De energieprijzen zijn niet gestegen omdat de productie duurder is geworden of omdat Rusland meer vraagt. De energiebedrijven maken recordwinsten en de EU is een kolonie van de VS geworden. De Servische president Aleksandr Vučić sprak onlangs harde woorden tijdens het bijwonen van een militaire manoeuvre en sprak zich uit over verschillende kwesties, waaronder de energiezekerheid van het land, meldt Dr. Peter F. Mayer.

Servië is voorbereid en heeft zich verzekerd van gasreserves, terwijl Europa een helse winter te wachten staat door de stijging van de energieprijzen.

“Over vijf tot zeven dagen begint het koude seizoen en dan zullen de gasreserves in Europa opgebruikt zijn,” verklaarde Vučić. “Eergisteren was de gasprijs slechts 219 dollar, vandaag is dat 450 dollar voor 1000 kubieke meter. Elke dag zal hij nu omhoog gaan, want wanneer de eerste kubieke meters uit de opslagfaciliteiten stromen en er geen nieuwe aanvoer is, springt de prijs onmiddellijk omhoog, waardoor de elektriciteitsprijs onmiddellijk stijgt. Op de Europese markt was de elektriciteitsprijs gisteren 156 euro en vandaag is dat al 240 euro per megawattuur. Ik wil u alleen vertellen dat de prijs elke dag met 50 procent stijgt. Dus het wordt een geweldige winter. Ons land was goed voorbereid.”

Aleksandar Vučić beweerde dat Servië over 667 miljoen kubieke meter opgeslagen gas beschikt en dat zijn burgers bij een ongeval op de Balkanstroom niets te vrezen hebben.

“We hebben nu in totaal 667 miljoen kubieke meter gas in vier opslagfaciliteiten. Als ze gek worden en de gastoevoer weer afsluiten of een sabotagedaad plegen… Iedereen weet wie de aanslag in de Baltische staten heeft gepleegd, maar wij houden ons van de domme om de belangen van het land niet te schaden. … Wij zullen in ieder geval overleven, maar ik weet niet hoe het met de anderen zit,” zei Vučić.

Servische president waarschuwt voor helse winter

De beweringen van Vučić zijn een duidelijk voorbeeld van de huidige stand van zaken in Europa, dat een kolonie is geworden van het Angelsaksische Rijk. De onafhankelijke staten hebben niet het recht om hun soevereiniteit te verdedigen en hun onafhankelijk beleid te voeren om de belangen van hun landen te beschermen, maar moeten het verhaal volgen dat hun bondgenoten, de VS en het VK, opleggen. Vučić verklaarde dat de Europese leiders goed op de hoogte waren van het terroristische beleid van hun Amerikaanse beschermheren, maar niet de waarheid konden spreken.

De winnaars en verliezers van de exploderende prijzen voor brandstof, stookolie, aardgas en elektriciteit zijn duidelijk: geld verdwijnt uit de zakken van consumenten en kleine en middelgrote ondernemingen via de oliemaatschappijen naar die van aandeelhouders als Rockefeller en Co. Zij hebben dit jaar al 32 miljard dollar overgemaakt aan hun rijke en superrijke aandeelhouders:

ExxonMobil en Chevron, de grootste oliemaatschappijen in de Verenigde Staten, rapporteerden voor het derde kwartaal winsten van respectievelijk bijna 20 miljard USD en 11,2 miljard USD, terwijl de consumenten, vooral in de EU, lijden onder exploderende kosten voor alle soorten energie.

“Het is geen verrassing dat Chevron en Exxon dit jaar tot nu toe maar liefst 73 miljard dollar winst hebben binnengeharkt na maanden van extreme prijsopdrijving,” zei Jordan Schreiber, directeur Energie en Milieu bij Accountable.US.

“Maar in plaats van de consumenten de broodnodige verlichting te bieden, gaven ze meer dan 32 miljard dollar uit om hun rijke aandeelhouders te verrijken terwijl ze Amerikaanse gezinnen dwongen de rekening te betalen.”

De recordwinst van 19,7 miljard dollar van Exxon in juli-september, gestimuleerd door de stijgende gasexport, is drie keer zo hoog als de winst in dezelfde periode een jaar eerder, wat erop wijst dat het bedrijf flink heeft geprofiteerd van de chaos op de energiemarkt die de kosten voor huishoudens wereldwijd heeft opgedreven.

Bloomberg meldde dat “Exxon Facebook-moeder Meta Platforms Inc. in marktwaarde heeft ingehaald en nu voor het eerst sinds 2019 weer in de top 10 van de S&P 500 Index staat.”

“Aandeelhouders waren de belangrijkste begunstigden van Exxon’s comeback na de pandemie”, aldus het rapport.

De winst van Chevron over het derde kwartaal was de op één na hoogste in de geschiedenis van het bedrijf en bijna het dubbele van de 6,1 miljard dollar die het in dezelfde periode vorig jaar verdiende.

Vooruitlopend op de Amerikaanse oliegiganten rapporteerden de Europese energiereuzen Shell en Total enorme winsten over het derde kwartaal. De Amerikaanse gasgigant Valero rapporteerde een winststijging van 500%.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Nordstream – Het signaal dat Washington weet dat het de “Great Game” heeft verloren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties