Het Westen heeft zoveel wapens in Oekraïne gepompt dat de eigen arsenalen van veel landen bijna leeg zijn. In vergelijking daarmee is het effect van de wapenleveranties beslist gering geweest, schrijft Thomas Röper.

Bloomberg meldt dat veel NAVO-landen klagen over lege arsenalen en daarom niet meer wapens en munitie aan Oekraïne kunnen leveren. Het aanvullen van de arsenalen zal jaren duren, veel wapensystemen kunnen zelfs niet op korte termijn worden geproduceerd. Voordat we bij het Bloomberg-rapport komen, wil ik u nogmaals herinneren aan wat alleen de VS al aan Oekraïne heeft geleverd.

Wapenleveranties en hun effect

Nog geen week geleden heb ik in een artikel uitgelegd waarom het Russische leger het momenteel moeilijk heeft in Oekraïne. Daarbij besprak ik ook de wapenleveranties van de VS, die aanzienlijk zijn.

Het Pentagon heeft een lijst gepubliceerd van de wapens die tot nu toe aan Oekraïne zijn geleverd. Daarin staat dat alleen al de VS Oekraïne voor bijna 17 miljard dollar aan wapens en uitrusting heeft geleverd. Dit omvat 1.400 Stinger luchtafweersystemen, meer dan 8.500 Javelin antitankwapens en 32.000 andere pantserdoorborende wapens, ongeveer 988.000 houwitsergranaten, 60 miljoen patronen voor kleine wapens, meer dan 150 artilleriestukken, 20 Mi-17 helikopters, 200 M113 gepantserde personeelsdragers, honderden Humvee-voertuigen, 16 HIMARS-multiraketwerpers, tienduizenden mortieren, raketten en granaten, en nog veel meer. En dit is slechts een voorbeeld van de wapens die door de VS zijn geleverd.

Daarnaast zijn er massa’s wapens van andere NAVO-landen. In feite vecht Rusland in Oekraïne tegen het hele wapenarsenaal van de NAVO-landen. Met deze hoeveelheid wapens had Oekraïne grote successen moeten boeken, maar zijn offensieven hebben slechts terreinwinst opgeleverd van minder dan 100 kilometer in de regio Charkov; in andere regio’s waren de successen nihil, ondanks massale Oekraïense offensieven.

Het is dan ook verbazingwekkend dat Oekraïne niet meer successen heeft geboekt met zijn vele honderdduizenden onder dwang gemobiliseerde (zij het meestal slecht getrainde) soldaten en dit ongelooflijke arsenaal aan door het Westen geleverde wapens en duizenden hoog opgeleide huurlingen. Het Oekraïense leger beschikt over het volledige wapenarsenaal van de NAVO-landen, is in mankracht vele malen beter dan de door Rusland ingezette troepen en krijgt de volledige steun van de Amerikaanse, Britse en Duitse inlichtingendiensten.

Het gaat enerzijds om huurlingen van particuliere militaire bedrijven zoals Academi (voorheen Blackwater), die tot 2.000 dollar per dag ontvangen voor hun werk, maar er zitten waarschijnlijk ook NAVO-soldaten tussen die officieel uit dienst zijn gegaan om een formele confrontatie tussen de NAVO en Rusland te vermijden.

Het Russische leger houdt verrassend goed stand tegen deze superieure macht en heeft waarschijnlijk al een zeer groot deel van de door het Westen geleverde wapens vernietigd. De huidige bombardementen op militair bruikbare infrastructuur in Oekraïne tonen aan dat het Russische leger – in tegenstelling tot de berichten van westerse “deskundigen” – niet bijna verslagen is en evenmin zijn luchtoverwicht boven Oekraïne heeft verloren. De in Rusland gemobiliseerde soldaten zijn nog niet eens in groten getale aan het front aangekomen, maar het Russische leger laat zien wat het kan als het de kans krijgt. Waarop heeft het Russische oppercommando de afgelopen maanden gewacht, vragen veel Russische deskundigen zich af.

De westerse arsenalen zijn leeg

Bloomberg meldt vandaag onder de kop “Ukraine’s Allies Can’t Get Arms Fast enough as Stockpiles Shrink” dat de arsenalen van veel westerse staten leeg zijn. In het artikel leren we bijvoorbeeld:

“De bondgenoten van Kiev hebben al voor miljarden dollars aan wapens, munitie en uitrusting geleverd sinds Rusland in februari binnenviel. Dat zet de munitievoorraden onder druk, waaronder 155mm granaten voor de artillerie, aldus sommige mensen, waarvan de VS Oekraïne sinds het begin van de oorlog meer dan een miljoen kogels heeft geleverd.
Hoe langer de oorlog voortduurt, hoe meer de partners van Oekraïne geneigd zullen zijn hun steun terug te schroeven omdat zij zich zorgen maken over hun eigen veiligheid, waardoor mogelijk het soort breuklijnen ontstaat dat Poetin probeert uit te buiten, naast spanningen over de toegang tot energie in Europa. Behalve op meervoudige raketten hebben de bondgenoten van Oekraïne zich vooral gericht op het leveren van wapens en tanks uit het Sovjettijdperk, waarvan de voorraden eveneens slinken.
Deze voorraden moeten worden vervangen door moderne wapens. Tegelijkertijd hebben de leden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie meer wapens nodig om de aanwezigheid van het bondgenootschap op zijn oostflank te versterken.”

Over de moeilijkheden om de geleverde wapens te vervangen, leren we:

“Het kan jaren duren voordat het aanbod de vraag inhaalt. Defensiebedrijven hebben moeite de productie uit te breiden in de mate die nodig is.”

Heel concreet gaat het om wapensystemen die als ware wonderwapens tegen het Russische leger zijn bejubeld en in gigantische aantallen zijn geleverd, maar weinig effect hebben gehad:

“In een conference call voor analisten op 26 april zei Greg Hayes, Chief Executive Officer van Raytheon Technologies Corp, dat het bedrijf op zijn vroegst in 2023 orders voor grote aanvullingen van Stinger-raketten en Javelin antitankmunitie zal ontvangen, omdat het moeilijk is de materialen te verkrijgen die nodig zijn om ze te maken. (…) “Helaas heeft het ministerie van Defensie al ongeveer 18 jaar geen Stingers meer gekocht en zijn sommige onderdelen niet meer verkrijgbaar,” zei Hayes destijds, verwijzend naar het Pentagon. Hij zei dat Raytheon een deel van de elektronica van de raket opnieuw moet ontwikkelen en “dat gaat ons wat tijd kosten”. Het Amerikaanse leger heeft het bedrijf vervolgens in mei een contract van 624 miljoen dollar toegekend voor de productie van 1.300 Stinger-raketten, inclusief hulp bij het wegwerken van veroudering, het verbeteren van belangrijke onderdelen en het versnellen van de productie.””

De VS heeft al 1400 Stinger-raketten aan Oekraïne geleverd, maar heeft er slechts 1300 nabesteld. En zelfs die zijn maar een paar jaar beschikbaar. Dit is blijkbaar het geval met de meeste wapensystemen die aan Oekraïne zijn geleverd. Ze zijn relatief ineffectief geweest als men bedenkt dat de VS bijvoorbeeld 8.500 Javelins heeft geleverd, maar dat zelfs volgens de meest optimistische NAVO-rapporten “slechts” een paar honderd Russische tanks zijn vernietigd. En andere NAVO-landen hebben ook duizenden antitankwapens geleverd.

Blijkbaar geldt voor het Russische leger het oude gezegde: wie dood verklaard wordt, leeft langer.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De Bundeswehr heeft nog voor twee dagen Munitie

3.5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagar
Hagar
3 maanden geleden

De Russen doen hun deel door te vechten tegen de Zelenskies en de NATO huurmoordenaars die daar de etnische Russen terroriseren.

Wij moeten ons deel doen door te vechten tegen de satanisten die geïnfiltreerd zijn in onze regimes, onze media, onze academia, enz… en die een oorlog financieren met ons leger, en met ons belastinggeld, tegen onze beste bondgenoot.

Kees
Kees
3 maanden geleden
Antwoord aan  Hagar

Het moge duidelijk zijn dat er aan de zijde van Putin een halve of hele jubel stelling heerst om straks als overwinnaar uit de strijd gaat komen en hij geen last heeft van de EU en NAVO en dat de EU tergronde gaat.

Hagar
Hagar
3 maanden geleden
Antwoord aan  Kees

Ik denk niet dat er een jubelstemming heerst bij de Russen, ik denk eerder dat zij deze oorlog dik tegen hun zin voeren.

Maar Rusland heeft geen keuze, ze moeten vechten om te overleven.

louis
louis
3 maanden geleden

Het is juist heel effectief geweest. De Oenkraiense prutsers kunnen er niet mee omgaan. Voor de Russen werd het daardoor een beetje zoals konijntjes afschieten op de kermis. Zo hebben ze alle EU en USA wapentuig op kunnen ruimen omdat het naar hun toe werd gebracht.

Qvic
Qvic
3 maanden geleden
Antwoord aan  louis

Voor een leek leek het net alsof Rusland ineens bleef steken op de plaats en dat gaf Oekraïne het illusie, dat Rusland verslaanbaar was. Deze tactische zet van Rusland, was ervoor te zorgen voor minimale eigen verliezen en korte aanvoerlijnen. Zodat de slagkracht er niet onder te lijden had. Terwijl Oekraïne lange aanvoerlijnen nodig had en eerst over vlak terrein moest aanvallen, waar geen beschutting was. Waardoor de vijand van veraf te zien was. Dat was letterlijk prijs schieten voor de Russen. Dat Rusland af en toe zelfs terug trok uit waardeloze delen, gaf Oekraïne weer moet om de volgende grote offensief te plannen. Die vervolgens weer verpulvert werd door Rusland. De NAVO heeft nooit tegen een vijand gevochten die sterker en tactisch beter is dan zij. Dan werkt het lompe oorlogsvoering van de NAVO niet, zonder lucht overmacht.