Turkije wint steeds meer aan geopolitiek belang, tot groot ongenoegen van de VS, nu het zich bij andere staten in de regio aansluit om zich steeds meer aan de controle van de hegemoon te onttrekken en zich aan te sluiten bij de zich versterkende multipolaire orde, schrijft Dr. Peter F. Mayer.

De verklaringen van prominente Turkse politici worden met de week duidelijker. Op 21 oktober bijvoorbeeld riep de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu de westerse landen op de unilaterale economische sancties tegen landen als Iran en Venezuela op te heffen en zei hij dat de VS moeten stoppen met het “pesten” van Saudi-Arabië over de stijgende olieprijzen, aldus de media.

“De hele wereld heeft de olie en het aardgas van Venezuela nodig … Aan de andere kant is er een embargo tegen Iraanse olie,” zei Cavusoglu vrijdag op een persconferentie.

“Als je wilt dat de prijzen dalen, moet je de embargo’s opheffen tegen de landen die hun producten op de markt brengen,” vervolgde hij.

“Je kunt het probleem niet oplossen door een land te bedreigen”, benadrukte de Turkse topdiplomaat. “Als je wilt dat de prijzen dalen, moet je de embargo’s opheffen voor de landen die hun producten op de markt aanbieden,” voegde Cavusoglu eraan toe.

De minister van Buitenlandse Zaken verzette zich ook tegen de Amerikaanse dreigementen tegen Saudi-Arabië naar aanleiding van het besluit van OPEC+ om de olieproductie aanzienlijk te verminderen. “De intimidatie van Saoedi-Arabië is ongepast,” zei Cavusoglu. “We staan voor vergelijkbare uitdagingen op het gebied van energieprijzen, maar we bedreigen niemand.”

Het Witte Huis heeft meermaals herhaald dat het werkt aan een “antwoord” op zijn historische partner op het Arabische schiereiland, en beschuldigt Riyad van alles, van “toenadering tot Rusland” tot het “dwingen” van OPEC+-leden om in te stemmen met een vermindering van twee miljoen vaten per dag.

De opmerkingen van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken van vrijdag komen op een moment dat Ankara probeert een evenwicht te vinden tussen zijn NAVO-verplichtingen en zijn goede betrekkingen met het Kremlin. Turkije heeft tot dusver geen westerse sancties tegen Moskou opgelegd, maar de handelsbetrekkingen met zijn buurland aan de Zwarte Zee uitgebreid.

De economische samenwerking tussen Rusland en Turkije is dit jaar toegenomen. Voor het hele jaar wordt een handelsvolume van 60 miljard dollar verwacht, hoewel het nog hoger zou kunnen uitvallen gezien de dynamiek van de eerste negen maanden. De goederenoverslag in het Azov-Zwarte Zeebekken alleen al wordt geraamd op 250 miljoen ton per jaar.

De uitvoer naar Turkije groeide vooral bij energieproducten, maar ook de uitvoer van niet-primaire goederen, waaronder bepaalde soorten metaalproducten, nam toe.

Twee maanden geleden hebben Turkije en Rusland een routekaart voor economische samenwerking ondertekend die tot doel heeft de bilaterale handelsomzet te verhogen tot 100 miljard dollar per jaar. De twee landen kwamen ook overeen de Russische roebel te gebruiken als valuta voor de bilaterale handel, ook voor de levering van Russisch aardgas.

Neo-con denktank roept Biden op Turkstream pijpleiding ook op te blazen om trans-Atlantische energiezekerheid te vergroten

President Recep Tayip Erdogan spreekt zich ook steeds meer uit tegen het paternalisme van de VS. “Het evenwichtige beleid van Turkije ten aanzien van de crisis in Oekraïne is wereldwijd toegejuicht. Als we de critici zouden volgen, zouden we als Europeanen vandaag moeten nadenken over hoe we de komende winter kunnen overleven. Ankara heeft echter een andere weg gekozen en we hebben geen problemen met gas,” zei Erdogan in een programma op de televisiezender TRT.

De geplande gashub in Turkije, die door Rusland zal worden bevoorraad, onderstreept het gebrek aan problemen met gas.

Een interessant artikel in Strategic Culture beschrijft wie de NAVO in handen heeft. Het zijn niet de presidenten van de VS, wat overduidelijk is bij Biden. Het zijn evenmin de politici van de Europese NAVO-landen: “De landen van de Europese Unie en de andere NAVO-leden worden – op enkele uitzonderingen na – geregeerd door teams van politici die niets anders zijn dan gewone Amerikaanse beïnvloedingsagenten.

Het Wereld Economisch Forum werd opgericht door Amerikaanse beleidsmakers

Velen van hen staan op de lijst van Young Global Leaders van het WEF, dat zelf een creatie is van de CIA die teruggaat tot 1961, toen WEF CEO Klaus Schwab afstudeerde aan Harvard en werd toegelaten tot door de CIA gefinancierde opleidingen.

De conclusies van de auteur liggen dan ook voor de hand:

“Ze kunnen deze leeghoofdige marionetten gemakkelijk controleren, juist omdat ze hun opkomst naar de macht financieren en ze zo lang als nodig is op deze posities houden. Ondanks alle pedanterie en grondig werk, en ondanks geduchte apparaten als de CIA en MI6, is het altijd gebeurd dat sommige mensen met vaste overtuigingen, vastbesloten om de nationale belangen ten koste van alles te beschermen, zich daarvan hebben losgemaakt. Daarom blijven Erdogan in Turkije en Orban in Hongarije zich verzetten tegen de belangen van de diepe staat overzee, ook al zijn hun thuislanden nog steeds lid van de NAVO. Laten we niet vergeten hoe in 2016 een militaire staatsgreep werd gepleegd tegen Erdogan en zijn wettige regering, met behulp van delen van het grondleger, de gendarmerie, tanks, marine en luchtvaart, georganiseerd, gecontroleerd en geleid door een corrupt deel van de Turkse legerofficieren. Het is heel goed mogelijk dat Viktor Orban in Hongarije in de nabije toekomst soortgelijke scenario’s krijgt voorgeschoteld, en we kunnen ervan uitgaan dat hij er klaar voor zal zijn.”

Viktor Orban is zich waarschijnlijk bewust van de gevaren, want het kan hem nauwelijks ontgaan zijn voor hoeveel geslaagde en mislukte couppogingen en oorlogen de VS sinds 1945 verantwoordelijk zijn geweest. In ieder geval heeft Erdogan de couppoging van 2016 kunnen afweren, niet in de laatste plaats omdat hij tijdig door Russische militairen in Syrië werd gewaarschuwd voor de aanslag op het hotel waar hij een half uur eerder verbleef.

In ieder geval wordt het Midden-Oosten en West-Azië met Turkije, de -stans, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Irak en Iran een steeds sterkere hoeksteen van de nieuwe multipolaire wereld.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De machtstrojka troeft Biden af in West-Azië

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties