Rioolwaterzuiveringsinstallaties in Duitsland komen chemicaliën tekort. Vier deelstaten nemen daarom drastische maatregelen en staan toe dat de fosfaatgrenswaarden worden overschreden.

De Europese productie van de “precipitanten”, die essentieel zijn voor de chemische reiniging van rioolwater, is door de zelfopgelegde energiecrisis met meer dan 50 procent gedaald. Een kwart van de Duitse rioolwaterzuiveringsinstallaties heeft inmiddels leveringsproblemen gemeld, aldus Free West Media.

De chemische industrie staat momenteel met de rug tegen de muur – steeds meer bedrijven dreigen failliet te gaan. Wolfgang Große Entrup, algemeen directeur van de branchevereniging VCI, zei onlangs in een interview met ntv: “De torenhoge energieprijzen treffen onze industrie hard.”

De VCI-baas voegde eraan toe: “We kijken daarom uiterst kritisch en met grote bezorgdheid naar de toekomst”. En dat heeft ernstige gevolgen, niet alleen voor de werknemers van de getroffen bedrijven, maar ook voor het publiek in het algemeen.

Veel rioolwaterzuiveringsinstallaties in Duitsland beschikken niet meer over voldoende ijzer- en aluminiumzouten om aan de strenge richtlijnen voor fosfaten te voldoen. De zogenaamde neerslagmiddelen, die de fosfaten binden en met het zuiveringsslib worden afgevoerd, zijn normaal gesproken een bijproduct van de productie van zoutzuur.

Deze productie verkeert op haar beurt in moeilijkheden. Daar zijn twee redenen voor: Ten eerste is de produktie van zoutzuur energie-intensief en daarom zeer duur in tijden van hoge elektriciteits- en gasprijzen. Ten tweede is er, nu de economie lijdt onder de inflatie, ook minder vraag naar producten die normaal gesproken zoutzuur gebruiken in hun productieproces. Dit zijn bijvoorbeeld verf en vernis.

De Duitse vereniging voor waterbeheer, afvalwater en afval (DWA) meldde na een representatieve enquête in september dat een kwart van de rioolwaterzuiveringsinstallaties reeds melding had gemaakt van leveringsproblemen van de dringend noodzakelijke chemicaliën. Voor oktober werd verwacht dat de leveringsproblemen elke tweede rioolwaterzuiveringsinstallatie in het land zouden treffen.

Om ervoor te zorgen dat zuiveringsinstallaties ondanks het tekort kunnen blijven werken, zijn in Noordrijn-Westfalen, Mecklenburg-Vorpommern, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein verordeningen uitgevaardigd die de installaties toestaan de fosfaatgrenswaarden te overschrijden. Vergelijkbare regelingen zijn aangekondigd in Thüringen en in Saksen-Anhalt is een overeenkomstig besluit in voorbereiding.

CEO Nestle: Mensen hebben geen recht op water, moet worden geprivatiseerd en gecontroleerd

Wat betekent dit alles?

Rioolwaterzuiveringsinstallaties moeten een afvalwaterheffing aan de staat betalen voor het lozen van fosforverbindingen – die op haar beurt wordt doorberekend aan het publiek in de vorm van afvalwaterheffingen. Hoe hoger het fosforgehalte, hoe hoger de tarieven. Waterbehandeling kan dus aanzienlijk duurder worden.

Op lange termijn kunnen hogere fosforlozingen in wateren, waarbij de stoffen via rivieren in zee terecht kunnen komen, ook leiden tot eutrofiëring. Bij een gebrek aan neerslag kunnen de exploitanten niet meer voldoende fosfaten uit het afvalwater binden.

Wanneer dit slecht behandelde water in rivieren wordt geloosd, worden de fosfaten een probleem omdat zij als voedingsstoffen dienen voor bijvoorbeeld algen. Die kunnen op hun beurt andere planten en dieren in het water van voedingsstoffen en zuurstof beroven. Sommige algensoorten scheiden ook gifstoffen in het water uit die schadelijk zijn voor flora en fauna. Als er te veel fosfaten in zee terechtkomen, kunnen zich daar algentapijten vormen die ook het zonlicht blokkeren en dus schadelijk zijn voor andere levende wezens.

In dit verband spreekt men van “dode zones”.

Duitse chemische gigant waarschuwt voor totale ineenstorting van het land als Russische olie en gas worden afgesloten

Een ander probleem

Ook het drinkwater wordt aangetast: Niet alleen rioolwaterzuiveringsinstallaties, maar ook de drinkwaterleveranciers melden een tekort aan chemicaliën – ook de vlokmiddelen, die nodig zijn om het water te bevrijden van zogenaamde zwevende stoffen, worden schaars. Dit kan ernstige gevolgen hebben. “In het ergste geval” kan het water zonder vlokmiddelen troebel worden, “waardoor het niet meer als drinkwater kan worden geleverd”, aldus de Vereniging van Gemeentebedrijven (VKU) tegen de Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ).

Volgens de VKU worden vooral drinkwaterleveranciers getroffen die hun water bijvoorbeeld uit stuwmeren betrekken. Dit water moet worden gezuiverd voor zwevende stoffen.

Op verzoek van NOZ hebben de vier deelstaten bevestigd dat zij decreten hebben uitgevaardigd die de rioolwaterzuiveringsinstallaties toestaan de fosfaatgrenswaarden te overschrijden en daaraan toegevoegd dat de exploitanten overschrijdingen aan de autoriteiten moeten melden.

Hogere fosfaatconcentraties in rivieren zijn mogelijk in de winter omdat algen in het koude seizoen nauwelijks groeien, maar als de nood in het komende voorjaar of zelfs in de zomer aanhoudt, kan dit een grote kopzorg worden.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Het Wereld Economisch Forum wil nu je drinkwater stelen – Zodat Nestlé het aan je kan verkopen, als je het kan betalen …

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
3 maanden geleden

Algen tapijten blokkeren het zonlicht en is schadelijk. Zonnepanelen doen hetzelfde en leveren ook nog eens geen reet aan stroom op in wintertijd. Goed man die greendeal met hun WEF agenda. Net mn riool moeten laten doorpblazen want ik heb een A++ wasmachine en A++ afwasmachine. Deze gebruiken minder water en minder stroom op lagere temperaturen. Hierdoor gaat vet verzepen en krijg je piepschuim in je leidingen. Goed man dat gesticht de EU, eventjes 235 euri portemonnee schade en een lading reinigingsmiddel er achteraan hup zo de rioolzuivering in.

Qvic
Qvic
3 maanden geleden

Wordt tijd om een eigen waterput te slaan en/of regelwater op te vangen in grote vaten. Om zo onafhankelijk te worden van die waterzuiveringsinstallaties, daar er enkel dood water uit de kraan komt. Wat ook al moet verontreinigen van de rotzooi die er nog inzet en wat je al eerst opnieuw in leven moet brengen, voordat het drinkbaar wordt en/of het aan je planten kunt geven.