De top van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie heeft deze week formeel toegezegd dat het blok Oekraïense militairen op EU-grondgebied zal trainen om tegen Rusland te vechten. Dat maakt de EU met 27 landen onvermijdelijk partij in de oorlog in Oekraïne, meldt Strategic Culture.

Bijna twee maanden geleden, in een eerder hoofdartikel van Strategic Culture van 19 augustus, stelden we dat het conflict in Oekraïne al was uitgegroeid tot een Derde Wereldoorlog. Die waarschuwing is bevestigd door de dramatische escalatie van de militaire betrokkenheid van het door de Verenigde Staten geleide NAVO-bondgenootschap en de Europese Unie in Oekraïne.

Deze week kondigde de Council on Foreign Affairs van de Europese Unie een militaire bijstandsmissie (EUMAM) voor Oekraïne aan, waarbij de komende twee jaar tot 15.000 Oekraïense troepen zullen worden opgeleid. Duitsland en Polen worden de belangrijkste opleidingscentra. Het hoofdkwartier van de EUMAM komt in Brussel. Dit wijst op langetermijnplannen voor oorlog en, jammer genoeg, het afwijzen van elke vorm van diplomatieke oplossing.

Het opleidingsprogramma voor de gehele EU is slechts de formele, uitgebreide overname van missies die tot nu toe meer discreet op nationaal, bilateraal niveau werden ondernomen. De Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië hebben sinds 2014 militaire adviseurs in Oekraïne, waar zij neonazistische formaties zoals het Azov-bataljon hebben begeleid. Oekraïense troepen zijn ook getraind in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Estland en de andere Baltische staten.

Maar wat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU deze week hebben verklaard, is een systematische deelname van het hele blok aan de oorlog in Oekraïne tegen Rusland. Juridisch gezien maakt de officiële training van troepen op EU-grondgebied voor actieve inzet in een oorlog de EU partij in de oorlog. Dit heeft ernstige gevolgen voor de wijze waarop Rusland zijn strijdkrachten rechtmatig inzet. In potentie hebben Europese staten zichzelf tot doelwit van Russische militaire aanvallen gemaakt.

Dit was waarschijnlijk al veel eerder het geval toen Europese NAVO-leden samen met de Verenigde Staten Oekraïne overspoelden met steeds meer dodelijke wapens.

Rusland heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de door de NAVO aan Oekraïne geleverde wapens van de door de VS geleide as een oorlogspartij hebben gemaakt. Het conflict is dus niet langer een proxy-oorlog, maar een regelrechte confrontatie.

Elke week die voorbijgaat kondigen de VS en hun NAVO-bondgenoten aan dat er zwaardere wapens aan Oekraïne worden geleverd. Naar schatting is in totaal 42 miljard dollar aan wapens van westerse mogendheden bestemd voor Oekraïne, waarvan bijna tweederde (28 miljard dollar) van de Verenigde Staten.

Naast het opvoeren van de training van Oekraïense militairen op EU-grondgebied, heeft de EU deze week ook 500 miljoen euro extra uitgetrokken om het regime in Kiev te helpen bij de levering van wapens. Het financieringsmechanisme heeft de Orwelliaanse titel “Europese Vredesfaciliteit”.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz beloofde nieuwe leveringen van zelfrijdende houwitsers, luchtverdedigingssystemen en meervoudige raketlanceersystemen. Vorige week beloofde ook de Franse president Emmanuel Macron meer houwitsers, luchtradarverdediging en raketten.

De leiders van de Europese Unie lijken, net als die van de Verenigde Staten en de NAVO, misdadig krankzinnig. De escalatie van de oorlog in Oekraïne tegen Rusland kwam deze week op het moment dat het NAVO-blok in Europa nucleaire oorlogsoefeningen uitvoerde gericht tegen Rusland. De waarschuwingen van Moskou dat het ingeslagen oorlogspad zou kunnen leiden tot een planetaire catastrofe zijn door de westerse mogendheden roekeloos verdraaid als zou Rusland gebruik maken van “nucleaire chantage”.

De gedachtegang van de Verenigde Staten en hun Europese vazallen is verbazingwekkend. De Amerikaanse president Joe Biden heeft gesproken over het gevaar van een “nucleair Armageddon”. Europese leiders als Scholz en Macron hebben naar verluidt gewaarschuwd voor een directe confrontatie met Rusland. En toch blijven diezelfde westerse politici en hun soortgenoten de oorlog in Oekraïne aanwakkeren tot catastrofale proporties.

Geen enkele westerse leider heeft een diplomatieke oplossing aangedragen om de oorlog in Oekraïne te beslechten of de strategische veiligheidskwesties aan te pakken die aan de basis liggen van het conflict.

De politieke en economische chaos die Groot-Brittannië in zijn greep houdt – met het gedwongen aftreden van de ongelukkige premier Liz Truss deze week na slechts zes weken in Downing Street – is een veelzeggend teken van de bredere malaise die de westerse landen treft door de implosie van hun economieën. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie ondergaan een ware economische ineenstorting als gevolg van hun failliete kapitalistische systemen.

Cijfers over ongekende armoede en sociale ineenstorting zijn ongekend. Openbare protesten en industriële stakingen tegen het oorlogszuchtige beleid en de noodlijdende kosten van levensonderhoud komen overal in Europese en Amerikaanse steden voor. De ineenstorting van het systeem is al tientallen jaren aan de gang, maar wordt versneld door een verkeerd imperialistisch beleid om Rusland (en China) het hoofd te bieden. Het zelf toegebrachte afsluiten van Russisch gas naar Europa is de ultieme kamikaze drone – afgevuurd door Europese elites op hun eigen volk!

In werkelijkheid is de oorlog in Oekraïne een geopolitieke krachtmeting met Rusland om een oude en stervende door de VS geleide westerse orde in stand te houden, waarbij Washington de veronderstelde hegemoon is, gediend door sycofante Europese satellieten. De dagen van die imperialistische orde zijn geteld.

In de afgelopen eeuw zijn twee wereldoorlogen uitgelokt om het failliete westerse kapitalisme te redden. Die oorlogen zijn er tot op afschuwelijke hoogte gedeeltelijk in geslaagd het systeem te regenereren, of op zijn minst de nemesis uit te stellen.

Ook nu wordt het westerse systeem geconfronteerd met een existentiële crisis. De heersende machten vechten wanhopig om te overleven, terwijl ze terecht vrezen voor revolutionaire sociale onrust. Deze extreme situatie is de reden waarom westerse politieke elites beslissingen nemen die crimineel roekeloos zijn en pervers het risico van een catastrofale oorlog inhouden – en dat alles natuurlijk onder het eeuwenoude mom van nobelheid.

De heersers van de Verenigde Staten en Europa willen een oorlog met Rusland beginnen voordat hun eigen volk thuis een oorlog begint. Gelukkig is Rusland meer dan in staat zich te verdedigen. Maar dat neemt niet weg dat er sprake is van een rampzalige misrekening.

De schuldigen van deze helse situatie zijn de westerse elites, hun bedrijfsleiders en het dode kapitalistische systeem. Westerse burgers moeten hen ten volle ter verantwoording roepen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Nordstream – Het signaal dat Washington weet dat het de “Great Game” heeft verloren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagar
Hagar
3 maanden geleden

Philip Giraldi: Laten we eens eerlijk zijn over wie er echt achter de Oekraïne oorlog zit:
https://www.unz.com/pgiraldi/how-jewish-is-the-war-against-russia/

Voor de mensen met een kort geheugen: luister naar William Luther Pierce, over de NAVO oorlog tegen Jougoslavie in de jaren ’90:

https://video.natall.com/dr-william-pierce-hands-off-yugoslavia/
https://video.natall.com/dr-william-pierce-why-the-jews-want-war/