De NAVO speelt een gevaarlijk spel dat dreigt te escaleren in een nucleaire oorlog met Rusland, schrijft Larry C. Johnson. Sorry dat ik uw vrijdagavond verpest. De NAVO trapt vandaag haar jaarlijkse kernwapenoefening af – oftewel STEADFAST NOON. Hoewel deze oefening niet is opgezet als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne, komt ze op een delicaat moment en zal Rusland zijn nucleaire alarmniveau verhogen. Hoewel het waar is dat de NAVO deze oefening elk jaar rond deze tijd houdt, is het dwaas te doen alsof de oorlog in Oekraïne er niet toe doet. Waarom? Omdat de NAVO oefent met het inzetten van kernwapens, het bewapenen van vliegtuigen met die wapens en het simuleren van een aanval op Rusland. Denk je dat het de Russen niets kan schelen?

Ik wil dat je de geschiedenis achter deze oefening begrijpt. Hier is de beschrijving van de 2020 versie van Steadfast Noon, die Nederland organiseerde:

“De oefening van vandaag laat zien dat de bondgenoten vastbesloten zijn om ervoor te zorgen dat de nucleaire afschrikking van de NAVO veilig, beveiligd en effectief blijft,” zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg tijdens zijn bezoek aan de vliegbasis Volkel in Nederland voor de oefening op 16 oktober. “Het doel van de nucleaire afschrikking van de NAVO is niet om een conflict uit te lokken, maar om de vrede te bewaren, agressie af te schrikken en dwang te voorkomen.”

Dit jaar vonden de trainingsvluchten plaats boven delen van West-Europa en de Noordzee.

De jaarlijkse oefening, bekend als Steadfast Noon, is bedoeld om de nucleaire capaciteit van de NAVO in Europa te oefenen en te beoordelen. De oefening wordt ver van tevoren gepland en er zijn meer dan 50 vliegtuigen van verschillende geallieerde luchtmachten bij betrokken. De vliegtuigen dragen geen echte bommen tijdens de oefenvluchten.

Volgens de Federation of American Scientists zetten de Verenigde Staten naar schatting elk 20 B61 tactische bommen in op de luchtmachtbases van Büchel en Volkel. Ongeveer 100 Amerikaanse tactische bommen staan vermoedelijk op bases in België, Italië en Turkije.

De schijnbaar onschuldige uitdrukking “trainingsvluchten” is een eufemisme voor het laden van vliegtuigen met nagebouwde kernwapens en ze op een vluchtpatroon sturen dat een aanval op Rusland simuleert. Niets provocerends, toch?

USAF personeel laadt een B61 kernbom trainer op een F-16 jachtbommenwerper op Aviano Air Base.

Hetzelfde geldt voor 2021, waarvoor Italië als gastheer optrad:

De NAVO maakte maandag bekend dat zij is begonnen met haar jaarlijkse nucleaire oefening met de codenaam Steadfast Noon. De oefening, die een week duurt, vindt plaats boven Zuid-Europa en omvat vliegtuigen en personeel van 14 NAVO-landen.

Volgens de NAVO-verklaring omvat Steadfast Noon trainingsvluchten met gevechtsvliegtuigen met dubbele capaciteit en conventionele jets, ondersteund door surveillance- en bijtankvliegtuigen. Er worden geen echte wapens gebruikt. Deze oefening helpt ervoor te zorgen dat de nucleaire afschrikking van de NAVO veilig en doeltreffend blijft.”. . .

De tweede nucleaire basis in Italië – Ghedi bij Brescia – die mogelijk deel uitmaakt van de Italiaanse gastheer voor de Steadfast Noon-oefening van dit jaar, ondergaat momenteel verschillende belangrijke moderniseringen in verband met kernwapens die bedoeld zijn om de nucleaire aanvalsmissie van de NAVO jarenlang te dienen.

Van de 14 betrokken landen opereren Nederlandse F-16’s en Duitse Tornado’s vanaf Ghedi AB naast Italiaanse Tornado’s, terwijl Amerikaanse en Belgische F-16’s en mogelijk Tsjechische Gripen opereren vanaf Aviano AB.

België en het Verenigd Koninkrijk zijn dit jaar gastheer voor de versie van Steadfast Noon:

Steadfast Noon, zoals de oefening heet, loopt van 17 tot 30 oktober en omvat 14 landen en tot 60 vliegtuigen van verschillende types, waaronder straaljagers van de vierde en vijfde generatie, alsook surveillance- en tankervliegtuigen.

Evenals in voorgaande jaren zullen B-52 langeafstandsbommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht deelnemen. Dit jaar vliegen ze vanaf de luchtmachtbasis Minot in North Dakota. De oefenvluchten vinden plaats boven België, waar de oefening plaatsvindt, en boven de Noordzee en het Verenigd Koninkrijk.

Dit kon erger. Kun je je de gevolgen voorstellen als Polen of Litouwen gastheer zouden zijn? Dat zou een potentiële nucleaire oorlog op scherp hebben gezet. Ik weet niet of de planners altijd al van plan waren het luchtruim van België en de Noordzee te gebruiken of dat het operatiegebied zes maanden geleden is gewijzigd.

Deze oefeningen worden normaal gesproken 18 maanden van tevoren gepland. Men begint met een preplanningconferentie, die wordt gevolgd door daaropvolgende planningconferenties waar het scenario wordt uitgewerkt en verfijnd. Naast NAVO-personeel zijn bij de planning aannemers betrokken die helpen bij het schrijven van het berichtenverkeer dat de communicatie tussen de betrokken landen en de NAVO-commandostructuur simuleert. Wanneer het proces is voltooid, is er een MSEL – dat wil zeggen een Master Scenario Events List – die functioneert als het script van een regisseur voor een film. De MSEL dicteert wie wat doet, wanneer en waar.

Wat het STEADFAST NOON van dit jaar zo gevaarlijk maakt, is dat het plaatsvindt terwijl westerse dreigementen over het gebruik van kernwapens tegen Rusland achteloos in het rond worden geslingerd. In feite wordt Rusland ervan beschuldigd te dreigen met het gebruik van kernwapens – het heeft een dergelijke dreiging niet geuit – als verdere rechtvaardiging voor het doorgaan met deze oefening.

De slimme zet van het Westen, in het licht van de verhoogde spanningen met Moskou, zou zijn geweest de oefening af te gelasten. Het Westen is niet slim:

Het grootste deel van de manoeuvres zou worden gehouden op meer dan 1000 km van Rusland, zei een functionaris van de NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

“Het zou een heel verkeerd signaal zijn als we nu plotseling een routinematige, reeds lang geplande oefening zouden annuleren vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat zou absoluut een verkeerd signaal zijn”, zei Stoltenberg tegen verslaggevers aan de vooravond van een vergadering van de NAVO ministers van Defensie in Brussel.

Eigenlijk zou het stopzetten van de oefening de spanningen met Rusland hebben verminderd. Op dit moment moet je aannemen dat de Russen denken dat het Westen deze oefening gebruikt als voorwendsel om Rusland aan te vallen met een preventieve nucleaire aanval. Hoewel ik niet geloof dat de NAVO die grens zal overschrijden, althans niet nu, is dit een onnodige provocatie nu de zenuwen in de NAVO en in Rusland op scherp staan. Laten we bidden dat het hoofd koeler wordt.

Bekijk het uitstekende overzicht van Andrei Martyanov, waarin de nucleaire en radarcapaciteit van de VS en Rusland worden vergeleken, als u wilt begrijpen welk potentieel gevaar de wereld te wachten staat:


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


NAVO gaat volgende week door met geplande nucleaire oefeningen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagar
Hagar
3 maanden geleden

De NAVO kent maar 3 strategieën: aanvallen, aanvallen en aanvallen.

Gelukkig hebben de Russen een dikke huid, veel zelfbeheersing en veel gezond verstand.

Hopelijk is er binnen de NAVO iemand met een gemiddelde intelligentie, die de hele bende oorlogszuchtige debielen kan intomen.