Het klimaat tussen de VS en Saoedi-Arabië heeft een nieuw niveau van escalatie bereikt. De Saudische regering zegt dat de VS het koninkrijk onder druk heeft gezet om een besluit tot vermindering van de olieproductie door de OPEC+ met een maand uit te stellen om de verhoopte verkiezingsuitslag van de “Democratische Partij” bij de komende Congresverkiezingen in november niet in gevaar te brengen.

Saoedi-Arabië zei op donderdag dat de VS er bij het koninkrijk op hadden aangedrongen een besluit tot vermindering van de olieproductie door de OPEC en de bondgenoten in de OPEC+-alliantie – waaronder Rusland – met een maand uit te stellen omdat te hoge olieprijzen een bedreiging vormen voor het gehoopte electorale succes van de Democratische Partij in de VS bij de komende tussentijdse verkiezingen in november.

De OPEC+ alliantie, geleid door Saoedi-Arabië en Rusland, heeft onlangs besloten de olieproductie voor de maand november drastisch te verlagen met twee miljoen vaten (159 liter) per dag. Deze aanbodkrapte zou nu een negatief effect kunnen hebben op de verkiezingsuitslag van Biden’s Democratische partij bij de komende tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres in november, die cruciaal zijn voor het behoud van de krappe meerderheid van de Democratische partij in het Congres.

Saoedi-Arabië zei dat het weliswaar de kracht van zijn betrekkingen met alle bevriende staten wil handhaven, maar herhaalde dat het alle dictaten, acties of pogingen afwijst die erop gericht zijn de Saoedische strategie om de wereldeconomie te beschermen tegen de “volatiliteit van de oliemarkt” in gevaar te brengen.

De VS en Saoedi-Arabië lijken steeds meer van elkaar vervreemd te raken. Met het recente besluit van Saudi-Arabië in OPEC+ om de olieproductie te verlagen, valt een oude overeenkomst tussen de VS en Saudi-Arabië zichtbaar uiteen: de Saudi’s leverden “goedkope olie” en de VS zorgden in ruil daarvoor voor “veiligheid”. Op basis van deze traditie heeft Biden tevergeefs geprobeerd de Saudische leiders onder druk te zetten om nog meer olie op de wereldmarkt te pompen om de wereldolieprijzen te verlagen, wat ongetwijfeld ten koste zou zijn gegaan van de Russische export en inkomsten.

Amerikaanse Democraten willen betrekkingen met Saoedi-Arabië bevriezen – “Genoeg is genoeg”

De relatie van Washington met Saoedi-Arabië is gespannen. In reactie op de verlaging van de olieproductie door OPEC+ roept een vooraanstaande Democratische senator nu zelfs op tot het blokkeren van alle toekomstige wapenverkopen aan Saudi-Arabië en het onmiddellijk bevriezen van de Amerikaanse samenwerking met het koninkrijk. Er wordt ook gesproken over het terugtrekken van alle Amerikaanse troepen uit het land.

De voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Amerikaanse Senaat, Bob Menendez, heeft de Amerikaanse regering opgeroepen de samenwerking met de belangrijkste bondgenoot in het Midden-Oosten met onmiddellijke ingang te bevriezen in het licht van de bezuinigingen van de door Saoedi-Arabië geleide OPEC+. Op maandag zei de Democratische senator:

“De Verenigde Staten moeten onmiddellijk alle aspecten van onze samenwerking met Saoedi-Arabië bevriezen. Inclusief alle wapenverkopen en veiligheidssamenwerking buiten wat absoluut noodzakelijk is om VS-personeel en -belangen te verdedigen.”

Met deze drastische woorden reageerde Menendez, die als voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen ook vetorecht heeft over buitenlandse wapenverkopen, op het besluit van de olieassociatie OPEC+ om de olieproductie voorlopig te verlagen. Een stap die de VS en andere geallieerde regeringen beschouwen als een “geschenk” van Saoedi-Arabië aan Moskou. Volgens Menendez draagt de “verschrikkelijke” beslissing van de OPEC+, die bestaat uit olie-exporterende landen als Saoedi-Arabië, Rusland, Irak en Iran, alleen maar bij aan de ondersteuning van “de oorlog van de Russische president Vladimir Poetin”.

Als voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat wilde Menendez daarom geen groen licht geven voor samenwerking met Riyad zolang het koninkrijk zijn standpunt over de oorlog in Oekraïne niet herziet. Hij zei:

“Genoeg is genoeg.”


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De Verenigde Staten verklaren Rusland, Duitsland, Nederland en Frankrijk de oorlog

4 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties