Storingen in het Starlink-communicatiesysteem hebben geleid tot een “catastrofaal” verlies van communicatie tussen Oekraïense troepen tijdens hun gevechten met Russische troepen, meldde de Financial Times (FT) vrijdag.

Het nieuws wekte de bezorgdheid dat Elon Musk mogelijk iets aan de dienst heeft gedaan in reactie op Oekraïense aanklachten tegen zijn vredesplan, maar de SpaceX-magnaat noemde het artikel van de krant “slechte berichtgeving”, meldt RT.

Musk gaf Oekraïne in maart al duizenden Starlink-terminals en hielp het leger van Kiev om “drones te bedienen, vitale inlichtingenupdates te ontvangen en met elkaar te communiceren in gebieden waar geen andere veilige netwerken zijn”, zoals de FT het omschreef.

In de afgelopen weken, toen Oekraïense troepen het gebied binnentrokken dat voorheen door Russische troepen werd gecontroleerd, zijn de systemen meermaals uitgevallen. Een hoge Oekraïense functionaris vertelde de FT dat dit leidde tot een “catastrofaal” verlies van communicatie, ook tijdens “gevechten”. De storingen waren “wijdverspreid” en “leidden tot paniektelefoontjes van soldaten”, aldus een andere functionaris.

Roman Sinitsin, die een non-profit leidt die Starlinks naar het Oekraïense leger stuurt, zei dat het probleem mogelijk te wijten was aan Musk’s SpaceX die het signaal in de door Rusland bezette gebieden blokkeerde.

“Het is voor mij absoluut duidelijk dat dit wordt gedaan door vertegenwoordigers van Starlink om het gebruik van hun technologie door Russische bezettingstroepen te voorkomen,” zei Sinitsin tegen de FT, en hij drong er bij SpaceX op aan nauwer samen te werken met het Oekraïense leger.

Dezelfde theorie werd omarmd door Aiden “Cossackgundi” Aslin, een Britse huurling die bij een recente ruil van krijgsgevangenen werd bevrijd. “Dit is slechts een klein probleem, dat volgens mij zal worden opgelost wanneer tijdelijke lijnen worden uitgezet,” twitterde hij.

FT’s bronnen beschreven “acute” uitval in de regio Kherson – waar Oekraïense troepen de afgelopen dagen zijn opgerukt – maar ook Zaporozhye, waar de frontlinie niet was veranderd. Ondertussen zeiden twee militaire bronnen dat hun Starlinks prima werkten in de onlangs veroverde gebieden van Kherson en Kharkov. Het Oekraïense ministerie van Defensie en de generale staf weigerden officieel commentaar te geven.

In een reactie op het rapport tweette het Amerikaanse congreslid Adam Kinzinger – een uitgesproken voorstander van Oekraïne – dat de storing “moet worden onderzocht” als een “nationale veiligheidskwestie”. De bezorgdheid van de Republikein uit Illinois kwam nadat Musk een vredesvoorstel voor Oekraïne had gedaan dat woedend werd afgewezen door zowel Kiev als zijn steunpilaren in het Westen.

Hoewel Musk niet reageerde op het verzoek van de FT om commentaar, ging hij in het openbaar op het verhaal in.

“Slechte berichtgeving door FT,” tweette hij vrijdag. “Dit artikel beweert ten onrechte dat Starlink terminals & service zijn betaald, terwijl slechts een klein percentage is betaald. Deze operatie heeft SpaceX 80 miljoen dollar gekost en zal tegen het einde van het jaar de 100 miljoen dollar overschrijden. Wat er op het slagveld gebeurt, is geheim.”

Later voegde hij eraan toe dat hij “regelmatig in contact” stond met de Oekraïense minister van digitale zaken Mikhail Fedorov, evenals met “heel wat” andere partijen in het conflict.

De Russen hebben het gedaan

Moon of Alabama houdt het op een andere oorzaak dan wanbetaling door Oekraïne.

Het Russische leger is wereldleider in zijn vermogen tot elektronische oorlogsvoering. Het kan radioverkeer op de grond op elke frequentie uitschakelen. Het heeft nu manieren gevonden om ook grond-satellietverbindingen zoals gebruikt door de Starlink constellatie uit te schakelen.

Aan het begin van de oorlog werd het Oekraïense leger voorzien van duizenden Starlink-terminals die verbinding kunnen maken met de zwermen kleine Starlink-satellieten, die door het Pentagon werden gefinancierd, maar door de bedrijven van Elon Musk worden beheerd. Zij maakten communicatie mogelijk tussen Oekraïense grondeenheden en ook algemene bevelvoering en controle van grotere operaties. Zonder Starlink is het Oekraïense commando afhankelijk van veldtelefoons via kabels, lopers en koeriers. Allemaal uiterst kwetsbaar in een omgeving die rijk is aan artillerie.

Sinds 2001 heeft Rusland het elektromagnetische Tirada 2-systeem ontwikkeld dat het grond-satellietverkeer in specifieke gebieden kan uitschakelen.

Russische militairen kunnen in de nabije toekomst systemen in gebruik nemen die vijandelijke communicatiesatellieten kunnen uitschakelen, zei een geïnformeerde gesprekspartner van Interfax in het militair-industrieel complex 05 januari 2018. “Een van de projecten is Tirada 2. Het ontwikkelingswerk is al in 2001 begonnen,” zei hij. Volgens hem zal dit complex in staat zijn om communicatiesatellieten vanaf de grond uit te schakelen. “Hij werkt door elektronische onderdrukking. Dit is een miljoenenproject,” zei hij. Dat de Russische Federatie werkt aan de creatie van wapens om satellieten te onderdrukken werd op 30 november vorig jaar bekendgemaakt door Oleg Achasov, plaatsvervangend hoofd van de Federale Staatsbegrotingsinstelling “46 Centraal Wetenschappelijk Onderzoeksinstituut”.

In november 2018 noemde de FSB als “bedreiging voor de nationale veiligheid” een project om de aardbol te bedekken met supersnel satellietinternet.

In 2019 heeft een waarnemingsdrone van de OVSE foto’s gemaakt van een Tirada complex in de Donbas regio.

Het uitschakelen van het Starlink-communicatieverkeer was slechts een kwestie van tijd. Het verkeer moest worden geanalyseerd om de door de zender en ontvanger gebruikte frequenties en algoritmen te identificeren. Er moest software worden geschreven om een passend stoorpatroon te implementeren. De hardware van het Tirada-systeem was waarschijnlijk al voldoende om de juiste patronen op de geïdentificeerde frequenties uit te zenden.

Aangezien dit systeem nu in het veld zijn doeltreffendheid heeft bewezen, zal het waarschijnlijk op grotere schaal beschikbaar worden gesteld. Russische apparatuur voor elektronische oorlogsvoering kan al het grondradioverkeer in specifieke gebieden uitschakelen. Binnenkort zal alle frontlijncommunicatie van de Oekraïense strijdkrachten worden uitgeschakeld.

Dit is catastrofaal voor Oekraïense operaties. Voorste waarnemers zullen niet langer artilleriemissies kunnen corrigeren. Pelotons en compagnieën aan het front zullen niet om ondersteuning kunnen vragen. Het hogere commando kan grotere operaties niet meer in real time coördineren.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Herfst als een donderslag – Maskirovka is een Russische kunstvorm

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
It's me
It's me
3 maanden geleden

Zit te wachten op wanneer Rusland echt terug gaat slaan en de Oekraïense troepen totaal vernietigd en gelijktijdig ook de Navo troepen, en hopelijk schakeld hij ook bepaalde regeringen uit, en dan in het bijzonder de USA en Engeland, en vernietigd ook de Baltische pijplijn, mijn zegen heeft RUSLAND, tijd voor de ECHTE grote schoonmaak president Poetin.

Marco
Marco
3 maanden geleden

Netjes gedaan van de Russen. Beter dan waar de Oekraieners zich van bedienen, smerige terroristische aanslagen. Ze zijn nog net zo verrot als in WW2

Hagar
Hagar
3 maanden geleden

Door laster over Starlink te verspreiden willen de Zelenskies Musk straffen omdat hij vredesvoorstellen doet.

Kees.reitsma
Kees.reitsma
3 maanden geleden
Antwoord aan  Hagar

Zelenskies heeft niets te willen want die maakt er dankbaar gebruik van om zijn eigen zak te vullen! En Elon Musk trekt zich er niets van aan.