De terreuraanslag op Krymskiy Most – de Krimbrug – was de spreekwoordelijke druppel die de Euraziatische emmer deed overlopen, schrijft Pepe Escobar.

De Russische president Vladimir Poetin vatte het netjes samen: “Dit is een terroristische aanval gericht op het vernietigen van de kritieke civiele infrastructuur van de Russische Federatie.”

Het hoofd van het Russische onderzoekscomité, Alexander Bastrykin, bevestigde tegenover Poetin dat terreur tegen de brug werd uitgevoerd door de SBU – Oekraïense speciale diensten.

Bastrykin zei tegen Poetin: “we hebben de route van de vrachtwagen, waar de explosie plaatsvond, al vastgesteld. Bulgarije, Georgië, Armenië, Noord-Ossetië, Krasnodar… De vervoerders zijn geïdentificeerd. Met de hulp van agenten van de FSB hebben we de verdachten kunnen identificeren.”

Russische geheime dienst lekte cruciale informatie naar militaire correspondent Alexander Kots. De lading werd besteld door een Oekraïense burger: explosieven verpakt op 22 pallets, in rollen folie onder plastic folie, werden vanuit Bulgarije verscheept naar de Georgische haven Poti. Daarna werd de lading in een vrachtwagen met buitenlandse nummerplaten geladen en over land naar Armenië vervoerd.

De inklaring aan de grens tussen Armenië en Rusland verliep vlot – volgens de regels van de Euraziatische douane-unie (zowel Rusland als Armenië zijn lid van de Euraziatische Economische Unie, of EAEU). De lading werd blijkbaar niet door röntgenstralen ontdekt. Deze route is standaard voor truckers die naar Rusland reizen.

De vrachtwagen kwam vervolgens Georgië weer binnen en stak de grens met Rusland opnieuw over, maar nu via de controlepost Boven-Lars. Dat is dezelfde die gebruikt wordt door duizenden Russen die de gedeeltelijke mobilisatie ontvluchten. De vrachtwagen kwam terecht in Armavir, waar de lading werd overgeladen in een andere vrachtwagen, onder de verantwoordelijkheid van Mahir Yusubov: de vrachtwagen die vanaf het Russische vasteland de Krim binnenkwam.

Heel belangrijk: het transport van Armavir naar een afleveradres in Simferopol had moeten plaatsvinden op 6-7 oktober, dat wil zeggen op de verjaardag van president Poetin op vrijdag 7 oktober. Om onverklaarbare redenen is dat een dag uitgesteld.

De chauffeur van de eerste vrachtwagen is al aan het getuigen. Yusubov, de chauffeur van de tweede vrachtwagen – die op de brug ontplofte – was “blind”: hij had geen idee wat hij vervoerde, en is dood.

In dit stadium staan twee conclusies voorop.

Ten eerste: Dit was geen standaard zelfmoordaanslag in ISIS-stijl op een vrachtwagen – de voorkeursinterpretatie in de nasleep van de terreuraanslag.

Ten tweede: De verpakking vond zeer zeker plaats in Bulgarije. Dat wijst, zoals de Russische inlichtingendienst cryptisch heeft geïmpliceerd, op de betrokkenheid van “buitenlandse speciale diensten”.

Een fata morgana van oorzaak en gevolg

Wat door de Russische inlichtingendienst openbaar is gemaakt, vertelt slechts een deel van het verhaal. Een scherpe beoordeling die The Cradle ontving van een andere Russische inlichtingenbron is veel intrigerender.

Bij de ontploffing werd minstens 450 kg explosieven gebruikt. Niet op de vrachtwagen, maar in de overspanning van de Krimbrug zelf. De witte vrachtwagen was slechts een afleidingsmanoeuvre van de terroristen “om een illusie van oorzaak en gevolg te creëren.” Toen de vrachtwagen het punt op de brug bereikte waar de explosieven waren aangebracht, vond de explosie plaats.

Volgens de bron vertelden spoorwegmedewerkers de onderzoekers dat er sprake was van een vorm van elektronische kaping; de terroristen namen de controle over het spoor over, zodat de trein met brandstof een bevel kreeg om te stoppen vanwege een vals signaal dat de weg voor hen bezet was.

Bommen op de brugpijlers waren een werkhypothese die in het weekend in de Russische militaire kanalen uitvoerig werd besproken, evenals het gebruik van onderwaterdrones.

Uiteindelijk kon het vrij geavanceerde plan niet de noodzakelijkerwijs rigide timing volgen. Er was geen uitlijning op de millimeter tussen de gemonteerde explosieve ladingen, de passerende vrachtwagen en de brandstoftrein die tot stilstand kwam. De schade was beperkt en gemakkelijk te beperken. De combinatie lading/vrachtwagen ontplofte op de buitenste rechterrijstrook van de weg. De schade was slechts op twee delen van de buitenste rijstrook, en niet veel op de spoorbrug.

Uiteindelijk leverde Terror on the Bridge een korte, pyrrusachtige PR-overwinning op – die in het hele Westen werd gevierd – met verwaarloosbaar praktisch succes: het vervoer van Russische militaire vracht per spoor werd binnen ongeveer 14 uur hervat.

En dat brengt ons bij de belangrijkste informatie in de beoordeling van de Russische informatiebron: de whodunnit.

Het was een plan van de Britse MI6, zegt deze bron, zonder verdere details te geven.

Het is veelzeggend dat de Amerikanen zich gehaast hebben om de zaak te ontkennen. De spreekwoordelijke “Oekraïense regeringsfunctionaris” vertelde CIA mondstuk The Washington Post dat de SBU het heeft gedaan. Dat was een directe bevestiging van een Ukrainska Pravda rapport gebaseerd op een “ongeïdentificeerde wetshandhaver.”

klik voor groter

De perfecte rode lijn trifecta

In het weekend werd al duidelijk dat de ultieme rode lijn was overschreden. De Russische publieke opinie en media waren woedend. Krymsky Most is niet alleen een technisch hoogstandje, het is ook het visuele symbool van de teruggave van de Krim aan Rusland.

Bovendien was dit een persoonlijke terreuraanval op Poetin en het hele Russische veiligheidsapparaat.

We hadden dus achtereenvolgens: Oekraïense terroristen die de auto van Darya Dugina opbliezen in een buitenwijk van Moskou (ze gaven het toe); VS/VK-special forces die Nord Stream en Nord Stream 2 (gedeeltelijk) opbliezen (ze gaven het toe en trokken het vervolgens in); en de terreuraanslag op Krymsky Most (nogmaals: toegegeven en vervolgens ingetrokken).

En niet te vergeten de beschieting van Russische dorpen in Belgorod, de levering van langeafstandswapens door de NAVO aan Kiev, en de routinematige executie van Russische soldaten.

Darya Dugina, Nord Streams en de Krimbrug maken het tot een oorlogsdaad trifecta. Deze keer was de reactie dus onvermijdelijk – er werd zelfs niet gewacht op de eerste vergadering sinds februari van de Russische Veiligheidsraad die voor de middag van 10 oktober was gepland.

Moskou lanceerde de eerste golf van een Russische Shock’n Awe zonder zelfs maar de status van de speciale militaire operatie (SMO) te veranderen in een contraterroristische operatie (CTO), met alle ernstige militair-juridische implicaties van dien.

Zelfs vóór de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad stond de Russische publieke opinie immers massaal achter het uittrekken van de handschoenen. Poetin had zelfs geen bilaterale ontmoetingen met de leden gepland. Diplomatieke bronnen laten doorschemeren dat de beslissing om de hamer te laten vallen al in het weekend was genomen.

Shock’n Awe wachtte niet op de aankondiging van een ultimatum aan Oekraïne (dat kan over een paar dagen komen); een officiële oorlogsverklaring (niet nodig); of zelfs de aankondiging welke “besluitvormingscentra” in Oekraïne zouden worden getroffen.

Het de facto uitzaaien van SMO tot CTO betekent dat het regime in Kiev en degenen die het steunen nu als legitieme doelwitten worden beschouwd, net als ISIS en Jabhat al-Nusra tijdens de Anti-Terror Operatie (ATO) in Syrië.

En de verandering van status – dit is nu een echte oorlog tegen terreur – betekent dat het beëindigen van alle vormen van terrorisme, fysiek, cultureel en ideologisch, de absolute prioriteit heeft, en niet de veiligheid van de Oekraïense burgers. Tijdens de SMO stond de veiligheid van de burgers voorop. Zelfs de VN heeft moeten toegeven dat het aantal burgerslachtoffers in Oekraïne in de ruim zeven maanden van de SMO relatief laag is geweest.

Enter ‘Commander Armageddon’

Het gezicht van Russian Shock’n Awe is de Russische commandant van de luchtmacht, legergeneraal Sergej Surovikin: de nieuwe opperbevelhebber van de nu volledig gecentraliseerde SMO/CTO.

Non-stop werden vragen gesteld: waarom heeft Moskou deze beslissing niet al in februari genomen? Nou, beter laat dan nooit. Kiev leert nu dat ze met de verkeerde man hebben gerotzooid. Surovikin wordt alom gerespecteerd – en gevreesd: zijn bijnaam is “Generaal Armageddon.” Anderen noemen hem “Kannibaal”. De legendarische Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov – ook een kolonel-generaal in het Russische leger – prijst Surovikin uitbundig als “een echte generaal en strijder, een ervaren, wilskrachtige en vooruitziende bevelhebber”.

Surovikin is sinds 2017 commandant van de Russische luchtmacht; kreeg de titel Held van Rusland voor zijn no-nonsense leiding van de militaire operatie in Syrië; en had in de jaren negentig ervaring op het terrein in Tsjetsjenië.

Surovikin is Dr. Shock’n Awe met volledige carte blanche. Dat maakte zelfs speculaties dat minister van Defensie Sergei Shoigu en chef van de generale staf Valery Gerasimov werden verwijderd of tot aftreden werden gedwongen, zoals gespeculeerd door het Telegramkanaal Grey Zone van de Wagner-groep loos.

Het is nog steeds mogelijk dat Shoigu – alom bekritiseerd voor recente Russische militaire tegenslagen – uiteindelijk wordt vervangen door de gouverneur van Tula, Alexei Dyumin, en Gerasimov door de plaatsvervangend opperbevelhebber van de grondtroepen, luitenant-generaal Alexander Matovnikov.

Dat is bijna onbelangrijk: alle ogen zijn gericht op Surovikin.

MI6 heeft wel een paar goed geplaatste mollen in Moskou, relatief gezien. De Britten hadden de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de generale staf gewaarschuwd dat de Russen deze maandag een “waarschuwingsaanval” zouden uitvoeren.

Wat er gebeurde was geen “waarschuwingsaanval”, maar een massaal offensief van meer dan 100 kruisraketten die “vanuit de lucht, over zee en over land” werden gelanceerd, zoals Poetin opmerkte, tegen Oekraïense “energie-, militaire commando- en communicatievoorzieningen”.

MI6 merkte ook op dat “de volgende stap” de volledige vernietiging van de Oekraïense energie-infrastructuur zal zijn. Dat is geen “volgende stap”: het gebeurt al. In vijf regio’s, waaronder Lviv en Charkov, is de stroomvoorziening volledig weg en in vijf andere regio’s, waaronder Kiev, zijn er ernstige onderbrekingen.

Meer dan 60 procent van de Oekraïense elektriciteitsnetten is al uitgevallen. Meer dan 75 procent van het internetverkeer is weg. Elon Musk’s Starlink netcentrische oorlogsvoering is “uitgeschakeld” door het Ministerie van Defensie.

Shock’n Awe zal waarschijnlijk in drie fases verlopen.

Ten eerste: Overbelasting van het Oekraïense luchtverdedigingssysteem (staat al aan).

Ten tweede: Oekraïne in de middeleeuwen storten (al bezig).

Ten derde: Vernietiging van alle belangrijke militaire installaties (de volgende golf).

Oekraïne staat op het punt de komende dagen bijna totale duisternis te omarmen. Politiek gezien opent dat een compleet nieuw balspel. Gezien Moskou’s handelsmerk “strategische ambiguïteit” kan dit een soort Desert Storm remixed zijn (massale luchtaanvallen die een grondoffensief voorbereiden); of, wat waarschijnlijker is, een “stimulans” om de NAVO tot onderhandelen te dwingen; of gewoon een meedogenloos, systematisch raketoffensief gemengd met elektronische oorlogsvoering (EW) om Kievs oorlogscapaciteit voorgoed te verbrijzelen.

Of het kan al het bovenstaande zijn.

Hoe een vernederd westers rijk de inzet nu kan verhogen, zonder nucleair te handelen, blijft de hamvraag. Moskou heeft te lang een bewonderenswaardige terughoudendheid getoond. Niemand mag ooit vergeten dat in het echte Grote Spel – hoe de opkomst van de multipolaire wereld te coördineren – Oekraïne slechts een bijzaak is. Maar nu kunnen de figuranten beter dekking zoeken, want generaal Armageddon is op los.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Rusland zet de stroom uit in Oekraïne – VS verliezen de oorlog

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
3 maanden geleden

Het was een plan van de Britse MI6, zegt deze bron, zonder verdere details te geven. “

EXPOSED: Before Ukraine blew up Kerch Bridge, British spies plotted it

https://thegrayzone.com/2022/10/10/ukrainian-kerch-bridge/

Hagar
Hagar
3 maanden geleden

De Russen mogen bombarderen zoveel ze willen.

De westerse satanistische regimes hebben besloten dat er een grote langdurige oorlog moet komen, en niets kan hen daar van afbrengen.