De parallellen tussen 2008 en 2022 worden steeds sterker. 14 jaar geleden stuurde de ineenstorting van Lehman Brothers een enorme golf van paniek door de wereldwijde financiële markten en wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste gebeurtenis die ons in een verschrikkelijke financiële crisis stortte waarover we nog steeds praten. Nu lijkt een nog grotere bank op de rand van de afgrond te staan, en analisten over de hele wereld maken zich grote zorgen over wat dat zal betekenen voor het wereldwijde financiële systeem als de bank failliet gaat, schrijft Michael Snyder.

Op dit moment is Credit Suisse één van de belangrijkste banken ter wereld. Als u niet bekend bent met Credit Suisse, volgt hier wat goede achtergrondinformatie van Wikipedia

Credit Suisse Group AG is een wereldwijde investeringsbank en financiële dienstverlener opgericht en gevestigd in Zwitserland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zürich, het heeft kantoren in alle belangrijke financiële centra over de hele wereld en is een van de negen wereldwijde “Bulge Bracket” banken die diensten leveren op het gebied van investment banking, private banking, vermogensbeheer en shared services. Zij staat bekend om haar strikte bank-cliënt vertrouwelijkheid en bankgeheim. De Financial Stability Board beschouwt haar als een wereldwijd systeemrelevante bank. Credit Suisse is ook primary dealer en Forex-tegenpartij van de FED.

Credit Suisse is echt een van de centrale hubs van het hele internationale banksysteem.

Als het failliet zou gaan, zouden de rimpelingen in letterlijk elk land op de planeet diep gevoeld worden.

Helaas wordt gemeld dat Credit Suisse “op de rand van de afgrond staat” en er wordt gewaarschuwd dat als het failliet gaat, het “een schok kan veroorzaken die vergelijkbaar is met die van het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in september 2008“…

Op de markten, in zakelijke en politieke kringen en op sociale netwerken wordt al maanden gespeculeerd over de toekomst van de Zwitserse bankreus.

De Zwitserse bank nummer 2 en een van de grootste banken ter wereld zit diep in de problemen en vecht momenteel voor haar voortbestaan. Een negatieve uitkomst zal waarschijnlijk een schok veroorzaken die vergelijkbaar is met die van het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in september 2008. Deze gebeurtenis leidde tot een van de ernstigste financiële en economische crises sinds de Grote Depressie.

Toen Lehman Brothers in 2008 instortte, had het 639 miljard dollar aan activa.

Eind 2022 heeft Credit Suisse momenteel 1,5 biljoen dollar aan activa onder beheer.

De ondergang van Credit Suisse zou een golf van paniek veroorzaken die zijn weerga niet kent sinds de laatste financiële crisis.

Maar de nieuwe CEO Ulrich Koerner houdt vol dat alles in orde is

Er is dit weekend veel beweging geweest rond Credit Suisse. Op vrijdag stuurde CEO Ulrich Koerner een memo rond waarin stond dat de bank een “sterke kapitaalbasis en liquiditeitspositie” had, terwijl senior executives hun best deden om grote klanten, tegenpartijen en beleggers gerust te stellen, aldus de Financial Times.

In de memo van de CEO staat ook dat de bank zich op een “kritiek moment” bevindt nu zij zich voorbereidt op een herstructurering, waarvan de details op 27 oktober bekend zullen worden gemaakt. Naar verwachting zullen zo’n 5000 banen worden geschrapt en zullen activa worden verkocht. Sommige analisten zeggen echter dat het niet genoeg zal zijn. Volgens een rapport van Bloomberg zou Credit Suisse, zelfs na de verkoop van activa, nog eens 4 miljard Zwitserse frank nodig hebben om de herstructurering te financieren.

Geloven de markten wat Koerner zegt?

Nee.

Credit Suisse credit default swaps blijven de verkeerde kant op gaan, en dat betekent dat beleggers heel erg nerveus beginnen te worden

Credit Suisse’s Credit Default Swaps, of CDS, een afgeleid instrument waarmee een belegger zijn kredietrisico kan ruilen met een andere belegger, steeg vrijdag, als gevolg van de marktperceptie van een toenemend risico. Het benadert nu de hoogtepunten van de financiële crisis van 2008, toen de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers failliet ging.

Op dit moment kan bijna iedereen bloed ruiken.

En er is niet veel voor nodig om een wijdverspreide hysterie te veroorzaken.

Dit is zo’n onheilspellende tijd voor Europa. De EU stevent af op de ergste energiecrisis die zij ooit heeft meegemaakt, de obligatiemarkt begint gek te worden, en nu worden grote financiële instellingen zoals Credit Suisse flink door elkaar geschud.

Martin Armstrong werd onlangs geïnterviewd door Greg Hunter, en hij verklaarde brutaalweg dat een “crisis in het bankwezen zal beginnen in Europa“…

Dus, kan Europa de rest van de wereld meezuigen? Armstrong zegt: “Oh, absoluut. Europa is het probleem. . . . De bankencrisis zal in Europa beginnen. . . . De schuld stort in. Ze kunnen zichzelf niet in stand houden. De schuldenmarkt daar ondermijnt de stabiliteit van alle banken. Je moet begrijpen dat reserves gebonden zijn aan staatsschulden, en dit is de perfecte storm. Ja, de aandelenmarkt zal op korte termijn dalen. We hebben niet te maken met een 1929 gebeurtenis of een 90% daling hier. . . . Europeanen, waarschijnlijk tegen januari 2023, als deze crisis in Oekraïne escaleert, zal iedereen met een beetje hersens het geld dat ze hebben hierheen halen.”

Ik ben niet zo optimistisch over de Amerikaanse financiële markten als Armstrong lijkt te zijn.

Ja, Europa staat er momenteel slechter voor, maar ook hier beginnen de zaken snel te ontrafelen.

In feite waren we net getuige van de slechtste maand voor Amerikaanse aandelen sinds het begin van de pandemie

September was een verschrikkelijke maand voor aandelen. De Dow daalde bijna 9%, de ergste maanddaling sinds maart 2020, toen de pandemie in de Verenigde Staten begon. De index eindigde vrijdag ook diep in het rood.

Dit is de allereerste keer dat de Dow Jones Industrial Average drie kwartalen op rij daalt sinds 2015.

En het is de allereerste keer dat de S&P 500 en de Nasdaq drie kwartalen op rij dalen sinds 2009.

Veel mensen daarbuiten lijken nog steeds te denken dat de dingen heel snel weer “normaal” zullen worden, en helaas hebben al die mensen het goed mis.

De waarheid is dat we aan de vooravond staan van de historische ineenstorting waarvoor ik voortdurend heb gewaarschuwd.

Onze leiders hebben lange tijd het blikje vooruit geschopt op de weg, maar nu zijn ze aan het einde van de weg.

De dag van de afrekening is aangebroken voor Europa, en binnenkort ook voor ons.

Dus gordels om, want er staat ons een zeer hobbelige rit te wachten.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De wereldwijde geplande financiële tsunami is net begonnen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties