de geruchten die enkele weken geleden de ronde deden dat Rusland de stad Kherson zou verlaten.

Bloggers, Telegrammers en commentatoren mogen niet stemmen over wie de winnaar is in Oekraïne. Dat wordt beslist door wie de meest gevechtseffectieve troepen op het veld kan zetten, wie die troepen kan voeden en voorzien van de wapens en munitie die ze nodig hebben om te vechten, en wie het leger, de economie en het politieke systeem van de tegenstander kan vernietigen.

Gezien het feit dat Rusland nauwelijks iets van zijn hoofdleger en geavanceerde wapens aan het front heeft ingezet, terwijl Oekraïne zich als een bedelaar op de wereldmarkt begeeft en smeekt om meer geld en meer voertuigen en meer tanks, denk ik dat Rusland in het voordeel is. Ik ben niet op de hoogte van de militaire plannen van de Russische legerleiding, maar de Russische generaals lijken mij geen door angst gedreven mannen die emotioneel reageren op tactische verschuivingen op het terrein. Het zijn planners en ze houden die plannen voor zichzelf. Ik denk niet dat aan Ruslands lange geschiedenis van verrassende tegenstanders op het slagveld een einde is gekomen. Wil iemand wedden dat Rusland het licht in Kherson heeft uitgedaan voor zijn vertrek?


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Minister van Defensie Shoigu beveelt Russische troepen Kherson te verlaten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties