De Deense sociaal-democraten werden de duidelijk grootste partij bij de Deense parlementsverkiezingen van dinsdag. Maar voor de partijleider, regerend premier Mette Frederiksen, wordt het een ingewikkelde regeringsformatie, aangezien het rode blok zijn meerderheid in het algemeen heeft verloren, meldt Samnytt.

Wie kan er tot 90 tellen?

Het is een terugkerende uitdrukking in de Deense politiek. De Folketing, het Deense parlement, heeft 179 zetels. Er zijn dus minimaal 90 mandaten nodig om een ​​meerderheid te vormen.

Sinds de verkiezingen van 2019 hebben de Deense sociaaldemocraten het land geregeerd met steun van een aantal kleinere rood-groene partijen. Samen hebben ze 94 zetels gehad, een vrij geruststellende meerderheid.

Verloren meerderheid

Maar bij de verkiezingen van gisteren verloor het Rode Blok negen van de zetels die ze wonnen bij de verkiezingen van 2019, hoewel de sociaaldemocraten wonnen en nog twee zetels in het Deense parlement bemachtigden.

De grootste verliezer in het rode blok is Radikale links – ironisch genoeg dezelfde partij die Frederiksen dreigde met een motie van wantrouwen en dus al dit najaar verkiezingen afdwong in plaats van in het voorjaar. De radicalen hebben hun kiezersaanhang meer dan gehalveerd.

Zelfs Enhedslisten, het Deense equivalent van de Zweedse Groene Partij, verloor sterk.

Moeilijke coalitievorming

Dus als Mette Frederiksen woensdag om elf uur de koningin ontmoet, wordt van haar verwacht dat ze de missie van Hare Majesteit ontvangt om het land te blijven regeren. Maar dan wacht een moeilijke regeringsformatie.

Naast de 50 zetels die ze van de Deense kiezers krijgt, kan Frederiksen rekenen op een ander koppel van de kiezers op de Faeröer en Groenland, de zogenaamde Noord-Atlantische zetels. Maar hoe ze zich een weg zal puzzelen naar de overige 38 is nog onduidelijk.

Frederiksen sprak al voor de verkiezingen over “een brede regering met partijen van beide kanten van het politieke centrum”. In de Deense media wordt gespeculeerd over een coalitieregering tussen de sociaaldemocraten en de twee blauwe partijen Venstre en Moderaterne.

Het zou betekenen dat de partijen aan de rood-groene rand hun invloed op de regeringsmacht verliezen en dat Denemarken, ondanks de verkiezingsoverwinning van Mette, naar rechts opschuift.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Denemarken: Syriërs krijgen € 30.000 om vrijwillig op te rotten – Anders worden ze gedeporteerd

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties