De Servische president Aleksandar Vucic heeft donderdag gezegd dat de Europese landen een “helse” winter te wachten staat door de torenhoge energiekosten. Ondertussen heeft de regering in Belgrado haar best gedaan om een voorraad aardgas aan te leggen, voor het geval de pijpleiding die Russisch gas via Turkije aanvoert ook wordt gesaboteerd, meldt RT.

Over vijf tot zeven dagen zal het kouder worden en dan zal Europa zijn gasreserves gaan verbranden“, zei Vucic tegen verslaggevers nadat hij militaire oefeningen op een schietterrein in Oost-Servië had bijgewoond.

“Gisteren was de gasprijs 219 dollar voor 1.000 kubieke meter en vandaag 450 dollar,” voegde Vucic eraan toe. “Het zal elke dag stijgen, want wanneer de eerste partij de voorraad begint te verlaten en er niets is om die aan te vullen, zal de prijs stijgen.”

De Servische president merkte op dat dit ook elektriciteit duurder zal maken, waarbij hij wees op een soortgelijke prijssprong op de Europese spotmarkt, die volgens hem ging van 156 euro per megawattuur op woensdag naar 240 euro op donderdag.

Dit wordt een helse winter.

Vucic benadrukte dat Servië zelf goed is voorbereid en in vier installaties 667 miljoen kubieke meter gas heeft opgeslagen. De inwoners van Servië hebben geen reden om zich zorgen te maken, zelfs niet als er iets gebeurt met de TurkStream-pijpleiding die aardgas uit Rusland levert, zei hij.

Neo-con denktank roept Biden op Turkstream pijpleiding ook op te blazen om trans-Atlantische energiezekerheid

Servië is geen lid van de EU en heeft zich niet aangesloten bij de sancties tegen Moskou, ondanks de toenemende druk vanuit Brussel om dat wel te doen.

Europese gasfutures handelden donderdag tussen $1,333 en $1,405 per 1.000 kubieke meter, door de vrees dat het ongewoon warme weer snel plaats zal maken voor meer seizoensgebonden temperaturen in november.

De aardgasstroom uit Rusland, waarop de EU lang heeft vertrouwd, is dit jaar verstoord door een combinatie van factoren. Naast de EU-sancties tegen Moskou vanwege het conflict in Oekraïne die de betalingen bemoeilijken, werden de Nord Stream-pijpleidingen in september beschadigd door explosies. Een pijpleiding door Polen stopte in mei als gevolg van tegensancties, terwijl de gasdoorvoer door Oekraïne in oktober werd stopgezet.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Duitsland en de EU hebben een oorlogsverklaring overhandigd gekregen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties