Duitse vluchtelingen die het Poolse staatsburgerschap in West-Pruisen weigerden te aanvaarden.

De Poolse staat eist 1,3 biljoen euro herstelbetalingen van Duitsland. Zelfs na de dictatoriale vrede van Versailles werden talrijke Duitsers in Opper-Silezië door de Polen onderdrukt. Dit resulteerde in beestachtige misdaden die tot op de dag van vandaag onbestraft blijven.

Op 11 november 1918 ondertekenden Duitse vertegenwoordigers in het bos van Compiègne de wapenstilstandsovereenkomst, die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Op 18 januari 1919 kwam de Vredesconferentie van Parijs bijeen onder voorzitterschap van de Franse premier Georges Clemenceau. Afgevaardigden van meer dan 30 landen waren aanwezig; vertegenwoordigers van de voormalige vijandelijke staten van de geallieerden werden niet toegelaten. De belangrijkste beslissingen werden genomen door de Amerikaanse president Wilson, de Britse premier Lloyd George, de Italiaanse regeringsleider Orlando en natuurlijk Clemenceau, schrijft Rüdiger Lenhoff.

Na de ondertekening van het verdrag op 28 juni 1919 verlaten Georges Clemenceau, Woodrow Wilson en David Lloyd George (van links naar rechts) het paleis van Versailles.

Het Verdrag van Versailles had de kwestie van etniciteit grotendeels genegeerd.

Begin mei 1919 kregen de Duitse gezanten, onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Ulrich Graf Brockdorff-Rantzau, het ontwerp van het Verdrag van Versailles overhandigd, dat over de partijgrenzen heen in Duitsland tot grote verontwaardiging leidde. Toch ondertekende de Duitse delegatie op 28 juni 1919 de Dictatoriale Vrede omdat de zegevierende mogendheden hadden gedreigd met een militaire bezetting en de Britse voedselblokkade in de Noordzee voortduurde. Absurd genoeg moest het Duitse Rijk als enige schuld erkennen aan het uitbreken van de oorlog, zich verplichten tot gruwelijke herstelbetalingen, instemmen met een uitgebreide demilitarisering, afstand doen van alle koloniën en aanzienlijke territoriale verliezen in het Westen, maar vooral in het Oosten accepteren.

Poolse chauvinisten

Het Verdrag van Versailles had bij de vaststelling van de Duits-Poolse grens de kwestie van de etniciteit van de inwonende bevolking grotendeels genegeerd. Zonder referenda werden het grootste deel van West-Pruisen, de provincie Posen en een klein deel van Oost-Pruisen (het Soldau-gebied) met één pennenstreek aan Polen afgestaan.

Onder protest van de Duitse bevolking werd Danzig als zogenaamde Vrije Stad onder toezicht van de Volkenbond geplaatst en kregen de Polen een reeks bijzondere rechten. Bij de volkstelling van 1923 had 97,6 procent van de inwoners van Danzig Duits als moedertaal aangegeven. Waar referenda werden gehouden, stemde de meerderheid voor aansluiting bij Duitsland. Op 11 juli 1920 stemde bijvoorbeeld 97,9 procent in het Oost-Pruisische stemdistrict Allenstein en 92,8 procent in het West-Pruisische district Marienwerder voor handhaving van het Reich.

Het werd al snel duidelijk dat de regering in Warschau het verdrag ter bescherming van minderheden dat zij op 28 juni 1919 in Versailles had ondertekend – en zonder de aanvaarding waarvan zij de Duitse gebieden niet zou hebben gekregen – naast zich neerlegde. Zelfs een bewezen Duitsland-hater als Clemenceau voelde zich toen genoodzaakt de Poolse premier Ignacy Jan Paderewski te wijzen op het belang van de rechten van etnische groepen.

Ondanks de verzekering van rechten voor etnische minderheden en enorme territoriale winst in het Westen, dachten veel Polen er zelfs niet aan om zich bij de status quo neer te leggen. Er was geen spoor van dankbaarheid jegens Duitsland, dat op 5 november 1916 samen met Oostenrijk-Hongarije een onafhankelijk Polen had uitgeroepen. In november 1918 nam Jozef Pilsudski de uitvoerende macht over in de nieuw opgerichte staat, die aanvankelijk bestond uit het historische Congres Polen en West-Galicië.

Zijn proclamatie als staatshoofd markeerde het begin van Pilsudski’s eerste presidentschap. In januari 1919 benoemde hij Paderewski van het Poolse Nationale Comité tot premier. In die hoedanigheid leidde de pianist samen met de anti-Duitse nationalist Roman Dmowski de Poolse delegatie naar de vredesconferentie van Parijs in 1919 en ondertekende hij het Verdrag van Versailles. Warschau negeerde het verdrag om minderheden te beschermen.

Na een toespraak van Paderewski in de Duitse provincie Posen en een ontmoeting met de chauvinistische voormalige Rijksdag-gedeputeerde Wojciech Korfanty, begon daar op 27 december 1918 de Wielkopolska Opstand. Het doel was de afscheiding van Posen van het Duitse Rijk. In oktober had Korfanty in het parlement al gepleit voor de annexatie van Duitse oostelijke gebieden aan Polen. De separatistische opstand werd gestopt door Duitse grenswachten. Op 16 februari 1919 kondigden de westerse geallieerden echter een wapenstilstand af en stelden een demarcatielijn op voor de verdeling van de provincie, die bijna volledig bij Polen werd gevoegd.

Poolse militie voor hun zelfgemaakte pantserwagen “Korfanty” tijdens de gevechten om Opper-Silezië. Foto: CC0, Wikimedia Commons

Terreur tegen Duitsers

De Duitse minderheid in Polen – aanvankelijk ruim twee miljoen mensen – neemt af tot 1,2 miljoen in 1923. Eerst worden 16.000 Duitsers als staatsvijanden opgesloten in twee concentratiekampen in de regio Posen. Vanaf 1922 werden Duitsers die na 1908 het land waren binnengekomen het land uitgezet. De gebeurtenissen in Posen in 1918/19 boden een voorproefje van de dagelijkse terreur tegen de Duitsers in de aan Polen toegekende gebieden. De jager Friedrich Stümmels van de 1e compagnie van Jägerbataljon 10 beschreef onder ede voor een plaatselijke rechtbank wat hij na zijn gevangenneming waarnam:

“In een cel zaten twee krijgsgevangenen, artilleristen volgens hun uniformen. Op 26 februari hoorde ik ‘s middags dat ze uit hun cel werden gehaald. Al snel hoorde ik ze veel schreeuwen. De ene schreeuwde: “Geef me mijn ogen!” en de andere schreeuwde: “Mijn oor!” Door de kier van de deur zag ik dat ongeveer 15 Poolse soldaten zich in twee rijen hadden opgesteld en zag dat die ene gevangene snel door de rij rende, met ontbloot bovenlijf en bloedend uit zijn oor. Hij bloedde heel erg, het bloed liep langs de zijkant van zijn hoofd. De twee gevangenen keerden niet terug naar de cellen. Ik neem aan dat ze door de Polen zijn vermoord.”

Zelfs burgers werden zwaar mishandeld door de opstandelingen, die blijkbaar geen sancties van de westerse mogendheden vreesden. Tijdens de Poznan-opstand waren plunderingen, vernieling van eigendommen, verkrachtingen, schietpartijen, martelingen en deportaties aan de orde van de dag. Veel Duitse gemeenschappen smeekten hun eigen regering per telegram om hulp, waaronder deze op 24 januari 1919:

“Onze zuiver Duitse gemeenschap Deutschhöhe, district Meseritz, wordt sinds veertien dagen voortdurend aangevallen door Poolse bandieten. Ze stelen kledingstukken, voedsel, oorlogsobligaties en contant geld, slepen onschuldige mannen en jongeren weg en bedreigen zonder reden het leven en de bezittingen van de inwoners. Er zijn al onschuldige slachtoffers te betreuren. We zijn wanhopig over onze situatie. Niemand durft naar buiten te gaan, verkiezingen kunnen niet plaatsvinden, voedsel kan niet geleverd worden. We zijn compleet verloren tenzij er onmiddellijk militaire hulp komt. Reschke, gemeenschapsleider.”

Door de ondraaglijke druk van de autoriteiten om te assimileren en de voortdurende Poolse aanvallen, was er een ware exodus van Duitsers uit Posen en West-Pruisen in de jaren tussen 1919 en 1921. Velen vreesden niet alleen voor hun economisch bestaan, maar ook voor hun fysieke integriteit.

Een voorbeeld van de geweldsuitbarstingen die tot emigratie aanzetten is een Poolse demonstratie in Bromberg, naar aanleiding waarvan in februari 1921 Duitse winkels en de redactie van de plaatselijke Duitse krant werden aangevallen. In juni 1921 plunderde een Poolse menigte Duitse winkels en woonhuizen in Ostrowo onder het oog van een inactieve politiemacht.

Grip op Opper-Silezië

De chauvinistische Korfanty had echter niet alleen de Polonisatie van Posen en West-Pruisen op het oog, maar ook de gedwongen toe-eigening van Opper-Silezië. In zijn geest en met zijn organisatorische hulp probeerden Poolse opstandelingen in totaal drie keer Opper-Silezië onder hun controle te krijgen. Ook daar hoopten zij – met de zegen van de zegevierende mogendheden – een voldongen feit te creëren.

De eerste opstand brak uit op 17 augustus 1919, maar werd al na enkele dagen door het Duitse leger neergeslagen. In de nacht van 19 op 20 augustus 1920 vond de tweede Poolse opstand plaats, die gepaard ging met gewelddadigheden. Etnische Duitsers werden vermoord, gemarteld, ontvoerd en verdreven – allemaal met medeweten van de Interallieerde Commissie. Terwijl de Italiaanse bezettingstroepen probeerden een einde te maken aan de gewelddadige excessen, werden ze gedeeltelijk aangemoedigd door de Fransen.

Wilhelm Schellong uit Bittkow in het district Katowice noteerde op 9 september 1920: “In de cel waar we naartoe werden gebracht zaten de leraren Skrobek en Slowik en de vier Duits-Oostenrijkers. Na een tijdje kwamen ongeveer 30 opstandelingen naar de kelder. Ze namen de ene gevangene na de andere en bewerkten hem met koperen knokkels, rubberen wapenstokken, eiken latten, ijzeren staven en geweerkolven.” De tweede inval eindigde op 25 augustus nadat de Intergeallieerde Commissie had ingestemd met de ontwapening van de Duitse veiligheidstroepen en de Poolse invloed op het bestuur.

Oorspronkelijk voorzag het Verdrag van Versailles ook in de overdracht van Opper-Silezië aan Polen. Na scherpe interventies van de Duitse regering werd uiteindelijk een referendum gehouden over de staatsindeling van de regio. Op 20 maart 1921, met een opkomst van 97,5 procent, stemde 59,6 procent van de Opper-Sileziërs om deel te blijven uitmaken van het Reich en slechts 40,4 procent stemde voor Polen. De verkiezing was voorafgegaan door een massale intimidatiecampagne en het pro-Poolse optreden van de Franse bezettingsmacht.

Omvolking

Niettemin eisten invloedrijke kringen verdere territoriale winst ten koste van Duitsland. Op 23 mei 1922 schreef de Warschause krant De Republiek Polen: “Vanuit economisch oogpunt is het verscheuren van Opper-Silezië een gedrocht. Een onafhankelijk Danzig blokkeert onze toegang tot de zee, de Pommerse corridor wordt van twee kanten bedreigd. (…) Al onze Poolse verenigingen moeten zich verenigen om de strijd tegen het Germanisme te leiden. De zeewind verlevendigt de verbeelding van Poolse patriotten en Poolse dichters, en deze verbeelding strekt haar armen uit naar de westelijke Slaven aan de Elbe en de Oder.”

Omdat verdere grensherziening onmogelijk was zonder een nieuwe oorlog, namen zij hun toevlucht tot gedwongen etnoculturele homogenisering van de door het Verdrag van Versailles nieuw gewonnen gebieden. Al in 1919 begon de verdrijving van de Duitsers door de sluiting van hun autoriteiten en garnizoenen. Confiscaties van eigendommen en het opzeggen van pachtovereenkomsten maakten Duitse handelaren en boeren werkloos. Het doel van de Agrarische Hervormingswet van 28 december 1925 was het grondbezit fundamenteel te veranderen ten koste van de Duitsers. De stad Danzig, die in strijd met het zelfbeschikkingsrecht van het Reich was afgescheiden en tot een vrije staat met speciale Poolse invloed was gemaakt, werd onderworpen aan bijzondere economische repressie. De Duitsers daar moesten economisch worden gewurgd en weerloos worden gemaakt tegen Polonisatie door uitputting.

In Posen, West-Pruisen, Danzig en delen van Opper-Silezië werd de Duitse taal ook teruggedrongen door de meeste Duitse scholen te sluiten en Duits niet langer een bestuurstaal te maken. Veel etnische Duitsers werden tweederangsburgers omdat hen het staatsburgerschap werd ontzegd van de staat op wiens grondgebied zij zich nu bevonden. Zonder Pools paspoort werden zij plotseling als buitenlanders beschouwd en in veel gevallen moesten zij het land verlaten omdat zij geen verblijfsvergunning kregen.

Na de staatsgreep van het voormalige staatshoofd Jozef Pilsudski in mei 1926 verslechterde de situatie van de Duitse minderheid verder. De staat ging van een tot dan toe relatief “lukraak” naar een “geplande ontgermanisering”, zoals historicus Albert Kotowski opmerkte. Tussen de twee wereldoorlogen emigreerden meer dan een miljoen Duitsers uit hun eeuwenoude vaderland vanwege Poolse pesterijen en zochten bescherming in het Reich.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Hoe Oost-Europa etnisch gezuiverd werd van Duitsers – De grootste gedwongen migratie in de geschiedenis

5 5 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
1 maand geleden

Dissident, dank voor het plaatsen, ik neem het bericht in zijn geheel over (voor het geval het mocht verdwijnen) neem aan dat je hier geen bezwaar tegen is.

De joodse hand hier achter stond ooit op Frissekijk (artikel van Gawain, helaas niet opgeslagen op archive). Ik zal kijken of ik het nog elders kan terugvinden, mogelijk staat het ergens bij https://archive.org/details/@b_bitterburg?and

Ravian
Ravian
1 maand geleden

En dit was slechts het begin, na de tweede wereldoorlog werd de Pools-Duitse grens tot op een spreekwoordelijke steenworp afstand van Berlijn naar het westen verschoven, en werden alle etnische Duitsers gewoon gedeporteerd of vermoord.
En nu hebben de Polen dan zelfs het gore lef nog even 1,3 biljoen Euro “schadeloosstelling” van Duitsland te eisen.
Het wordt tijd dat de Duitsers eens inzien hoe ze al meer dan een eeuw lang onterecht de zwarte piet toegeschoven krijgen.
En de tijd is daar nog nooit eerder zo rijp voor geweest als nu.

Johan
Johan
1 maand geleden
Antwoord aan  Ravian

De Oder (Pools: Odra) en de Neisse (Pools: Nysa) zijn de twee rivieren die deze grens vormen. Het verloop van deze grens werd bepaald op de Conferentie van Potsdam aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen Polen op de kaart naar het westen werd verplaatst. De circa 10 miljoen Duitsers ten oosten van deze willekeurig getrokken grens werden, voor zover niet al gevlucht, naar de geallieerde bezettingszones in Duitsland ten westen van Oder en Neisse verdreven. Daarbij kwamen velen van hen door gewelddadigheden van Polen en Russen om het leven of door uitputting en bevriezing.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oder-Neissegrens

Andre
Andre
1 maand geleden

Het was dus gewoon weer een machtsgreep om naar de volgende level bevolkings terror te gaan. Dit verhaal is precies hetzelfde wat er in de UA vanaf 2014 gaande is tot aan vandaag. De lokale bevolking het zo naar en zuur mogelijk te maken om de geopolitieke belangen vorm te geven. En WO2 had je de Einsatzgruppen om ongestraft en met toestemming dood en verderf te zaaien.

De Duitse keizer stond op 9 november aan de NL grens om asiel te krijgen en ligt nog steeds begraven in Doorn. Hij wil pas herbegraven worden als Duitsland terug gaat naar het keizerrijk.

De Poolse bevolking heeft het wel gehad met de puppet regering en het kan wel eens een breuk gaan worden met de EU. 2023 zijn er in ieder geval nieuwe verkiezingen en wat de media zegt is net als in NL en D het tegenovergestelde waar of een totaal verzinsel.

Edfy
Edfy
1 maand geleden

De moord op duizenden Duitsers en de daarbij beestachtige verminkingen door de Polen in de plaats Bromberg was ook een van de redenen voor de Duitse aanval op Polen die de door Engeland gewenste tweede wereldoorlog inluide

Johan
Johan
1 maand geleden
Antwoord aan  Edfy
Hagar
Hagar
1 maand geleden

De totaal onnodige wreedheden en moordpartijen van de Polen tegenover de Duitse burgerbevolking in de door Polen bezette gebieden waren de directe aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog.

Ja ook het Verenigd Koninkrijk draagt een verpletterende verantwoordelijkheid hierin, door diplomatiek de Polen aan te moedigen en op te jutten, en ook de Fransen en de Amerikanen hebben hieraan meegedaan, maar het was de Poolse regering die effectief de haatcampagne en moordpartijen hebben georganiseerd.

Vooral Maarschalk Rydz-Śmigły speelde hierin een zeer verderfelijke rol, door alle vreedzame voorstellen van de Führer te verwerpen, en Duitsland geen andere keuze te laten dan zelf Pruisen binnen te trekken om het Duitse volk te beschermen..