De vijandigheid tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Saudische prins Mohammed bin Salman zou de decennialange betrekkingen tussen Washington en Riyad volledig kunnen vernietigen, aldus Amerikaanse media en deskundigen.

De betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië lijden momenteel onder de animositeit tussen Joe Biden en Mohammed bin Salman, meldt RT.de. Een gebrek aan persoonlijk vertrouwen versnelt een kloof die al jaren aan de gang is, volgens een artikel dat het Amerikaanse tijdschrift The Wall Street Journal op 24 oktober publiceerde.

De kloof tussen de regering Biden en Saoedi-Arabië is zo diep dat het partnerschap tussen de landen als geheel dreigt te eindigen en beide partijen hun toevlucht zouden kunnen nemen tot destructieve maatregelen, aldus het rapport. De Wall Street Journal schrijft:

Het ongeschreven pact tussen de VS en Saoedi-Arabië heeft 15 presidenten en zeven koningen, een Arabisch olie-embargo, twee Perzische Golfoorlogen en de terroristische aanslagen van 11 september overleefd. Nu valt het uiteen onder twee leiders die elkaar niet mogen of vertrouwen.”

“Zelden is de keten van gebroken verwachtingen, waargenomen beledigingen en vernederingen groter geweest dan nu,” vertelde Aaron David Miller, een oude Amerikaanse diplomaat in het Midden-Oosten, aan The Wall Street Journal. Hij voegde eraan toe: “Er is bijna geen vertrouwen en absoluut geen wederzijds respect.”

Volgens het tijdschrift, dat verwijst naar anonieme bronnen “binnen de Saoedische regering“, drijft de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman privé de spot met president Biden en zijn blunders en trekt hij de mentale scherpte van de Amerikaanse president in twijfel. “Hij had zijn adviseurs verteld dat hij niet bijzonder onder de indruk was van Biden sinds zijn tijd als vicepresident en de voorkeur gaf aan voormalig president Donald Trump“, aldus het Amerikaanse tijdschrift. Saoedi-Arabië ontkent de beschuldigingen. In reactie daarop zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal bin Farhan, in een interview dat deze “aantijgingen van anonieme bronnen” volledig onjuist waren. “De leiders van het Koninkrijk hebben altijd het hoogste respect getoond aan de Amerikaanse presidenten,” benadrukte hij, “omdat het Koninkrijk gelooft in het belang van een relatie gebaseerd op wederzijds respect.”

Biden had echter tijdens de verkiezingscampagne voor 2020 gezegd dat hij “zeer weinig sociale waarde” zag in de huidige regering in Saoedi-Arabië. De Wall Street Journal wijst erop:

“Hij weigerde meer dan een jaar met Prins Mohammed te spreken, en toen ze elkaar in juli eindelijk in Jeddah ontmoetten, kregen de aanwezige Saoedische functionarissen de indruk dat Biden daar niet wilde zijn en niet geïnteresseerd was in de beleidsdiscussies.”

Joe Biden smeekt Saudis om meer olie te pompen - Saudis zeggen dat hij zand kan oppompen en sluiten zich aan bij BRICS

Toch zijn vele Amerikaanse presidenten er door de decennia heen in geslaagd een redelijk evenwicht te vinden en met succes wederzijds voordelige betrekkingen met Saudi-Arabië op te bouwen. Zelfs in moeilijke historische en geopolitieke tijden, schrijft het tijdschrift:

“In 2005, slechts enkele jaren na de betrokkenheid van 15 Saoedi’s bij de terroristische aanslagen van 11 september 2001, had president George W. Bush kroonprins Abdullah ontvangen op zijn ranch in Texas, waar de twee mannen hand in hand werden gefotografeerd. Begin jaren zeventig nationaliseerden de Saoedi’s gedeeltelijk de Amerikaanse oliebelangen in het koninkrijk en legden ze een olie-embargo op dat een verlammende inflatie veroorzaakte. Niettemin ontmoette president Richard Nixon koning Faisal en proostte op zijn wijsheid tijdens een staatsdiner in Jeddah in 1974.”

In tegenstelling tot zijn voorgangers overweegt VS-president Biden nu hoe Saoedi-Arabië beter kan worden gestraft voor het OPEC+-besluit, aangezien hij en zijn regering vanaf de eerste dag de confrontatie met de partner in het Midden-Oosten zijn aangegaan.

Nadat Joe Biden was verkozen, ging Prins Mohammed met adviseurs om de tafel zitten om een plan te bedenken om de nieuwe president het hof te maken, aldus het tijdschrift. Als gevolg daarvan hebben de Saudi’s Loujain al-Hathloul, een prominente vrouwenrechtenactiviste die beweert in gevangenschap te zijn gemarteld, en twee Amerikaans-Soedische gevangenen vrijgelaten, aldus de krant. “Een vete met buurland Qatar werd ook snel bijgelegd na het leiden van een economische boycot van Qatar die Trump aanvankelijk had gesteund“, meldt The Wall Street Journal.

Insiders vertelden het tijdschrift dat Biden’s reactie prins Mohammed schokte. Zo bevroor de Amerikaanse president in zijn eerste weken de verkoop van Saudische wapens, draaide hij een besluit van de Trump-administratie om de Houthi-rebellen in Jemen als buitenlandse terroristische organisatie aan te merken terug en gaf hij het inlichtingenrapport over de moord op journalist Jamal Khashoggi vrij. Voor Saoedi-Arabië waren deze stappen “een klap in het gezicht“, merkt de krant op, met een citaat van expert David Schenker, een hoge ambtenaar van het State Department in de regering-Trump. Over de redenen waarom Saoedi-Arabië zich tot een strategisch partnerschap met Rusland wendt, zei hij:

“De interactie met de regering Biden was in de eerste twee jaar zo slecht dat één bezoek niet genoeg was om Saoedi-Arabië ertoe te bewegen zijn olie-alliantie met Moskou op te geven.”

Het is te verwachten dat de spanningen tussen Joe Biden en prins Mohammed zullen escaleren, schrijft de krant. Benadrukt wordt dat momenteel, na het besluit van de door Saoedi-Arabië geleide OPEC+ om de olieproductie te verlagen ondanks de eisen van de VS, “eens ondenkbare vergeldingsmaatregelen op tafel liggen”.

Het is moeilijk voor te stellen dat een van beide partijen zegt: ‘Oké, laten we dit weer in elkaar zetten,'” zei Steven Cook, een Midden-Oosten expert bij de in New York gevestigde denktank Council on Foreign Relations.

Voorlopig is het Witte Huis terughoudend om de banden met Saoedi-Arabië te verbreken “omdat het gevoelige veiligheidsoperaties in gevaar zou kunnen brengen“. Biden’s veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei dat de Amerikaanse president zou bespreken hoe te reageren op Saoedi-Arabië, “inclusief mogelijke veranderingen in de Amerikaanse veiligheidsbijstand”. “De president zal niet overhaast handelen,” zei Sullivan tegen CNN.

Als mogelijke reactie van Saoedi-Arabië ligt volgens The Wall Street Journal “een drastische optie” op tafel:

“Saudische functionarissen hebben privé gezegd dat het koninkrijk de Amerikaanse staatsobligaties die het bezit zou kunnen verkopen als het Congres anti-OPEC wetgeving aanneemt.”

Saudi-Arabië is momenteel een van de grootste buitenlandse houders van Amerikaanse staatsobligaties. In 2016 had Riyad al gedreigd Amerikaanse activa af te stoten als de VS een wet zouden aannemen die het mogelijk maakt Saoedi-Arabië verantwoordelijk te stellen voor de terroristische aanslagen van september 2001. Uit angst voor ernstige economische gevolgen blokkeerde Washington destijds de wet.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Saoedi-Arabië in gesprek om toe te treden tot BRICS-coalitie – Het resultaat zou een wereldwijde energie en economische splitsing zijn

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
It's me
It's me
4 maanden geleden

Fuck de Amerikanen, ze zijn hun onderdrukkende macht kwijt, de wereld zijn de Amerikanen zat met hun oorlog zucht en het zijn zulke Gore viezeriken, elk land heeft er al mee te maken gehad, ze staan straks geheel alleen, wat een mooie gedachte ❣️