Het zal het laatste Oekraïense offensief zijn, want daarna is het Westerse materieel en het Oekraïense kanonnenvoer op. Bovendien treedt de Winter in waar de Russen wel mee om kunnen gaan en de NAVO niet en stort het hele elektrische grid de komende dagen in door de voortdurende drone- en raketaanvallen daarop.

Een eerder offensief bij Kherson mislukte al jammerlijk en kort daarna volgde de PR-overwinning waarbij de door de Russen verlaten oblast Kharkov werd ‘terugveroverd’ tegen enorme verliezen.

Oekraïne heeft continu PR-overwinningen nodig omdat anders de financiering opdroogt en de kans is groot dat na een overwinning van de Republikeinen bij de Midterms de Amerikaanse bereidheid om geld in de bodemloos corrupte put te blijven storten afneemt. Er is dus haast geboden.

De Russen zullen dit keer niet wijken. Het Zuiden was altijd al beter verdedigd, omdat daar reguliere troepen die vanuit de Krim overgebracht zijn gestationeerd zijn en omdat de landverbinding met de Krim niet verloren mag gaan.

Dat de Russen bezig zijn op grote schaal de burgerbevolking te evacueren (de NOS maakt er deporteren van) geeft ook aan dat ze niet van plan zijn te wijken.

Het oorlogstheater is toch een theater

Ꙃausted (op Slavyansgrad):

Mijn woorden zijn uitsluitend gericht tot die mensen die blijkbaar noch over logica, noch over gezond verstand beschikken. Ik zal trachten uit te leggen waarom de verwachte “sprong” van de AFU naar Kherson (bij wijze van voornemen, het is onwaarschijnlijk dat zij de stad zullen innemen omdat wij ons daar niet zullen terugtrekken) louter een media-operatie is.

Wat zou een adequate militaire leiding doen als de vijand over veertien dagen nieuwe reserves naar het front verwacht? Ik herinner u eraan dat Rusland zojuist 300 duizend nieuwe soldaten heeft gemobiliseerd – het aantal dat Oekraïne zes maanden nodig had om op te roepen.

Voor Zelensky zou het mobiliseren van meer mensen zeer moeilijk zijn (terzijde: de Russen kunnen gemakkelijk nog meer mensen oproepen, omdat de mobilisatiemiddelen zoveel groter zijn). Op het eerste gezicht lijkt het absoluut noodzakelijk dat Oekraïne zo snel mogelijk vooruit gaat en zoveel mogelijk grondgebied verovert. In dit geval lijkt het logisch om als doel te stellen de Dnjepr te bereiken en zo mogelijk zelfs Kherson zelf in te nemen. Op papier lijkt alles redelijk.

Maar laten we deze beslissing eens nader bekijken en in de werkelijke context plaatsen: De AFU zal aanzienlijke afstanden moeten overbruggen van de contactlijn tot Kherson – ongeveer 20, 40 en 100 km respectievelijk van Pravdino, Snigiryovka en Dudchany.

Laten we aannemen dat de Oekraïners een week of twee nodig hebben om zo’n spurt te maken. Maar in welke toestand zullen zij de stad bereiken? Ik verzeker u dat de Russen het gebied niet zullen opgeven zoals in de regio Charkov: zowel de groepering in het zuiden is anders, en elke dag worden versterkingen aangevoerd, en artillerie en luchtvaart treden onberispelijk op. Laatst probeerde de AFU al een dergelijke sprong te maken vanuit Dudchany en Novaya Kamenka, en het Russische leger sloeg hen terug en liet hen de prijs betalen van niet minder dan een heel regiment.

Dus, de Oekraïense sprong naar Kherson – als hij serieus wordt uitgevoerd – heeft alle kans om herinnerd te worden als een “bloedige hel” voor het Oekraïense leger zelf. Na verscheidene regimenten en zelfs een divisie te hebben verloren in de watermeloenvelden onder artillerie- en vliegtuigvuur, zal het gehavende Oekraïense leger tevoorschijn komen om in het stedelijk gebied van Kherson te worden geconfronteerd met een nieuwe Russische verdedigingsgroep, versterkt door verscheidene golven reservisten. De vraag “wat gaat er nu gebeuren?” is nogal overbodig.

Zo lijkt de beslissing om naar Kherson te gaan aan de vooravond van de dramatische versterking van de Russische groepering in het zuiden, onder de huidige omstandigheden (gecoördineerde artillerie/luchtafweer) een buitengewoon rampzalige keuze voor de AFU. Vanuit militair oogpunt heeft het geen praktisch nut.

Maar een dergelijke beslissing kan worden genomen, en het zou een politieke beslissing zijn. Nog een “overwinning” van de AFU in de vorm van de herovering van belangrijk grondgebied zou de Amerikaanse kiezers laten zien dat Joe Biden geen ongelijk had en dat zijn militaire bijstand heeft geholpen, en dat die dus ook in de toekomst zou helpen. Intussen zou het ontstaan van een directe bedreiging voor Kherson en de invasie in de voorsteden ervan de rating van Vladimir Poetin zeer hard beginnen te raken. Wat er daarna zal gebeuren, binnen de huidige verkiezingscyclus, interesseert niemand. Dat is een verhaal voor een andere keer.

Volgens mij is dit een puur politieke voorstelling, en ook bedoeld om indruk te maken op de media. En wat de gehersenspoelde Oekraïners en hun achterban betreft, laat ze maar zwelgen in weer een mediasucces. Het zal er uiteindelijk niet toe doen, wat ze ook besluiten te doen.

De troepenopbouw bij Kherson is de grootste die we tot nu gezien hebben

De defensieve strijd om Kherson lijkt onvermijdelijk nu de vijand daar meer troepen concentreert om aan te vallen. Er zijn verschillende verdedigingslinies gebouwd, maar Yuri raadt alle burgers aan om de rechteroever van de Dnjepr te verlaten, om te voorkomen dat ze de militairen in de weg staan om hun werk te doen. De strijd zal naar verwachting uiterst hevig zijn, de gevechten op de korte afstand of zelfs in de stad zelf, zijn waarschijnlijk. Het zou wel eens de beslissende slag van de oorlog kunnen worden.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Keerpunt – Een ander soort oorlog staat op het punt te beginnen

4.5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
It's me
It's me
4 maanden geleden

Zullen dus veel Navo troepen sneuvelen nou dat is een goed teken, hoe meer des te beter.

Hagar
Hagar
4 maanden geleden

De beste tactiek die de Russen nu kunnen volgen is alles wat met elektriciteit en telecom te maken heeft vernielen, en dan alle steden in Oekraïne non-stop bombarderen, totdat de bevolking er genoeg van krijgt en zelf de Zelenskies afzet.

Deze tactiek van massaal uitmoorden van weerloze burgers werd door de Britten en Amerikanen uitgevonden en toegepast tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze noemden het “Terror Bombing”.

Winston Churchill stond letterlijk te dansen en springen en juichen van plezier, elke keer wanneer hij de luchtfoto’s van totaal in puin gebombardeerde Duitse steden te zien kreeg.

De Russen zouden deze tactiek ook op de USA en op het Verenigd Koninkrijk kunnen toepassen. Met kernwapens natuurlijk, want met conventionele explosieven gaat dit veel te lang duren. De Britten en de USA zijn de uitvinders van deze tactiek, dus zij zullen het zeker kunnen waarderen.

Qvic
Qvic
4 maanden geleden

Al is de troepenmacht van Oekraïne/NAVO enorm groot en sterk, zij zullen hoe dan ook verslagen worden door Rusland. Want het is hun land c.q. grondgebied nu en dat zullen de Russen eventueel met grof geweld bevrijden. Het is eigenlijk niets anders dan een zelfmoord poging van de NAVO. Als de NAVO een vals vlag kernbom daar laat vallen. Dan heeft Amerika en Engeland, Berlijn, Brussel een serieus probleem, die zijn weerga niet kent.